Perwoll Perwoll Perwoll

A függönyök mosása: tippek a tisztításhoz és az ápoláshoz

A függönyök minden lakóteret feldobnak. Otthonossá teszik a környezetet, és anyagtól függően a belátás ellen is védenek. Annak érdekében, hogy függönyei hosszan díszítsék otthonát, és ne csak porfogóként szolgáljanak, rendszeresen mosást igényelnek. Mégis milyen gyakran igényelnek mosást? Milyen mosószer a legjobb a tisztításukhoz? Melyik a megfelelő mosási program? Megválaszoljuk Önnek ezeket a kérdéseket!

A megfelelő mosási program kiválasztása

A függönyök a legkülönfélébb anyagokból lehetnek. Ennek megfelelően a mosási programra, a maximális mosási hőmérsékletre és a mosószerre vonatkozó ajánlások is eltérőek: míg a pamutszálak nagyon könnyen tisztíthatók, a finom csipkefüggönyöket csak nagyon kíméletesen és alacsony hőmérsékleten szabad mosni. Kétség esetén ellenőrizze a címkét.

Ha a függönyei moshatók mosógépben, fontos, hogy ne töltse tele a mosógép dobját. Így kevésbé gyűrődik az anyag. Emellett érdemes a centrifugálási sebességet minél alacsonyabbra állítani, mert az intenzív centrifugálás gyakran gyűrődéseket okoz. Egyes mosógépek speciális függönymosási programokkal rendelkeznek. Ha az Ön gépén nincs ilyen lehetőség, válasszon könnyen tisztítható ruhákhoz való mosási programot. Ez a program általában 30 Celsius fokos mosási hőmérséklettel dolgozik.

Ha az Ön függönyei csak kíméletes kézi mosással tisztíthatók, ügyeljen rá, hogy a mosóvíz legfeljebb 30 Celsius fokos legyen. Ha a textília foltos vagy sárgás, javasolt a függönyöket a mosás előtt fél órára beáztatni. Az áztatás után mossa ki a textíliát friss vízzel. Ne csavarja ki a függönyöket! Elegendő finoman kinyomkodni a vizet.

Akár gépben, akár kézzel mossa a függönyöket, mindenképpen függessze fel őket rögtön a mosás után, és simítsa ki az anyagot. Számos anyagnál elég csak a csúnya gyűrődéseket kisimítani. Ha nem tűnik így el minden gyűrődés, a még enyhén nedves függönyöket gőzvasalóval kezelheti.

Az anyagnak megfelelő mosószer kiválasztása

Annak érdekében, hogy a függönyök a mosás után eredeti színükben pompázzanak, a különböző anyagokhoz és színekhez különböző mosószerek állnak rendelkezésre. Ezek az alapos tisztítás mellett ápolják is az anyagot. A megfelelő mosószer kiválasztása jelentősen kihat a függönyök élettartamára. Kényes anyagokhoz a Perwoll Wool & Delicates Fiber Care mosószert javasoljuk. Rendkívül kíméletesen megtisztíthatja vele a selymet, a viszkózt vagy a függönyök finom csipkeelemeit.

Színes, fekete vagy fehér függönyöknél a legjobb választást a Perwoll Renew & Repair termékek jelentik. A Perwoll Renew & Repair White & Fiber kiválóan eltávolítja a szürke elszíneződéseket, és a textília újra fehérben tündököl. A Perwoll Renew & Repair Black & Fiber ezzel szemben arról gondoskodik, hogy a fekete és a sötét textíliák ne fakuljanak ki. Színes anyagok esetében a Perwoll Renew & Repair Color & Fiber mosószert javasoljuk – segítségével az anyag tartósan megőrzi ragyogó színét.

A mosás előtt: készítse elő a függönyöket

A függönyök különböző módokon rögzíthetők, például gyűrűvel, akasztóval vagy hurokkal. A mosás előtt mindenképpen ellenőrizze, milyen anyagból készültek a felfüggesztőeszközök. A fémből készült darabokat mindig el kell távolítani, hogy elkerülje a rozsdafoltokat és a sérüléseket a textíliákon. A műanyag akasztók bár ezzel szemben nem okoznak foltokat a függönyökön, ha a textílián maradnak, a legrosszabb esetben akár meg is károsíthatják azt. Ha a függönyt mosózsákba helyezi, elkerülheti az anyag sérülését.

Milyen gyakran érdemes mosni a függönyöket?

A függönyöket évente kettő-négy alkalommal javasolt kimosni. Az egyéni körülményektől függ, hányszor van ténylegesen szükség a függönyök tisztítására. Olyan helyiségekben például, ahol dohányoznak, a függönyök jóval gyorsabban koszolódnak, mint egy nem dohányzó háztartásban. Ugyanez vonatkozik a konyhai függönyökre is, amelyeken főként gőz- és zsírlerakódások jelentkeznek.

A tiszta és ápolt környezet különösen fontos, ha rendszeresen vagy kizárólag otthonról dolgozik. Ehhez az is hozzátartozik, hogy nem hagyja a függönyöket porosodni. Blogunkban további tippeket talál arról, hogyan könnyítheti meg az otthoni munkavégzést. Néhány egyszerű trükkel, például friss virágok bevetésével pillanatok alatt barátságos légkört teremthet.