Perwoll Perwoll Perwoll

A Perwoll 5 megoldása a fenntarthatóságra

Remek illata van, megújítja a színeket, segít helyreállítani a szövetszálakat, de mi van a Perwoll fenntarthatóságával? Ha meg szeretne ismerkedni egy mosószer jellegzetességeivel, mielőtt felhasználná a mosáshoz, jó helyen jár.

Öt információ, amelyet érdemes tudni a Perwollról és anyavállalatáról, a Henkelről:

1. Az A.I.S.E. egyik élharcosa

Egy levélről lecsüngő tiszta vízcsepp

Hallott már az A.I.S.E-ről? Még nem? A szervezet, hivatalos nevén az International Association for Soaps, Detergents and Maintenance Products (Szappanok, Mosószerek és Háztartási Szerek Gyártóinak Nemzetközi Szövetsége), az iparág hivatalos érdekképviseleti testülete Európában1, amely összesen több mint 900 tagvállalatot számlál. Jövőképében központi szerepet játszik az innováció és a fenntarthatóság. Ennek megfelelően az A.I.S.E. törekszik a fenntartható tisztítóeljárások terjesztésére és népszerűsítésére, és igyekszik csökkenteni az iparági termékek környezeti lábnyomát (product environmental footprint, PEF)2.

A szervezet tagjaként a Perwoll is elkötelezett ezen célok iránt, és olyan formulákat fejlesztett ki, amelyek nem csupán az A.I.S.E. vízi ökotoxicitást vizsgáló környezetvédelmi ellenőrzésén, hanem a szövetség adagolási és csomagolási feltételeinek is megfelelnek. Ezzel a Perwoll elnyerte a nagy tekintélyű szervezet fokozott fenntarthatóságú termékprofilért járó elismerését.  

2. Gyakorlatias rekorddöntögető

Az újrahasznosítás szimbólumát rajzoló nő

A gyakorlatiasság és a fenntarthatóság összhangjának kialakítása nem könnyű feladat. A csomagolásnak kellőképpen ellenállónak kell lennie, és ezt fenntartható anyagokkal nem lehet mindig biztosítani. 2017-ben azonban a Perwoll Wool and Delicates vált a legelső olyan prémium minőségű mosószerré, amelynek a csomagolása 20%-ban újrahasznosított nagy sűrűségű polietilénből (High Density Polyethylene, HDPE) készült. 

Ez fontos mérföldkő és az első lépés volt az ambiciózus fenntarthatósági célok felé vezető úton. A Perwoll 2020-tól tovább tervezi növelni a HDPE használatának mértékét a csomagolásaiban, hogy még inkább hozzá tudjon járulni a fenntarthatósághoz. A Henkel mint vállalat ezenfelül három további célt jelölt ki: 

  • A csomagolások 100%-ának újrahasznosíthatóvá, újból felhasználhatóvá vagy komposztálhatóvá tétele 2025-re (a ragasztótermékek kivételével, amelyek maradványai gátolhatják az újrahasznosíthatóságot, illetve szennyezőként léphetnek fel az újrahasznosítási folyamatokban) 
  • 2025-re az európai fogyasztói termékek műanyagainak 35%-a újrahasznosított műanyagból készüljön
  • 1 milliárd fogyasztó tájékoztatása az újrahasznosításról 2025-ig

3. Energiatudatos szereplő

Szélfarm egy hegygerincen

A fenntarthatóság fontos eleme az energiatudatos termelés. A Perwoll termékei olyan üzemekben készülnek, amelyek rendelkeznek a fenntartható és energiatudatos termelést igazoló tanúsítvánnyal, és megfelelnek a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (International Organization of Standardization, ISO) környezetgazdálkodásra vonatkozó alábbi szabványainak:

  • ISO 14001; a környezetgazdálkodásra vonatkozó legfontosabb szabvány, amely a környezetvédelmi teljesítményre, a hulladéktermelés mértékének csökkentésére és az erőforrások hatékony felhasználására vonatkozik 
  • ISO 50001; olyan tanúsítvány, amely az energiateljesítmény folyamatos fejlődésével foglalkozik, beleértve a hatékonyságot, a biztonságot, a felhasználást és a fogyasztást 
  • ISO 9001; minőségirányítási rendszerekre vonatkozó szabvány, amely többek között a hatékonyság és az ügyfél-elégedettség területét foglalja magában

4. Fókuszban az egészségvédelem és biztonság

Lombikba öntött vizet vizsgáló tudós

Habár időnként hajlamosak vagyunk elfeledkezni róluk, az egészségvédelem és a biztonság a fenntarthatóság fontos részét képezi. A Perwoll figyelembe veszi ezeket a szempontokat a formulák vegyi összetételének kifejlesztése során, hogy mindegyik kímélő legyen a bőrhöz. Legújabb innovációja, a Perwoll Care & Free, amellett, hogy festékmentes, antiallergén illatanyagot tartalmaz.

5. A fenntartható gyakorlati megoldások bajnoka

Közelkép egy százszorszépet tartó nőről

Végül, de nem utolsósorban a forradalmi Perwoll Renew formula két fontos módon támogatja a fenntartható életmódot. Először is, a kímélő mosási programokban is hatékonynak bizonyul, így a fogyasztó a lehető legkisebbre szoríthatja energiafogyasztási és éghajlati lábnyomát. Másodszor: amint „megújulást” jelentő neve is sugallja, ez a Perwoll-formula képes megújítani a ruhákat,megőrzi színűket és segít a szövetszálak helyreállításában, hogy ne kelljen idő előtt megszabadulni tőlük, és újabb ruhákat vásárolni. Az új #RethinkFashion központ még egy lépéssel tovább megy, és igyekszik tájékoztatni és tanácsokkal ellátni az olvasókat. Az ott közzétett információk birtokában Ön is további lépéseket tehet a fenntarthatóság felé, egy jobb jövőt biztosítva mindannyiunk számára.

Image credits
Header image: Getty Images
Image of woman's hands holding a sapling: Getty Images
Image of a drop of clear water pooling off a leaf: Getty Images
Image of a brunette woman drawing a recycling symbol: Getty Images
Image of a wind farm atop a mountain range: Getty Images
Image of a female scientist testing water in a beacon: Stocksy
Image of a woman holding a daisy: Getty Images

 

Források:
1. A.I.S.E
2. A.I.S.E: TERMÉKEK KÖRNYEZETI LÁBNYOMA (PRODUCT ENVIRONMENTAL FOOTPRINT, PEF)