Hogyan előzi meg a Perwoll a bolyhosodást és a kifakulást

Így előzi meg a Perwoll a bolyhosodást és a kifakulást, hogy ruháink sokáig vadonatújnak tűnjenek

A ruhák esetében a bolyhosodás és a kifakulás nem számít kívánatos jelenségnek. Szeretnénk, ha mindenki minél tovább megőrizhetné a ruhái újszerű állapotát, ezért leültünk a Perwoll textilszakértőivel, és a következő kérdéseket tettük fel nekik:

 • Mi áll a bolyhosodás és a kifakulás hátterében?
 • Hogyan előzi meg a Perwoll Renew & Repair termékcsaládja a bolyhosodást és a kifakulást?
 • Mit tehetünk, hogy minél tovább hordhassuk a ruháinkat?

Íme a válaszok:

Mi okozza a bolyhosodást és a kifakulást?

A kapcsolat elsőre talán nem túl egyértelmű, ám a bolyhosodásnak és a kifakulásnak számos közös vonása van. Vizsgáljuk meg a jelenségeket közelebbről:

Bolyhosodás

Más néven: „Mi ez a bosszantó szösz a pulóveremen?”. Bolyhosodásról akkor beszélünk, amikor kis csomócskák jelennek meg a textilek felszínén, amely ettől durvának tűnik. Ennek két főbb oka van:

 1. Természet
  Minden textil bolyhosodik – néhány azonban hajlamosabb rá a többinél. Ez főként a textilek tulajdonságaitól függ. A hosszabb szövetszálakból álló textileken általában kevesebb a végződés, így nem szöszösödnek annyira. A kötött anyagokat – különösen a lazább szövésűeket – rövidebb szálak alkotják, így nagyobb hely marad a kereszteződő fonalak között. Emiatt jellemzőbb rájuk a bolyhosodás. 
 2. Ápolás
  A ruhák ápolása a másik kulcstényező. Dióhéjban: minél többet súrlódnak a ruhadarabok, annál nagyobb az esélye, hogy kis csomók alakulnak ki rajtuk, és kibolyhosodnak. Nem kell nagy dolgokra gondolnunk: amikor megmozdulunk, sétálunk vagy megérintjük a ruháinkat, mindig okozunk némi súrlódást. A mosógépen és szárítógépen belüli rázkódás szintén súlyosbíthatja a problémát. 

Kifakulás

Néhány viselés után feltűnhet, hogy ruháink fakóbbnak tűnnek, mint korábban. Ennek két főbb oka van:

 1. Színvesztés
  A gyakori mosás – különösen magas hőmérsékleten – elkezdheti kiszívni a színeket. Néhány textil ráadásul különösen nehezen tartja a színét. A pamuthoz hasonló természetes szövetek például nem őrzik meg olyan jól a színüket, mint szintetikus társaik. 
 2. Bolyhosodás
  Bolyhosodás okozta kifakulás? Szimpla fizika az egész! A színes textilek akkor mutatnak a legjobban, ha a szövetszálak felülete teljesen sima, és a lehető legjobban vissza tudják verni a fényt. Az említett bolyhosodás nemcsak csomókat, hanem kusza szövetszálakat is eredményez, amelyek kiállnak a textilből. A szövetszálak végei gondoskodnak arról, hogy a rájuk eső fény szétszóródjon, megtörjön, és különböző irányokba verődjön vissza. Úgy tűnik, mintha a textilek fakók lennének, vagy mintha szürke árnyalatot vettek volna fel. 

Hogyan segíthet a Perwoll Renew Advanced?

Jó kérdés! A Perwoll Renew & Repair innovatív formulája egyszerre két előnyt tartogat a bolyhosodás és a kifakulás esetében. Először is a Repair Complex segít eltávolítani a kilazult szövetszálakat és lesimítja a megtört szövetrostokat. Ez ragyogó felületet és optimális fényvisszaverést biztosít. Ezzel nemcsak megelőzi a bolyhosodást, hanem a színeket is élénkebbé és intenzívebbé varázsolja. A második előny pedig, hogy a formulában található különleges polimerek kiküszöbölik az elszíneződést a mosás során. Ezáltal nemcsak az eredeti szín megőrzéséről gondoskodnak, hanem a Perwoll nevét fémjelző színmegújító hatást is borítékolják.

Hét bombabiztos tipp a bolyhosodás és a kifakulás megelőzésére

Természetesen tehetünk még néhány extra lépést annak érdekében, hogy minél tovább megőrizzük ruháink kiváló állapotát:

 1. Mindig olvassuk el és kövessük gondosan a mosási utasításokat és a címkéket a ruhákon.
 2. Mosás előtt fordítsuk ki a ruhákat, hogy védjük a textilek felszínét a túlzott súrlódástól.
 3. Hasonló színű ruhákat mossunk egyszerre, hogy nehogy megfogják egymást a textilek.
 4. Érdemes színfogó kendőt használni, amely felfogja a kioldódott festéket.
 5. Ha tehetjük, használjunk kímélő vagy kézi mosási programot.
 6. A legjobb, ha árnyékos helyen szárítjuk a frissen mosott ruhákat. A napfény UV-sugárzása fokozatosan roncsol néhány textilszínt, ami szintén fakuláshoz vezet.
 7. A kötött pulóvereket nem szabad felakasztani. Helyette hajtogassuk őket össze gondosan, amikor eltesszük őket.

Image credits:
Header image: © Fotalia
Image one: © Stocksy
Image two: © GettyImages
Image three: © Stocksy

Kapcsolódó cikkek