Skip to Content

Blackyoto – a méltányos divat legfeketébbike

A fekete a legsötétebb szín, és a fekete kétségtelenül újra teret hódít, de ez már a fekete új árnyalata. A fekete gyönyörű. A gyász színe, az időtlen elegancia szimbóluma, valamint a divattal hivatásszerűen foglalkozók nemhivatalos egyenruhája. Egy méltányos divattal foglalkozó müncheni vállalat, a Blackyoto küldetéseként tekint arra, hogy tisztelegjen azon szín előtt, amely egyben a színek teljes hiánya.

Fekete festék, ami kímélőbb a környezettel és a ruhákkal

Minden egyes Blackyoto-ruha fekete, de itt véget is érnek a hasonlóságok. A Blackyoto-darabok receptje látszólag egyszerű, azonban a tökéletes alapanyagok minden ruhából mesterművet alkotnak. Minden egy jó minőségű vintage selyemruhával, kasmír pulóverrel, katonai kabáttal vagy hímzett kimonóval kezdődik, amelyeket hagyatéki árverésekről, bolhapiacokról és viszonteladóktól szereznek be világszerte. A ruhákat Kiotóba szállítják, két olyan növényalapú textilfestési technikára szakosodott hagyományos festékmanufaktúra egyikébe, amelyek jobban kímélik a ruhákat és környezetet, és a divatvilágban ismert legmélyebb, legsötétebb árnyalatot állítják elő.

Stílusos, fekete, jó minőségű vintage darabok

Jó minőségű vintage kincsek újragondolva a hagyományos módon

Jeremy McAlpine évtizedekig a divat világában dolgozott, mielőtt felfedezte volna azt a különleges festési eljárást egy Japánban tett utazása során, amely a Blackyoto márka megalapítására ösztönözte. „A fekete szín és különösen a kiotói selyemkimonók feketére festésének hagyománya” ragadta meg a fantáziáját, magyarázza. „A legcsodálatosabb, tökéletes mélyfekete elérése a cél. Mindkét kiotói festőházunk, amelyekkel együtt dolgozunk, több mint 100 éves, és a hagyomány nagy szerepet játszik a munkájukban – így egyben a miénkben is.”

A varázslat részben a felfedezésben rejlik. McAlpine és csapata próbálgatással kezdte. Megpróbálták kitalálni, hogy melyik vintage darabok veszik át kifejezetten jól a színt. A kezdeti kutatási és fejlesztési szakaszt követően, amely alatt Kiotóba küldték a festendő darabokat, majd a Blackyoto müncheni stúdiójában értékelték az eredményeket, a fekete szín összetett mivolta egyre nyilvánvalóbbá vált.

McAlpine megtudta, hogy „a pamut, a selyem és a gyapjú gyakran a fekete különböző árnyalatait veszi fel. A pamut gyakran kékesfeketét eredményez, míg a selyem általában enyhén vörösest. A természetes festék csak természetes rostokon működik, ezért ha bármilyen szintetikus anyag található a szövetben, akkor azt a részét nem fogja meg a festék, ami szintén gyönyörű eredményeket hozhat. Meggyőztük a partnereinket, hogy fessenek át Kiotóból beszerzett jó minőségű vintage kimonókat is, amelyeken az arany hímzést szintén nem fogja a festék, így rengeteg tényező összessége tesz minden darabot valóban egyedivé.”

Hogyan lesz a fekete festékből méltányos divat?

Bár a Blackyoto-darabok pontos festési eljárása féltve őrzött titok, Jeremy McAlpine tisztában van az alapokkal. Az első lépést nagyon magas hőmérsékleten végzik, ahol az anyagot 95 fokon majdnem felforralják. Ezen a hőmérsékleten a festék mélyre hatol a rostokba. A második lépés az eredményül kapott feketét mélyíti el, ezúttal alacsonyabb hőmérsékleten. A fényvisszaverést csökkentő úgynevezett Shinkuro felületkezelési eljárástól az anyagok még sötétebbnek tűnnek. Ez az eljárás „az anyagot puhává teszi, ami azért érdekes, mert a fekete anyagok elég durvák tudnak lenni. A vegyileg festett feketék általában nagyon kellemetlenek, de a kiotói partnereink által használt hagyományos japán módszer a szín mélyítése mellett a szövetet is puhítja.”

A méltányos divat feltételeinek megfelelő hagyományos japán szövetfestésből származó fekete tinta maradéka egy férfi kezén

A legfeketébb fekete mosása

A Blackyoto számos okból példamutató, a méltányos divat előírásait követő márka, elsősorban annak köszönhetően, hogy korábban már szeretettel hordott ruháknak ad új életet. A vintage ruhák feketére festése segít elrejteni a makacs foltokat és elszíneződéseket, és az elavult daraboknak meglepően kortárs hatást kölcsönöz. A természetes feketére festési eljárás környezetbarátabb, mint az ipari vegyi festékek, az eredmény prémium kinézetét és a kezelt anyag kellemes tapintását nem is említve. Ön is hozzájárulhat a fenntarthatósághoz, ha igyekszik növelni fekete ruhái élettartamát – hordja őket törődéssel, mossa őket Perwoll Renew Advanced Black mosószerrel, és mindig levegőn szárítsa őket, közvetlen hőtől és napfénytől távol. Ha van egy minőségi, igényesen festett ruhája a szekrényben, mindig lesz mit felvennie.

Image credits
Header image: Getty Images
Image of woman wearing black on runway: Getty Images
Image of hands covered in black dye: Getty Images

Kapcsolódó cikkek

  • Perwoll Black

    Őrizd meg sötét ruháid ragyogását, és előzd meg a kifakulást.

  • A Perwoll és a fenntarthatóság

  • A lassú divat arcai: Kate Fletcher

    Bemutatjuk a nőt, aki megalkotta a kifejezést és elnevezett egy mozgalmat