Skip to Content

Mosási jelek: kulcs a megfelelő ápoláshoz

Bár a mosógép végzi a munka nagy részét, gyapjú ruhák mosásánál van néhány fontos dolog, amit előzetesen figyelembe kell venni. Elmagyarázzuk lépésről lépésre, hogyan érheti el a lehető legjobb eredményt.

A ruhadarabok címkéjén leggyakrabban előforduló ápolási szimbólumok

Az optimális textilápolás első lépése - ez alól a gyapjú sem kivétel -, hogy megnézzük az adott ruhadarab címkéjét. A címkén látható mosási jelek nemcsak a mosással, hanem a mosást követő ápolással kapcsolatban is fontos útmutatást adnak. Nagyon fontos a mosási és ápolási szimbólumok helyes értelmezése, különösen a selyem és a gyapjú, azaz a kényes textíliák esetében.

Kézi mosás

Ez a mosási jel azt jelenti, hogy a ruhadarabot legfeljebb 30 °C-on, kizárólag kézzel (a kézi mosáshoz is adunk tippeket) vagy mosógépben a kézzel mosható gyapjútermékekhez való speciális, kézi mosási programmal szabad mosni.

Kímélő mosási program

Ez a mosási jel az olyan kényes textíliák, mint a selyem és a gyapjú, tipikus ápolási szimbóluma. A speciális készítésű gyapjútextíliák, amelyek „Woolmark” címkéjén a „gépben mosható” vagy a „Machine Washable Wool” megjegyzés jelenik meg, gond nélkül moshatók mosógépben gyapjú- vagy kímélő mosási programmal, majd a mosás végeztével röviden centrifugálhatók.

Nem mosható

Észrevette már a következő mosási szimbólumot az új kedvenc gyapjú pulóvere címkéjén? Az ezzel a szimbólummal megjelölt ruhadarabokat sem kézzel, sem géppel nem szabad mosni. A legjobb, ha a ruhadarabot tisztítóba adja.

Kíméletes szárítás

Ez az ápolási szimbólum nem a mosásra, hanem az azt követő helyes ápolásra vonatkozik. Ha a ruhadarab címkéjén ez a jelzés található, alacsony hőmérsékleten szárítható szárítógépben.

Szárítógéppel nem szárítható

Ha a ruhadarab címkéjén ez az ápolási szimbólum található, nem lehet szárítógépben szárítani. Fektesse a ruhadarabot sima felületre, és hagyja megszáradni a levegőn.

Alacsony hőfokon vasalható

Természetesen a gyapjúnál gyakran felsorolt ápolási szimbólumok között a vasalásra vonatkozó szimbólumokat is fel kell sorolnunk. E szerint az ápolási szimbólum szerint a ruhadarabokat alacsony hőmérsékleten lehet vasalni. A fényes vagy nyomásra érzékeny szöveteket a biztonság kedvéért vasalja száraz vasalóruhával vagy kifordítva.

Nem vasalható

Ez az ápolási szimbólum egyértelmű: Nem lehet vasalni. Fektesse sima felületre a ruhadarabot, és óvatosan simítsa ki.

A mosási jelek és ápolási szimbólumok áttekintése

A ruhadarabjának címkéjén a fentiektől eltérő mosási jelek vagy ápolási szimbólumok találhatók? Keresse ki listánkból, mit jelentenek.

Ha ezt a mosási jelet látja, a ruhadarab normál mosási programmal legfeljebb 40 °C-on mosható.

Ez a mosási jel azt jelenti, hogy a ruhadarabot normál mosási programmal legfeljebb 50 °C-on lehet mosni.

Ebben az esetben a normál mosási program során a legmagasabb megengedett hőmérsékelt 60 °C.

Ha a ruhadarab címkéjén ez a mosási jel szerepel, akkor azt normál mosási programmal legfeljebb 70 °C-on lehet mosni.

Ez a jel azt jelenti, hogy a mosásnál a normál mosási program során 95°C a legmagasabb megengedett hőmérséklet.

Ez a mosási jel arra utal, hogy a ruhadarabot kímélő mosási programmal (pl. könnyen tisztítható vagy finom ruhákhoz való program) legfeljebb 40 °C-on szabad mosni.

Ez a szimbólum szintén a kímélő mosási programot ajánlja (pl. könnyen tisztítható vagy finom ruhákhoz való program), de legfeljebb 50 °C-on.

Az ezzel a jellel ellátott ruhadarabot kímélő mosási programmal (pl. könnyen tisztítható vagy finom ruhákhoz való program) legfeljebb 60 °C-on mossa.

A lavórszimbólum alatti két vonal a speciálisan kímélő mosási programot jelzi, a 30 °C pedig a megengedett maximális hőmérsékletet.

Ha a ruhadarab címkéjén ez a mosási jel szerepel, használja a speciálisan kímélő mosási programot, legfeljebb 40 °C-on.

Ez az ápolási szimbólum azt jelzi, hogy a ruhadarabot be lehet tenni a szárítógépbe.

Az ezzel a szimbólummal ellátott ruhákat még nedvesen fektesse ki egy árnyékos helyre.

Én legjobban a ruhaszárítón száradok – mondaná ezt egy ilyen jellel megjelölt anyag.

Ez a szimbólum is arra utal, hogy a legoptimálisabb szárítási mód, ha kiteregeti a ruhaszárítón, de egy árnyékos hely is megteszi.

Azokat a ruhákat, amelyek címkéjén ez az információ szerepel, szintén ruhaszárítón szárítsa, árnyékos helyen, nedves állapotban.

Mit jelent Önnek ez a szimbólum? A ruhadarab annak örül, ha szárításhoz egy árnyékos helyen, sima felületen teríti ki.

Ez az ápolási szimbólum viszont azt jelzi, hogy a ruhadarabot nedvesen terítse ki egy sima felületen száradni.

A vasalóban a két pont azt jelenti, hogy a ruhadarabot csak mérsékelt hőmérsékleten, azaz legfeljebb 150 °C-on szabad vasalni.

A három pont szintén mérsékelten forró vasalást jelez, de legfeljebb 200 °C-on.

Ha ezt az ápolási szimbólumot látja a címkén, felejtse el a fehérítőt – kizárólag színes- és finom mosószerrel mossa.

Az ezzel a szimbólummal ellátott ruhadarab kevésbé érzékeny, és kiválóan ellenáll mind a klóros, mind az oxigénes fehérítőszerrel (pl. univerzális mosószerrel) történő kezelésnek.

Ez a jel arra utal, hogy az adott ruhadarab oxigénes fehérítőszerrel (pl. univerzális mosószerrel) kezelhető.

Ha ez a szimbólum szerepel a címkén, a ruhadarabot nem szabad vegytisztítani.

Ennél a szimbólumnál pont az ellenkező érvényes: kizárólag vegytisztítást alkalmazzon!

Itt egy kicsit bonyolódnak a dolgok: Ha a címkén ez a jel szerepel, a ruhadarab szénhidrogénnel, tetraklór-etilénnel, valamint R113 és R11 oldatokkal is tisztítható.

Az R113 és a szénhidrogén oldatok nem jelentenek problémát, ha a ruhán ez az ápolási szimbólum megtalálható.

Nedves tisztítási módszer? E szerint a szimbólum szerint nincs vele probléma!

A szénhidrogénnel, tetraklór-etilénnel, valamint az R113 és R11 oldatokkal történő tisztítás e jel szerint megengedett, de csak korlátozott nedvesség és hőmérséklet mellett.

Ha ezt a jelzést látja a címkén, akkor a ruhadarabot R113 és szénhidrogén oldatokkal tisztíttathatja. Figyelni kell azonban itt is a nedvesség és hőmérséklet korlátozására.

A nedves tisztítást megengedő jelet már ismeri. Ez a szimbólum csak egy kis kiegészítést tesz hozzá: „a nedvesség hozzáadására és a hőmérsékletre vonatkozó korlátozások”.

A mosógép megfelelő betöltése

Miután ellenőrizte az ápolási és mosási jeleket, ideje megtölteni a mosógépet. Ügyeljen arra, hogy ne töltse tele a dobot, ellenkező esetben nagy mechanikai igénybevételnek teszi ki a textíliákat a mosás alatt. Emellett fennáll annak is a veszélye, hogy a mosószer nem oldódik fel rendesen. Minden finom textíliatípusnál, így a gyapjúnál és a selyemnél célszerű a dobot csak a negyedéig tölteni.

A mi tippünk
Mosás előtt:

  • Húzza fel a zipzárakat, gombolja be a gombokat stb.
  • Ürítse ki a zsebeket
  • Fordítsa ki a ruhadarabokat
  • Válogassa szét a világos, sötét és fehér színű ruhákat az elszíneződés elkerülése érdekében

Válassza ki a mosási programot és a hőmérsékletet

Ha a gyapjú ruhadarab címkéjén szerepel a kézi mosásra vonatkozó ápolási szimbólum, válassza ki a mosógépen a kézi mosási programot, és állítsa be a hőmérséklet-szabályozót az ápolási ajánlásnak megfelelően.

Ha a címkét kivágta, és már nem emlékszik pontosan a mosási utasításokra, válassza ugyanúgy a kézi mosási programot. A biztonság kedvéért állítsa a hőmérséklet-szabályozót hideg mosásra. Ha a textília mosógépben mosható gyapjúból készült, mossa mosógépben, méghozzá gyapjú- vagy finom mosási programmal, legfeljebb 30 °C-on.

A mi tippünk
Ha különösen érzékeny textíliákat, például kasmírt szeretne mosni, mindig használja a kézi mosási programot, és válasszon hideg vizet.