Perwoll Perwoll Perwoll

A gyapjú mosása és ápolása

A meleg, puha gyapjú rendkívül közkedvelt anyag, különösen a hideg évszakban. A gyapjú nemcsak pulóverekhez és zoknikhoz ideális, hanem otthoni textíliákhoz, például takarókhoz és szőnyeghez is. Főként a ruházati cikkek esetében a juhgyapjún kívül számos más gyapjútípust is használnak, amelyek anyagspecifikus tulajdonságokkal rendelkeznek. Minden gyapjútípusban közös, hogy figyelembe kell venni néhány szempontot az ápolásnál, hogy a finom szálak ne zsugorodjanak össze vagy nemezelődjenek.

Tudnivalók az időtálló klasszikusról, a gyapjúról

Elegáns megjelenése mellett a gyapjú számos további pozitív tulajdonsággal rendelkezik: szálszerkezetének köszönhetően rendkívül légáteresztő, rugalmas, színtartó és puha. Emellett a gyapjúból készült ruhadarabok szinte gyűrődésmentesek, és ellenállóak a legtöbb folttal szemben. Ezenkívül egyszerűen kellemes érzést nyújt, ahogy a bőrhöz ér.

A gyapjú a világ legrégebbi textilszálai közé tartozik. A kötött szövetek mellett a tweed és a flanel a két legnépszerűbb, gyapjúfonalból előállított szövet. A juhgyapjút mindenki ismeri, ám számos további olyan gyapjútípus létezik, amelyre érdemes vetni egy pillantást:

Alpakagyapjú

Az alpaka a dél-amerikai Andokból származik, és a lámák egyik háziasított fajtája. Az állat rendkívül finom gyapjának szálai akár 20 cm hosszúak lehetnek, és magas fényűek. Mivel állatonként kétévente mindössze 300 g alpakagyapjú nyerhető, az anyag nagyon drága.

Angóragyapjú

Az angóragyapjút az angóranyúl szőréből nyerik. Ez a gyapjúfajta rendkívül puha, és nagyon kellemes a viselése. A finom bolyhosság úgy érhető el legjobban, ha a száradás után egy finom kefével végigsimítja a ruhadarabot egyszer a száliránynak megfelelően, egyszer pedig a száliránnyal ellentétesen.

Teveszőr

Az ázsiai és észak-afrikai tevék szőrével főként minőségi kabátokban és takarókban találkozhatunk. Elsősorban a rendkívül finom alsó pehelyszőrzetet használják. Az alsó pehelyszőrzet természetes színe sárgásbarnától barnásfeketéig terjed. Általános szabály: minél világosabb a szín, annál finomabb a gyapjú.

Kasmír

A kasmírgyapjú finom és rendkívül puha szál, amelyet a tél végén a kasmírkecske alsó pehelyszőrzetéből fésülnek ki. Rendkívül ritka, ezért az egyik legértékesebb száltípus. A kasmírból készült ruházat különösen könnyű, bársonyos és selyemfényű.

Báránygyapjú

A báránygyapjú legfeljebb 6 hónapos juhok első nyírású gyapja. Bár rövid és kevésbé erős, rendkívül finom és puha. A báránygyapjú élmény azok számára, akik különösen szeretik a puhaságot.

Mohergyapjú

A mohergyapjút angórakecskék, más néven moherkecskék gyapjából nyerik. Ez a természetes szál a legkönnyebb textilszál, ezért rendkívül költséges. Ideális az extravaganciát kedvelőknek.

Élő gyapjú

Az élő gyapjú egy természetes termék, és csak az élő juhból nyert gyapjú nevezhető így. A természetes hőszabályozó képességének köszönhetően nagy mennyiségű nedvesség felvételére és leadására képes, így nem érződik nedvesnek. A legjobb minőségű élő gyapjút merinójuhból tudják nyerni.

A gyapjú megfelelő mosása

A gyapjú megfelelő mosásához és ápolásához érdemes megfogadnia néhány tippet. Így biztosíthatja, hogy az érzékeny szálak ne károsodjanak. Tippjeinkkel az ápolás rendkívül egyszerűvé válik, és hosszú ideig örömét lelheti a gyapjúból készült ruhadarabjaiban.

A címke

A gyapjúból készült ruhadarabok megfelelő ápolásához fontos először alaposan megnézni a címkét. Ez tájékoztat arról, hogyan lehet optimálisan ápolni a textíliát, és mi az, amitől feltétlenül tartózkodni kell. Az alábbiakban felsoroljuk a címkéken leggyakrabban előforduló szimbólumokat és a jelentésüket:

  • Kézi mosás: A ruhadarabot legfeljebb 30 °C-on, kizárólag kézzel vagy mosógépben a kézzel mosható gyapjútermékekhez való speciális, kézi mosási programmal szabad mosni.
  • Kímélő mosási program: A speciális készítésű gyapjútextíliák, amelyek „Woolmark” címkéjén a „gépben mosható” vagy a „Machine Washable Wool” megjegyzés jelenik meg, gond nélkül moshatók mosógépben gyapjú- vagy kímélő programmal, majd a mosás végeztével röviden centrifugálhatók.
  • Nem mosható: Az ezzel a szimbólummal megjelölt ruhadarabokat sem kézzel, sem géppel nem szabad mosni. A legjobb, ha a ruhadarabot tisztítóba adja.
  • Kíméletes szárítás: A ruhadarab alacsony hőmérsékleten szárítható szárítógépben.
  • Szárítógéppel nem szárítható: Nem lehet szárítógépben szárítani. Fektesse a ruhadarabot szárítóállványra, és hagyja megszáradni a levegőn.
  • Alacsony hőfokon vasalható: A ruhadarabokat alacsony hőmérsékleten lehet vasalni. A fényes vagy nyomásra érzékeny szöveteket a biztonság kedvéért vasalja száraz vasalóruhával vagy kifordítva.
  • Nem vasalható: Nem lehet vasalni. Fektesse sima felületre a ruhadarabot, és óvatosan simítsa ki.

 

A megfelelő mosószer gyapjúhoz

Az univerzális vagy a színes mosószerek károsíthatják a gyapjúszálakat. Ezek a mosószerek a hatóanyag-összetételüket tekintve masszív textíliák magasabb hőmérsékleten való tisztításához készültek, és a gyapjúhoz egyáltalán nem megfelelőek. Az ilyen mosószerek enzimeket tartalmaznak, amelyek lebontják az érzékeny gyapjúszálak fehérjemolekuláit, sőt, legrosszabb esetben akár el is pusztíthatják ezeket. Ezenkívül a gyapjúszálak megduzzadásához vezetnek, így a gyapjúból készült ruhadarabok elveszítik az alakjukat; a szövetben csomók képződnek, és a szálak nemezelődnek. Kizárólag speciális gyapjúmosószert használjon, ilyen például a Perwoll Wool & Delicates Fiber Care. Ez a mosószer ápolja a szálakat, meggátolja a bolyhosodást és a csomók kialakulását, és segít megőrizni a ruhadarab alakját.

Kézi vagy gépi mosás?

Széles körben elterjedt vélemény, hogy a gyapjúhoz a kézi mosás a legmegfelelőbb. Kézi mosáskor gyakran fordulnak elő azonban hibák, amelyek károsítják a finom gyapjúszálak kényes szerkezetét. Sokszor például túl meleg vízben mossák a gyapjút, vagy túl nagy mechanikai igénybevételnek teszik ki. Különösen nedves állapotban a gyapjúszálak nagyon érzékenyek, és a nagy mechanikai igénybevétel ahhoz vezethet, hogy a gyapjúszálak pikkelyei összeakadnak, a ruhadarab pedig ennek hatására nemezelődhet és összemehet.

Ezét javasolt a mosógépben történő mosás. Gyapjú- vagy kézi mosási programot használjon, amennyiben a bevarrt címke ezt megengedi. Ilyen módon már előzetesen elkerülheti a legtöbb hibát. A mosógép kíméletes gyapjúprogramja kímélő módszerrel és szinte mechanikai igénybevétel nélkül tisztítja meg optimálisan a ruházatot.

A gyapjú mosása mosógépben

Ügyeljen arra, hogy ne töltse tele a dobot, ellenkező esetben nagy mechanikai igénybevételnek teszi ki a textíliákat a program alatt. Emellett fennáll annak is a veszélye, hogy a mosószer nem oldódik fel rendesen. Minden finom textíliatípusnál, így a gyapjúnál és a selyemnél célszerű a dobot csak a negyedéig tölteni. Továbbá javasolt a ruhadarabokat előkészíteni, azaz például a kapcsokat bekapcsolni, a gombokat begombolni, valamint a textíliákat kifordítani.

A mosási programot és a hőmérsékletet a címkének megfelelően válassza meg. Ha a címkét kivágta, és már nem emlékszik pontosan a mosási utasításokra, válassza a kézi mosási programot. A legbiztosabbra úgy mehet, ha a hőmérséklet-szabályzót hideg mosásra állítja. Ha a textília mosógépben mosható gyapjúból készült, mossa mosógépben, méghozzá gyapjú- vagy finom mosási programmal, és legfeljebb 30 °C-on.

A mosás után: a gyapjú alapos szárítása

A száradás felgyorsításához röviden centrifugálhatja a gyapjútextíliákat. Itt is vegye figyelembe a címkét. Alapvetően azt javasoljuk, hogy a nedves gyapjútextíliát igazítsa alakjára, tekerje be egy frottírtörölközőbe, és a maradék vizet finoman nyomkodja ki.

A gyapjúruhákat nem szabad szárításhoz felakasztani, és semmiképpen sem helyezze őket fűtőtestre. A gyapjútextíliák és a selyemből készült textíliák (helykitöltő: A selyem mosása) a legjobban frottírtörölközőre fektetve száradnak, de ne tegye ki őket közvetlen napfénynek.