Perwoll Perwoll Perwoll

A selyem mosása a szövet megóvásával

Nincs még egy olyan fényűző anyag, mint a selyem. A bársonyos, finoman csillogó szövet különösen jól fest felsőknél és kendőknél. A selyem azonban nem csak rendkívül elegáns anyag: nyáron hűt, télen pedig melegít. A finom természetes szálak hátránya, hogy tisztításuk nehezebb, mint a pamut vagy a műszálak esetén. Az alábbi útmutatóból mindent megtudhat a selyem megfelelő, kíméletes tisztításáról, hogy hosszú ideig megőrizhesse a szálak elegáns csillogását.

Tudnivalók a selyemszövetekről

A címke tájékoztat arról, hogy egy ruhadarab tiszta selyemből vagy selyemrészt tartalmazó szálkeverékből készült-e. Jellemző selyemszövet a chiffon, az organza, a szatén, a taft és a bourette. Némelyik típus műselyemből is előállítható. Ezért javasolt alaposan megvizsgálni a ruhadarab anyagának összetételét. Minden selyemből készült vagy selymet tartalmazó szövetnél érvényes, hogy nem szabad túl forrón tisztítani. A selyemszálakat a selyemhernyó gubójából nyerik. A hajhoz hasonlóan ez fehérjéből áll, és a túlzott hő károsíthatja. A parfümöt, a dezodort, a verejtéket és a közvetlen napsütést sem viselik jól a finom természetes szálak.

Felkészülés a tisztításra

Javasolt vetni egy pillantást a címkére, hogy a selyemszövetből készült ruhadarab mosható-e, vagy csak tisztítható. Emellett érdemes színpróbát is végezni. Ehhez merítsen egy vattadarabot finom mosószeres vízbe. A nedves vattával ezután óvatosan nedvesítsen be egy rejtett helyen lévő pontot. Ha a vattán megjelenik a szín, jobb, ha a ruhadarabot tisztítóba viszi ahelyett, hogy otthon mosná ki.

A selyem mosása: mosógépben vagy kézzel

A selyem mosható mosógépben, ha a gépen van kímélő program. A ruhadarab címkéje tájékoztat arról, milyen magas lehet a mosási hőmérséklet. Legfeljebb 30 Celsius foknál semmiképp sem legyen azonban magasabb. Fontos emellett, hogy kifejezetten selyemhez alkalmas finom mosószert használjon, ilyen például a Perwoll Wool & Delicates Fiber Care. Ez nemcsak megtisztítja, hanem ápolja is a szálakat, hogy a selyemszövet hosszú ideig szép maradjon.

Kézi mosás esetében a világos selymet langyos, a sötét vagy sűrűn nyomott selymet pedig hideg vízben mossa. Természetesen itt is elengedhetetlen a megfelelő mosószer. Áztatás közben folyamatosan, de óvatosan mozgassa a ruhadarabot, mert a nedves selyem rendkívül kényes. Legfeljebb öt perc elteltével vegye ki a selymet a vízből, és öblítse át hideg, tiszta vízzel.

Folteltávolítás selyemnél

Ha foltokat kell eltávolítani a selyemszövetből, a legfontosabb, hogy mindig a teljes ruhadarabot mossa ki, különben a víz foltot hagyhat az anyagon. Semmiképpen nem szabad fehérítőt vagy más folteltávolítót használni, mert ezek károsíthatják a selyemszövetet. A folt dörzsölése is kerülendő, mert károsítja a selymet, és azt okozhatja, hogy a szövet az adott ponton kivilágosodik. Nagy méretű vagy sötét foltoknál érdemes a ruhadarabot tisztítóba adni.

A selyem szárítása

A szárítógépben előforduló hőmérsékletek túl forrók a selyemhez, ezért mindenképpen levegőn hagyja megszáradni. A mosás után a ruhadarabot helyezze száraz törölközőre, óvatosan tekerje fel, és finoman nyomkodja ki. Semmiképpen ne csavarja be a selymet a törölközővel, és ne csavarja ki a ruhadarabot. Az előszárítás után tekerje ki a törölközőt, vegye el a ruhadarabot, és fektesse egy második törölközőre száradni. Ügyeljen rá, hogy eközben a ruhadarabot ne érhesse közvetlen napfény.

A selyem vasalása

A címke tájékoztat arról, lehet-e vasalni a selyemből készült ruhadarabot, és, ha igen, milyen hőmérsékleten. Alapvetően azt javasoljuk, hogy a selyemszöveteket mindig kifordítva vasalja, és ne permetezze vízzel, mint más, pamutból és vászonból készült anyagoknál szokás.