Perwoll Perwoll Perwoll

Az alsóneműk mosása – így működik

Trikó finom selyemből, bokszeralsó biopamutból és melltartó csipkéből – ami közvetlenül érintkezik a bőrünkkel, annak különösen jó minőségűnek, puhának és légáteresztőnek kell lennie. A legtöbb esetben éppen ezek a textíliák a legkényesebbek, az alsóneműket viszont kifejezetten gyakran mossuk. Az alábbiakban megtudhatja, hogyan lehet elérni , hogy még a finom alsónemű is újnak hasson többszöri mosás után.

Az alsóneműk mosása: kellő fortéllyal

Alsónemű mosásakor számos kihívással kell szembenéznünk:

  • mivel az alsónemű közvetlenül érintkezik a bőrünkkel, a mosási programnak nemcsak a verejtéket és a foltokat kell eltávolítania, hanem a baktériumokat is a lehető legnagyobb mértékben el kell pusztítania.
  • Mindennapi pamut ruhadarabok vagy finom csipke fehérnemű – az alsóneműk rendkívül sokfélék lehetnek, és nem minden darab visel el ugyanannyit. Ezért nem minden alsónemű mosható mosógépben.
  • Jellemzően az alsóneműket mossuk leggyakrabban: a bugyit és a bokszeralsót naponta cseréljük, a melltartót pedig legkésőbb négy-ötszöri használat után. Az összes ruhadarab közül az alsónemű jár tehát a leggyakrabban a mosógépben. Annak érdekében, hogy hosszú ideig használható legyen, az alapos tisztításnak lehetőleg kíméletesnek kell lennie.

Az alsóneműk mosása – az anyag a lényeg

Az, hogy adott esetben melyik eljárás a megfelelő, jelentősen függ az anyagtól. Különösen bugyik és melltartók esetében esik a mosási utasításokkal ellátott címke áldozatul a kényelemnek, és előszeretettel kivágjuk. Ilyen esetekben a hőmérséklet és a mosási program tekintetében az alábbi szempontok szolgálhatnak iránymutatásul:

  • A pamutból készült bokszeralsók, bugyik és trikók könnyedén moshatók mosógépben. Színes ruhadaraboknál a szennyeződés mértékétől függően 40-60 fokos hőmérsékletet válasszon megfelelő, színvédelemmel ellátott mosószerrel. A fehér pamut alsóneműket főzőmosással is kimoshatja, ugyanakkor általában 40-60 fokos hőmérséklet elegendő.
  • A kényesebb, viszkózból vagy csipkéből készült textíliák viszont nem annyira ellenállóak. Ezeknél az anyagoknál 40 fokos finom mosási programot állítson be, és válasszon hozzá megfelelő finom mosószert. Az összes baktérium és szag megbízható megsemmisítése érdekében speciális higiéniai öblítőszerek érhetők el, amelyek antibakteriális vagy szagsemlegesítő hatással rendelkeznek. Az ilyen kényes alsóneműk esetében a szárítógép tabu.
  • A különösen finom textíliákat – például a tiszta selyemből készült fehérneműket – kézzel érdemes mosni. Áztassa be a ruhadarabot néhány percre langyos vízbe egy kis folyékony mosószerrel. Végül öblítse ki tiszta, hideg vízzel, és hagyja a levegőn megszáradni – a legjobb, ha törölközőre fekteti.
  • Szövetlágyítónak sportruházat esetén nincs keresnivalója a gépben. Ha azonban szokványos alsóneműket mos, a szövetlágyító, különösen pamutnál még jobb viselési kényelmet biztosít.

 

Az alsóneműk mosása – figyelemre érdemes különleges tulajdonságok

Melltartókat általában lehet mosógépben mosni – 30-40 fok teljesen elegendő. Ne dobja azonban a melltartókat csak úgy a mosógép dobjába: merevítős melltartók esetében speciális mosóhálóval megakadályozhatja, hogy a merevítődrót kiszakadjon, és károsítsa a mosógépet vagy a többi ruhadarabot. A mosás előtt mindig kapcsolja össze a kapcsokat. A nyomott vagy hímzett alsóneműt is beteheti mosóhálóba, és érdemes ezeket a darabokat kifordítani – így megvédheti a díszítéseket a kopástól.