Perwoll Perwoll Perwoll

Mi az a viszkóz?

Bársonyos, mint a selyem, nedvszívó, mint a pamut – a viszkóz szálak előnyös tulajdonságokkal rendelkeznek, és számos ruhadarabban megtalálhatók. Ám mi is valójában a viszkóz – a műszálak vagy a természetes szálak közé tartozik? És hogyan ápolhatja megfelelően?

Viszkóz – a természetes és a szintetikus keveréke

A viszkóz nem sorolható a klasszikus természetes szálak, így a pamut, a gyapjú vagy a selyem körébe. Különbözik azonban a szintetikus anyagoktól, például a poliésztertől is: alapanyaga természetes eredetű, ugyanis folyékony cellulózból szövik. Az úgynevezett cellulóz különböző fafajtákból nyerhető ki, például fenyőből, bükkből vagy bambuszból. Nedves centrifugálási eljárással egy rendívül sokoldalú anyag jön létre, amely könnyen színezhető és feldolgozható. Ezért a viszkóz gyakran megtalálható például az alábbiakban:

 • ingekben,
 • pólókban (gyakran pamuttal kombinálva keverékként),
 • blúzokban,
 • sálakban,
 • elegáns szövetekben, például taftban vagy bársonyban.

Számos ruhadarab a klasszikus viszkóz helyett viszkózrokon anyagokból készül, amelyeket szintén cellulózból szőnek. Ide tartozik például a modál, a cupro vagy a lyocell.

A textíliák mellett számos más termékben is megtalálható a viszkóz – például az alábbiakban:

 • dekorációs és bútorszövetek,
 • kötöző- és kompressziós anyagok,
 • kozmetikai törlőkendők,
 • higiéniai cikkek, pl. tamponok,
 • teatasakok,
 • bankjegyek.

Mi az a viszkóz, valamint milyen előnyei és hátrányai vannak?

A viszkóz gyakorlatilag a legtermészetesebb anyag a szintetikus anyagok között. A természetes szálak számos előnyével rendelkezik. Ennek köszönhetően a viszkózból készült pólók, ingek vagy blúzok például hasonló nedvszívó képességgel rendelkeznek, mint a pamutpólók – ez azt jelenti, hogy optimálisan magukba szívják a verejtéket. A hőmérséklet-kiegyenlítés előnyét is felmutatja: a valódi szintetikus szálakkal, például a poliészterszálakkal ellentétben a hő könnyedén távozni tud a viszkózszálakon keresztül. További előnye, hogy a színezést követően a viszkóz rendkívül hosszú ideig megtartja a színét, és egyáltalán nem fakul ki. Emellett sokan nagyon kényelmesnek tartják a viszkóz viselését. Az anyag kellemesen puha és bársonyos tapintású. A pozitív tulajdonságait tekintve a viszkóz a selyemre hasonlít, ezért műselyem néven is szokás hívni.

Néhány hátránya is van azonban az anyagnak. Míg sok anyag nedvesen is ellenálló marad, a cellulózszálak nem tartoznak közéjük, ez ugyanis nedvesen hajlamosabb a szakadásra. Emellett érzékeny a fényre, és könnyen penészedik. Mosáskor azt is szem előtt kell tartani, hogy az anyag összemehet, és mosás után adott esetben vasalni is szükséges, mert a viszkóz könnyen gyűrődik.

Ápolási tippek: így maradnak viszkózból készült ruhadarabjai tartósan szépek

Annak érdekében, hogy kedvenc viszkózblúza minél több ideig szép maradjon, érdemes megfogadni néhány tippet mosáskor. A viszkózból készült ruhákhoz leginkább kímélő mosási program megfelelő alacsonyabb centrifugálási sebességgel. Mivel a viszkóz hajlamos a zsugorodásra, a viszkózból készült ruhadarabokat legfeljebb 40 fokon mossa. Mosószerként kímélő folyékony mosószer javasolt – színes ruháknál ideális esetben kiegészítő színvédelemmel.

A mosópor visszamaradhat az anyagon, emiatt a színek hamar fakónak hathatnak. A szárítógép a viszkózból készült ruhákhoz a gyűrődésre való hajlamuk miatt nem alkalmas. A legjobb, ha a ruhákat a levegőn szárítja vállfára akasztva. Ha pedig még maradnak gyűrődések, óvatosan vasalja a ruhadarabot – optimális esetben még enyhén nedvesen és alacsony hőmérsékleten. Ha megfogadja a fenti tippeket, kedvenc viszkózból készült ruhadarabjai éveken át makulátlanul szépek maradnak.