Skip to Content

A divat fejlődése: három népszerű vintage darab az idők során

Nincs olyan, a gyorsdivatban elkövetett égbekiáltó bűn, amit a következő generáció nem fog egyszer csak újból felfedezni, és a saját stílusa szerint újragondolni. Azt gondolná az ember, hogy az elődeink azért viseltek olyan stílusbeli vadhajtásokat, mint például a bársony nyakpántok, a teljes farmeröltözet, a platformcipők és a neon pufidzsekik, hogy az utódaiknak már ne kelljen elkövetniük ezeket támadásokat a jó ízlés ellen. Az idő azonban egyszerű körforgás, és a divattörténet vég nélkül ismétli önmagát, így a tervezők 2019-ben ismét visszatértek a múltból átörökölt vintage divattrendekhez.

A lassú divat szellemében örömmel fogadjuk ezeket az újra felfedezett trendeket, és szívesen beemeljük őket a mindennapjainkba. Végtére is, semmi sem lehet fenntarthatóbb, mint az, ha a régi ruhák előkerülnek a szekrényből és kicsit felfrissülnek, hogy látszólag elavult stílusok is új életre kelhessenek. Olyan divatcikkek történetét szeretnénk elmesélni, amelyek sikeresen megújultak, és új támogatókra találtak.

Trapézfarmert hordó nő sétál keresztül az utcán

Trapézfarmer – a vintage-től a méltányos divatig: a trapézfarmer diadalmenete

A trapézfarmer végigkísért minket az elmúlt évtizedeken, kivéve a ’80-as éveket, amikor eltűnt szem elől. A ’90-es és 2000-es években sztárolt trapézfarmer napjainkban új virágkorát éli.

A trapézfarmer régen:
A trapéznadrágok és harangfarmerek sikkesen néztek ki Jane Birkinen a ’60-as években, szexin Farah Fawcetten a ’70-es években, és menőn Kate Mosson a ’90-es években. Ezután azonban ez a fenéktájon előnyös, lábat nyújtó forma hosszú-hosszú időre eltűnt a polcokról. Bárki, akinek valaha is egy fesztivál sáros mezőin kellett átgázolnia (woodstocki hippik, rátok gondolunk), vagy gyaloglás közben kopottra taposta a szegést, tudja, a trapézfarmer nem a legpraktikusabb fazon. 

A trapézfarmer ma:
Természetesen ez nem tántorította el a divatmániásokat, így nem nagy meglepetés, hogy a trapézfarmer végül csak visszatért. A testhezálló, mami- és fiús farmerek által dominált évtizedek után a csípőhöz simuló, széles szárú nadrágok olyan véleményformálók kedvenceivé váltak, mint Gigi Hadid, Victoria Beckham vagy Kim Kardashian. Az a tény, hogy Mrs. Yeezy azonnal átvette ezt a stílust, rögtön elárulja, mennyire előnyös az ember hátsójának. Ha valaki be tud szerezni egy remek állapotú vintage farmert, szerencsésnek érezheti magát. Hordd testhez simuló felsőkkel és magassarkú platformcipőkkel, hogy minél hosszabbnak tűnjön a lábad, és a hátsód is kellő hangsúlyt kaphasson.

Biciklis rövidnadrág – a legújabb „athleisure” trend

A biciklis rövidnadrág régen:
A nadrágok történelemkönyvében a biciklis rövidnadrágok fejezete egy kicsit kevésbé terjedelmes. Röviden (a szójáték szándékos): tisztán praktikus sportruházatként kezdték a karrierjüket, jóval azelőtt, hogy az „athleisure” (hétköznapi öltözékként hordott sportruházat) kifejezést egyáltalán kitalálták volna. Senki sem gondolta volna, hogy évtizedekkel később retró divattrend lesz belőlük. A lycra fontos innovációnak számított, amikor a profi biciklis csapatok elkezdték használni a ’70-es években, és később, a ’80-as években, az amatőr sportolók is elkezdték hordani. Egészen a ’90-es évekig kellett várni, hogy a divatkövetők is megismerkedjenek ezzel a rugalmas, enyhén csillogó szövettel, és adjanak neki egy esélyt, amivel rögtön fel is került a gyorsdivat cikkeinek listájára.

Fekete retró biciklis rövidnadrágot viselő nő

A biciklis rövidnadrág ma:
A Saint Laurent, Stella McCartney, Alexander Wang és a Chanel mind egyetértenek abban, hogy elérkezett az idő, hogy a biciklis rövidnadrágok ismét elfoglalják a helyüket a divat rivaldafényében. Hírességek és véleményformálók egyaránt szívesen élnek a lehetőséggel, hogy megmutassák tökéletesen kidolgozott lábizmaikat, amelyek remekül kirajzolódnak a rövid, szoros és rugalmas anyagban.

A megfelelő öltözék összeválogatása mindennek a lelke, ezért szeretnénk példaként bemutatni három egyszerű összeállítást, hogy stílusosan ugorhass ennek a retró divattrendnek a nyergébe. Hordd a biciklis rövidnadrágot az irodában egy inggel és (öves) blézerrel, párosítsd egy ultrarövid miniruhával, amikor a klubba indulsz, és vegyél magadra egy laza vintage zenekaros pólót és farmerdzsekit a hétvégi piknikre. Dobd fel az összeállítást igazi ’90-es évekbeli kiegészítőkkel: retró hajgumival, övtáskával (hasitasival) és zokniszárú csizmával.

Haspóló – tökéletes hasizmok a lassú divat jegyében

Kék csomózott retró haspólót viselő nő

A haspóló régen:
A haspóló a divat világában mindig is fel-feltűnt, mióta a ’60-as években elfogadottá vált, hogy az ember mutat magából egy kis bőrt. Egyértelműen a ’90-es évek vált azonban a lecsupaszított derék aranykorává, amikor a Britney Spearshez hasonló tinisztárok tökéletesre csiszolták ezt a kinézetet, amelynek a népszerűsítéséhez a látványos táncmozdulatok is nagyban hozzájárultak.

A haspóló ma:
Miben különböznek a mai haspólók? A testpozitivitást támogató mozgalomnak és a stíluslehetőségek sokaságának köszönhetően ez a stílus, amellyel korábban sokak nem mertek próbálkozni, mára mindenki számára elérhetővé vált, testalkattól és mérettől függetlenül. Az a legjobb az egészben, hogy a haspóló fontos vintage eleme lehet bárki lassúdivat-ruhatárának.

Image credits
Header image: Nabile Quenum/Blaublut-Edition.com
Image of woman walking across the street in flared jeans:Alexandra Chaulaud/Blaublut-Edition.com
Image of woman in black bike shorts holding red bag: TheUrbanspotter/Blaublut-Edition.com
Image of woman in blue tied crop top: Frenchy Style/Blaublut-Edition.com

 

Nem csak az alapvetőnek számító divatcikkek estek át jelentős átalakuláson. A Perwoll is folyamatosan fejlődik, hogy egyre fenntarthatóbb legyen. A fenntarthatóság felé vezető utunkról itt tudhatsz meg többet.

Kapcsolódó cikkek

  • Ami másnak szemét…

    Innováció + lassú divat = varázslat. Készen áll arra, hogy inspirációt nyerjen a hulladékból formált divatból?

  • A fenntarthatóság a kulcs

    Nagy gondot fordítunk arra, hogy csomagolásaink a funkcionalitás és az újrahasznosíthatóság terén is megállják helyüket.

  • A Perwoll és a fenntarthatóság