Skip to Content

Antiboltkóros – ne vegyen újat, alakítsa át a régit

Nem számít, mennyire kényelmes, előnyös és megszokott a gardróbja legmegbízhatóbb darabja – a mutatós gyorsdivat időről időre megpróbálja majd meggondolatlan költekezésre csábítani. Megmutatjuk, hogyan állhat ellen a gyorsdivat szirénénekének, és hogyan lehelhet új életet a vintage kincsekbe és használt ruháiba.

Ne feledkezzen meg a régi ruháiról

Gondoljon úgy a gyorsdivatra, mint egy félrelépésre, egy jelentéktelen afférra, amely után kielégítetlenül, bűntudattal telve tér haza a gardróbjában heverő régi kedvenc ruháihoz. Miért is csalná meg a puha gyapjúkardigánt, amelyet a nagymamája kötött, a minőségi farmert, amelyet mintha Önre szabtak volna, vagy a nyári pamutruhát, amely bejárta Önnel a világot? 

Könnyű megfeledkezni az otthoni dolgok valódi értékéről, amikor ki van téve a dögös, új és könnyűvérű gyorsdivat kísértésének. Megkörnyékezheti egy csillogó estélyi ruha alakjában, amely trendi szabásával és feszes anyagával próbálja meg elcsábítani. Vagy szemezhet egy pólóval, amelyen egy ironikus, popkultúrából származó szlogen olvasható, és amely mindössze egy röpke percig vicces.

Próbálja meg elképzelni a régi ruháit, és azt, ahogy gyűjteménye valamelyik darabját lecseréli erre az újra. Meg fogja látni, hogy a gyorsdivat iránti fellángolás nem okoz olyan – Marie Kondo, a New York Times bestsellerszerzőjének szavaival – „tiszta örömöt”, mint egy megbízható szövet, amely jóban rosszban kitartott Ön mellett. 

Egy rajz arról, hogyan szeressen bele (ismét) a régi ruháiba

Leheljen új életet a vintage kincseibe

Tartalmas kapcsolatot épített ki a ruháival; közös múltjuk van, tele emlékekkel. Már bizonyítottak Önnek, és pontosan tudja, hogy melyik darab melyikhez passzol a leginkább. Ez a megszokottság kényelmes ugyan, de lehet, hogy egy idő után ráun.

Jó minőségű vintage szerzeményei által lenyűgözött nő
 • Változtassa meg a divatrutinját, és randizzon a szekrénye minden egyes darabjával. Fogja a ruháit – az unalmas munkahelyi ingtől egészen a szexi kis feketéig –, és mozduljanak ki otthonról, különösen azokkal a szerelésekkel, amelyeket már hosszú ideje az alsó polcra száműzött. 
 • Ha úgy érzi, ráférne ruháira egy kis stílusfrissítés, alakítsa át, foltozza meg és hasznosítsa újra őket. Ha régi társait trendi, új megvilágításban látja, ismét beléjük fog szeretni

Álljon ellen a kísértésnek

Lássuk be, néha csak azért vásárolgatunk, hogy átélhessük azt a különleges bizsergést, amelyet egy új darab megszerzése nyújt. Tudja, ezt nem véletlenül hívják vásárlásterápiának! Szokjon le a gyorsdivatról ezekkel az okos stratégiákkal.

 1. Élményeket vásároljon, ne dolgokat
  Ahelyett, hogy olyan gardróbzombikra költené a nehezen megkeresett pénzét, amelyek ritkán látnak napfényt, miután már nem hatnak az újdonság erejével, inkább életre szóló emlékekbe fektessen be. Mondjon nemet az új ruhára, hogy igent mondhasson a főzőtanfolyamra, a hegymászásra vagy a legújabb musical-előadásra. Ha rendszeresen ellenáll a csábításnak, a divaton megtakarított összeg hamarosan fedezheti egy nyaralás költségeit. Bónusz: Mindezek a programok – a kirándulások és tanfolyamok – elveszik az időt a ruhavásárlástól, így csökkentik az olcsó gyorsdivat csábítását.  
 2. Legyen zsugori
  Ellenállhat a csábításnak, ha Zsugori uramnál is zsugoribbá válik. Ha sosem hord magánál bankkártyát vagy nagyobb összeget készpénzben, nemcsak elkerülheti a hirtelen felindulásból elkövetett vásárlást, hanem szó szerint képtelen lesz rá. Csórónak lenni még sosem volt ennyire hasznos.
 3. Jó minőségű vintage a vadonatúj helyett
  Nem kell új ruhákat vennie ahhoz, hogy érezze a vásárlással járó bizsergést. Azok a ruhák, amelyek csak Ön számára újak, szintén megteszik. Talán még kielégítőbbnek is találja majd a vadászatot. A jó minőségű vintage ruhákat kínáló butikok, bolhapiacok és adományboltok tele vannak felfedezésre váró kincsekkel.
Egy nő, aki élvezettel keresgél a használt ruhák között a bolhapiacon

Törődjön a régi ruháival

Ha azt tervezi, hogy Ön és a már meglévő ruhái boldogan élnek, amíg meg nem halnak, érthető módon biztosítani akarja, hogy a ruhái hosszú ideig a lehető legjobban nézzenek ki.  

 • Kézzel mosandó kényes anyagok
 • Téli ruháit nyaranta tárolja száraz, sötét helyen
 • Megújíthatja a használt ruhák szálait, ha Perwoll-lal mossa őket.

Image credits
Header image: Stocksy
Image of woman wearing a polka-dot dress: Getty Images
Image of woman shopping in a flea market: Getty Images

Kapcsolódó cikkek

 • Perwoll Wool mosószer

 • Kvíz: tartsa meg vagy dobja ki?

  Kidobni vagy nem dobni, ez itt a kérdés. Készen áll a válaszra?

 • A fenntartható ruhatár alapjai

  Hogyan adj a ruhatáradnak izgalmas, fenntartható „ráncfelvarrást”?