Skip to Content

Aranyozott szakadás – kincugi ihlette DIY a lassú divat jegyében

A lassú divathoz kötődő DIY-videósorozatunk harmadik részében végre szemügyre vesszük azt a kincugi technikát, amely az összes többit ihlette. Ha szeretné megtudni, hogyan inspirálja a vabi-szabi filozófia – amely meglátja a szépséget a sérült dolgokban – a japán fazekasművészetet, lépjen vissza az első cikkre, amelyből azt is megtudhatja, hogyan javíthat meg farmernadrágokat kincugival. A sorozat második részéből megtudhatja, hogyan stoppolhat be egy lyukat a kincugi segítségével, vidám, pöttyös hatást keltve.

Most visszatérünk az eredeti kincugi mögött álló technikához, hogy megtudhassuk, hogyan használható szakadt felsők javítására.

DIY-ötlet a lassú divat jegyében: Kincugi – javítás festékkel

A kincugi által ihletett harmadik videónk és részletes DIY-útmutatónk bemutatja, milyen könnyen át lehet alakítani a ruháink csúnya szakadásait gyönyörű díszítésekké.

A szőtt anyagok, mint például a pamut, a selyem vagy a szatén szakadásait szinte lehetetlen úgy megjavítani, hogy ne maradjon nyoma. A szakadás elfedése helyett ki is emelhetjük azt a fazekasművészetben használt kincugit idéző módon. Ennek az ősi japán arannyal való megmunkálási technikának a lényege, hogy aranyzománc használatával illesztenek újra össze törött kerámiát, porcelánt és más edényeket. A repedések így gyönyörű díszítéssé, ezáltal sajnálatos hiba helyett tetszetős jellegzetességgé válnak. 

Kép a valódi japán kincugiról, amely a lassú divathoz kapcsolódó DIY-ötleteinket ihlette

Kincugi alkalmazása szakadt felsőkön – DIY-videó és részletes útmutató a lassú divat jegyében

You need to accept cookies to play this video

Amire szüksége lesz:

 • egy egyszerű póló (vagy bármilyen más, szőtt anyagból készült ruhadarab)
 • rávasalható javítószalag 
 • vasaló
 • aranyszínű textilfesték (mi sűrűbb textilfestéket használtunk, amely közvetlenül a tubusból is felvihető)

Teendők:

1. Vágja olyan méretre és formára a javítószalagot, amely képes elfedni a teljes szakadást. 

1. lépés: Póló javítása céljából javítószalagot vágó nő

2. Fordítsa ki a pólót, helyezze a javítószalagot a szakadásra, majd az útmutatónak megfelelően vasalja rá, hogy a ragasztó megkössön.

2. lépés: Egy nő kifordítja a pólóját, hogy rávasalhassa a javítószalagot e lassú divathoz kötődő DIY-ötlet fontos lépéseként

3. Fordítsa ki újra a pólót, és készüljön fel a „repedések lefestésére”.

4. Választható lehetőség: ceruzával, szabókrétával, lemosható textilfilccel vagy akár egy darab szappannal rajzolja meg a minta körvonalát, amelyet el szeretne készíteni. Ha az anyag elég vékony és áttetsző, fehér papírra is rajzolhatja a mintát, majd a ruhadarab alá helyezheti úgy, hogy átlátsszon rajta, és követni tudja a körvonalait. Szerintünk könnyebb szabad kézzel rajzolni a mintát.

5. Próbálja egy vonással megrajzolni az összes vonalat, hogy egyenletes hatást keltsen.

5. lépés: Egy nő, aki aranyszínű festékkel, a kincugi technika nyomán javít meg egy szakadt pólót

6. Hosszú időn keresztül hagyja száradni, majd az útmutatónak megfelelően hő segítségével segítse elő a festék megkötését, mielőtt kimosná a pólót.

7. Viselje büszkén!

További, kincugi által ihletett DIY-ötletek a lassú divat jegyében

A fent bemutatott DIY-eljárás természetesen nem az egyetlen módja annak, hogy a kincugi módszernek megfelelően egy régi, sérült tárgyat új és gyönyörű műalkotássá varázsoljunk. Álljon itt néhány alternatív, a lassú divatnak megfelelő DIY-ötlet a szakadt textil megjavítására.

 • A sűrűbb textilfesték helyett ecsetet is használhat normál, aranyszínű textilfesték felvitelére. Ez a technika nyilván közelebb áll a japán kincugimesterek munkájához.
 • Ha jól bánik a tűvel és a cérnával, aranyszínű cérnát is használhat a póló szakadásának megjavítására.
 • A kincugival történő javítás során néha egy másik törött edény hasonló méretű darabjára cserélnek ki egy egész porcelán- vagy kerámiacserepet. Ezt a hatást utánozhatja, ha egy láthatóan különböző textildarabbal foltozza be a szakadást, majd aranyszínű festékkel vagy díszítő varratokkal emeli ki az illesztéseket.
 • Az arany színt a hagyományos kincugi-fazekasművészet előtti tisztelgés gyanánt választottuk, de annak sincs semmi akadálya, hogy bármilyen egyéb tetszőleges színkombinációt használjon.

Image credits
Image of traditional kintsugi pottery: Shutterstock

Kapcsolódó cikkek

 • Farmerjavítás kincugival saját kezűleg

  Hogyan javíthatjuk meg a szakadt farmert egy ősi japán filozófia segítségével?

 • DIY – Gyapjúpulóverek javítása kincugival

  Hogyan javíthatjuk meg a gyapjúpulóvereket egy ősi japán filozófia segítségével?

 • A fenntartható ruhatár alapjai

  Hogyan adj a ruhatáradnak izgalmas, fenntartható „ráncfelvarrást”?