Skip to Content

Ruhák javítása – így csináld!

Mindig bosszantó, amikor a kedvenc nadrágunk vagy az épp most vásárolt pulóverünk elszakad. De ahelyett, hogy új ruhákat vásárolnál, meg is javíthatod a sérült ruhadarabokat. Egyszerű trükkökkel és egy kis ügyességgel garantáltan sikerülhet a ruhák javítása.

Ruhák javítása: A következőkre ügyelj!

A kényes anyagok és a gyakori mosás általában nem jönnek ki jól egymással. De még a kedvenc pulóverek vagy a szívesen viselt nadrágok is elszakadhatnak vagy kilyukadhatnak. A ruhák javításakor a legfontosabb szabály, hogy a sérülést a lehető leggyorsabban kijavítsuk. Ugyanis a kisebb sérüléseket sokkal könnyebb kijavítani, mint a nagyobbakat.

Először is, az anyagtól függ, hogy hogyan javíts meg egy lyukat vagy szakadást. Alapvetően az olyan anyagok, mint a pamut, a dzsörzé vagy a farmer elég könnyen foltozhatók. Selyem vagy csipke esetében azonban jobb, ha szakemberrel konzultálsz.

A legjobb, ha a ruhákat akkor javítod, amikor kimostad és kifordítottad őket, illetve javítás előtt ne használj lágyítószert vagy öblítőt. Varrásnál fontos, hogy elegendő fény álljon rendelkezésre, továbbá az is, hogy a varrócérna megfelelő színű legyen. Kezdőknek egy kis varrókészlet ajánlott. Nyugodtan vágj bele, a mottó: Soha nem késő megtanulni varrni!

A szálak hosszantartó védelméért pedig használj Perwoll Renew & Repair mosószert a mosáshoz.

A ruhán lévő lyukak javítása – nem is olyan nehéz

A lyukak javításához fontos a megfelelő varrási technika. Ezekkel a tippekkel garantáltan menni fog!

A ruhán lévő lyuk javításához varrótűre, megfelelő cérnára és ollóra van szükséged. Fordítsd ki a ruhadarabot, ezután óvatosan varrd körbe a szakadást a varrótűvel, ahhoz olyan közel haladva, amennyire csak lehet. Végül óvatosan húzd össze a fonalat, hogy a lyuk bezáródjon.

A ruházaton lévő kisebb lyukak rávasalható foltokkal is javíthatók. Ehhez helyezd a ruhadarabot pergamenpapírra előkészítésként. Ezután helyezd a rávasalható foltot a lefedendő területre, és egy enyhén nedves vászonruhával takard le azt. Ezután óvatosan gyakorolj nyomást a foltozandó felületre körülbelül 20 másodpercig. Végül fordítsd vissza a ruhadarabot, és vasald ki. Legvégül hagyd kihűlni a ruhadarabot, és kész!

A ruhák szakadásainak javítása: Gyorsan és egyszerűen

A ruhák mindig váratlanul szakadnak el, s ez igen bosszantó. Az ilyen sérülések könnyen javíthatók ún. matracöltéssel, más néven létraöltéssel. Ez a típusú varrás ideális nadrágok vagy ingek szakadásainak javításához. Ideális esetben a matracöltést egy varrás mentén alkalmazzuk.

A varrást tartsd a ruhadarab színén végezd. Mielőtt elkezdenéd, a legjobb, ha készítesz egy kis hajtást, amelynek mentén varrhatsz. Ezután varrj vízszintes irányban az egyik oldalról a másikra haladva, mint egy létránál. Végül húzd meg a fonalat egy kicsit erősebben, hogy a varrás összehúzódjon. A varrócérna elvileg már nem látható ezután. Alternatívaként a szakadásokra divatos foltokat vagy átlátszó vasalható szövetet is rávasalhatsz. Különösen ingek esetében az utóbbi módszer ajánlott. A legjobb, ha a folt felhelyezése előtt röviden újra átvasalod az inget.

Ruhák javítása: Nagyszerű érzés globális hatással

Átlagosan minden embernek körülbelül 95 ruhadarabja van, és ez a tendencia növekvő irányt mutat. Ez nem feltétlenül fenntartható magatartást tükröz. A ruhák javításának számos előnye van: meghosszabbítja a ruhadarabok élettartamát, védi az erőforrásokat és kíméli a pénztárcát is.

Kapcsolódó cikkek

  • Farmerjavítás kincugival saját kezűleg

    Hogyan javíthatjuk meg a szakadt farmert egy ősi japán filozófia segítségével?

  • A fenntartható ruhatár alapjai

    Hogyan adj a ruhatáradnak izgalmas, fenntartható „ráncfelvarrást”?