Skip to Content

Pingvinpulóverek: a legcukibb újrahasznosítási projekt

Hallott már a meleg, bolyhos kötött felsőkről, amelyekkel a bájos kék pingvinek megmentésére siettek? Nem, ez nem valami bolond divatblogger agyszüleménye, hanem ténylegesen megtörtént: az újrahasznosított ruhák rendkívül nagy szerepet játszottak az olajszennyezéstől fenyegetett pingvinek életének megmentésében.

Sajnos már egy bélyeg méretű olajfolt is több mint elegendő, hogy végezzen egy kék pingvinnel. Hogy miért? Az olaj hatására a tollak szétválnak és összenemezesednek. A pingvin fázni fog, elnehezedik, és kevésbé fog tudni vadászni. Ha nem segítenek rajta, a pingvin a hideg és az éhezés miatt előbb-utóbb elpusztul. 

A megoldást a madarak számára készült, újrahasznosított gyapjúpulóverek jelentik. Ha egy olajjal szennyezett pingvin kerül például az ausztrál Phillip Island Nature Parks vadvédelmi klinikájára, gyapjúpulóvert kap, amely meggátolja, hogy a madár tollászkodjon és lenyelje az olajat, és a klinika személyzetének is több időt nyújt a pingvin megtisztítására.

A legutóbbi nagymértékű olajszennyezés 2001-ben történt a Phillip Island közelében, ami 438 kék pingvinre volt hatással1. A pingvinek számára újrahasznosított kötött gyapjúpulóverek segítségének köszönhetően azonban 96%-ukat sikeresen megmentették, rehabilitálták, és visszaengedték a természetbe.

Újrahasznosítással készült gyapjúpulóvert viselő pingvin, amely védelmet nyújt az olajszennyezés hatásaitól

A hasznos fenntarthatósági munka folytatása

Ez a történet pozitívan ért véget, a program elképesztően sikeresnek bizonyult. A Penguin Foundationt gyapjú pingvinpulóverek tízezreivel árasztották el. Olyan sokat kaptak, hogy megkérték támogatóikat, ne küldjenek többet.

Az alapítvány azóta is folyamatosan támogatja a pingvinek védelmét. A (nem megfelelő méretű, formájú vagy gyapjúanyagú) pingvinpulóverek eladásával gyűjtenek adományokat a kék pingvinekkel kapcsolatos kutatásokra, az állatok védelmére, valamint a vadklinikára. Az újrahasznosított pulóverek egy részét egyéb vadvédelmi központok rendelkezésére bocsátják, ha azoknak szüksége van rájuk.

Végül, de nem utolsósorban a kis pingvinpulóverek oktatási eszközként is szolgálnak, hogy a diákokkal és a nyilvánossággal megismertethessék a fenntarthatóság kérdéskörét, illetve a tengeri és tengerparti környezetszennyezésnek a vadvilágra és a környezetre mért pusztító hatásait. Ha azt fontolgatja, hogy gyapjúpulóvereket adományoz pingvineknek vagy egy helyi jótékonysági szervezetnek, íme néhány tanács a gyapjúdarabok legmegfelelőbb mosásához.

Tudnivalók a gyapjú gépi mosásához

Akár aprók, akár felnőtt méretűek, a gyapjúpulóvereket megfelelően kell mosni. Tartsa be a következőket:

 1. Olvassa el a kezelési címkét: Akár úgy dönt, hogy gyapjúruháit a mosógépbe rakja, akár a kézi mosást választja, ellenőrizze, nincsenek-e a kezelési címkén speciális utasítások. Ezek alapján általában megállapítható, mi a célravezetőbb eljárás.
 2. Használjon mosózsákot: Ha már van mosózsákja a kényes ruhadarabok gépi mosásához, érdemes a gyapjúruhákhoz is ezt használni. Bár a mosózsákra nem feltétlenül van szükség, a használatával meg lehet akadályozni, hogy a ruhák összeakadjanak egyéb tárgyakkal a dobban, így elkerülheti a károsodásukat.
 3. Használja a gyapjúmosási beállítást: A legtöbb mosógép rendelkezik kifejezetten a gyapjúból készült ruhadarabok mosására szolgáló beállítással. Ha az Önén nincs ilyen, állítsa a gépet a leghidegebb programra, nehogy a gyapjú összezsugorodjon. Az is előfordulhat, hogy a mosógép rendelkezik kézi mosási beállítással, amely elég gyengéd a gyapjú tisztításához.
 4. Használjon Perwoll Wool and Delicates Fibrecare Advanced mosószert: Ez a mosószer kifejezetten a gyapjúból készült és a kényes ruhadarabok mosására való. A kupak és az utasítások segítségével mérje ki a szükséges mennyiséget.
 5. Szárítsa levegőn: Miután kimosta a gyapjúruhát, teregesse ki, hogy a levegőn száradjon meg. Ne használjon szárítógépet, mert zsugorodást okozhat. Ha a gyapjúból készült ruhadarab túlzottan nedves, görgesse fel egy tiszta törölközőbe, és jól préselje össze. Ezután gyengéden nyújtsa ki a szárításhoz.

Image credits
Header image: Shutterstock
Image of penguin in pink pullover: Getty Images

Források:
1. Knits for Nature (1 kötés a természetért)

 

A pingvinek nagyszerű állatok, ugye? Tudja, hogy mi nagyszerű még? Az az öt mód, amellyel a Perwoll hozzájárul a fenntarthatósághoz. Itt további információkat talál.

Kapcsolódó cikkek

 • A Perwoll és a fenntarthatóság

 • Ruhák határok nélkül:

  Három lassúdivat-projekt, amit meg kell ismernie.

 • Légy része a mozgalomnak

  A mosószerek által felhasznált energiának és CO2-lábnyomának közel 80% -a a használati szakaszban termelődik, vagyis a tényleges mosási folyamat során.