Skip to Content

Ruhák határok nélkül: 3 lassúdivat-projekt, amit meg kell ismernie

A lelkes környezetvédők és a környezettudatos tervezők inspirációt jelentenek számunkra a lassú divat jegyében létrehozott bolygóbarát projektjeikkel. A ruhaboltok – akár virtuális, akár valódi – polcain elérhető ruhák határozzák meg, hogy mik landolnak a szekrényeinkben. A döntéseinkkel befolyásoljuk a környezetet, így a ruhadarabok alapanyagai is hatással vannak a világ vizeinek, légkörének és szárazföldjeinek egészségére. Ha a gyorsdivat ruhagyártása rátapos a fékre, az mindannyiunk előnyére válik. 

A divatipar elkezdett lassabb, etikusabb, fenntarthatóbb gyakorlatokat szőni az új ruhadarabok készítésének folyamataiba. Fogyasztókként támogathatjuk ezt a törekvést, ha mindig lelkiismeretesen választhatjuk ki ruháinkat, hogy ez ne csak egy múló trend legyen. A lassú divat mindannyiunk életébe tudatosan beleszőhető, ezért bemutatunk három kezdeményezést, amelyek pozitív példával járnak elöl.

A gyorsdivat újragondolásának díjazása

Semmi sem motivál minket jobban a szokásaink javítására, mint az ösztönzők és jutalmak. Rengeteg díjazási projekt létezik, amelyek a méltányos divatot az új ötleteik előterébe helyező tervezők és vállalatok munkáját ismerik el.

 • A Green Carpet Fashion Awards a fenntartható innovációra irányítja a figyelmet. Az eseményen világhírű modellek és hollywoodi sztárok adják át a díjakat, ezzel hangsúlyozva a lelkiismerettel készített ruhák fontosságát.
 • A Sustainable Fashion Awards a tervezők és márkák legfenntarthatóbb ötleteit díjazza, és a meghívottak a felelős magatartásukkal és ökológiai lábnyomuk csökkentéséért tett erőfeszítéseikkel válnak jogosulttá a részvételre. A pénznyeremény két részre oszlik: az egyik fele a győztest illeti, míg a másik felét egy, a környezetvédelemért küzdő civilszervezet kapja.
 • A melbourne-i divatiskolát végzett Tess Whitfort, a Redress Design Award tavalyi győztese, a következőt mondta: „A mi felelősségünk, hogy korlátozzuk a divatipar negatív környezeti hatásait [...], akár azzal, hogy mesterséges intelligencia segítségével hozunk létre hulladékmentes szabásmintákat [...], akár azzal, hogy új környezetbarát textileket vagy eljárásokat fejlesztünk ki.”
Nő egy gyorsdivat-bemutatón: A Green Carpet Fashion Awards

Az ökodivat nagykövetei segítségével az ipar egy teljesen új korszakába léphetünk, arra inspirálva a tervezőtársainkat, hogy végiggondolják az alapanyagaik beszerzési és feldolgozási módjait, illetve megmutathatjuk a fogyasztóknak, hogy a fenntartható ruházat menő!

A környezetbarát öltözködés elemzése – helyi viszonylatban

Tess Whitfort, ausztrál lassúdivat-tervező nyerte az első díjat 2018-ban

Kate Fletcher, a fenntarthatóság, tervezés és divat professzora, aki tavaly a Usership: Fashion Beyond Consumerism (Közösségi felhasználás: Divat a fogyasztói társadalmon túl) című TEDx-előadást tartotta, a felelősségteljes, fenntartható döntések lelkes nagykövete. Ennek megfelelően Kate a teljes rendszer működését vizsgálja, valamint annak befolyását a ruháink kiválasztására. A londoni Centre of Sustainable Fashion tagjaként nemrég egy Fashion Ecologies (Divatökológia) nevű projektet vezetett. Ez a lenyűgöző kutatás a helyi sajátosságokat, valamint a ruhák, emberek és a helyi környezetük közötti interakciókat és kapcsolatokat vizsgálta. 

A divat átfogó képének helyi mintavételen keresztül végzett vizsgálatába fektetett idő és energia kétségtelenül a divattal kapcsolatos aktuális döntéseink jobb megértéséhez fog vezetni, illetve arról is sokat megtudhatunk, hogyan dolgozhatunk közösen egy szebb jövőért a méltányos és a lassú divat választásával. 

A problémák befoldozása öltésről öltésre

A fogyasztók hajlamosak elfelejteni, hogy volt olyan idő, amikor kincsként tekintettünk minden ruhánkra, és addig őriztük őket, ameddig csak tudtuk. Gondosan javítgattuk pelenkaöltéssel a kopott szegélyeket, és a lyukakat hímzéssel foltoztuk be. Manapság már akkor kidobjuk a ruhadarabjainkat, ha egy szegés kibomlik vagy egy gomb leszakad. A Visible Mending projekt arra biztat, hogy hosszabbítsuk meg a ruháink életét és szeressünk beléjük újból.

A webhely kreatív ötleteket kínál a sérült darabok javításához, és a blogbejegyzések rengeteg inspiráló történetet osztanak meg, kiemelve a gondos varrás megnyugtató előnyeit. Nagyon fontos, hogy arra ösztönöznek mindenkit, tegyék közzé büszkén kreatív javításaikat és felújított ruháikat a közösségi médiában.

Ha mindannyian elkezdenénk stoppolni, varrni és foltozni, kevesebb ruha kerülne a szemetesbe – és az üzletláncok tömegtermékeivel szemben ezek a darabok tükröznék az egyéniségünket is.

Image credits
Header image: Getty Images
Image of Green Carpet Fashion Awards event: Getty Images
Image of Redress Design Award winner: Redress Design Award PR

A lassú divattal kapcsolatos kezdeményezések nemcsak inspirálnak, hanem arra is ösztönöznek minket, hogy még többet tegyünk. Ha érdekli a Perwoll fenntarthatósággal kapcsolatos álláspontja – és kíváncsi az általunk bevezetett változtatásokra – kattintson ide.

Kapcsolódó cikkek

 • Fenntartható divatmárka?

  Hogyan állapíthatjuk meg, hogy az adott fenntartható márka megfelel-e slow fashion céljainknak?

 • Pulóverek pingvineknek

  Amit tudni érdemes a világ legcukibb értéknövelő újrahasznosítási kezdeményezéséről.

 • 5 perces interjú: Daniela Salazar

  A fenntartható divatot képviselő tervező véleménye a lassú és tudatos folyamatokról