Skip to Content

Beszélgetés a fenntartható divatról Daniela Salazarral

Daniela Salazar, a lassú divat mozgalom tervezője a modern stílus céltudatos és lelkiismeretes képviselője. Színes, időtlen, kézzel készített darabjai nőiességről és a fenntarthatóságot nagyra becsülő lélekről árulkodnak. Danielával az inspirációról, a tervezésről és a divatról beszélgettünk – valamint arról, hogy miért kellene, hogy érdekelje a fogyasztókat a ruhák készítésének módja...

Daniela Salazar fenntarthatódivat-kollekciója

Miért olyan fontos a lassú divat?

Daniela Salazar fenntarthatódivat-cikkeit viselő modellek

A globalizáció megmutatta nekünk a ruháinkat készítő emberek munka- és életkörülményeit, és az ilyen gyártási folyamatok okozta környezeti károkat. Fogyasztóként tisztában kell lennünk a ruháink tényleges „árával” és az előállításuk módjával, és tisztességesebb gyártást kell követelnünk, mivel az általunk megvásárolt termékek nagymértékben befolyásolják a divatiparban látható változásokat.

Fontos időt szánni arra, hogy eldöntsük, mely darabokra van igazán szükségünk, és milyen személyeket és vállalatokat támogatunk a vásárlásunkkal. Ugyanakkor meg kell becsülnünk a már megvásárolt ruhadarabokat, és gondjukat kell viselnünk. Összességében tehát meg kell változtatnunk, hogyan tekintünk a ruháinkra úgy, hogy közben ne növeljük a szeméthegyeket, és ne támogassuk az emberek kizsákmányolását.

Daniela Salazar, a fenntartható divat irányzatának tervezője felfedi a kedvenc lassúdivat-cikkeit

Honnan merítesz inspirációt?

Sokféle forrásból merítek: építészet, művészet, fényképészet, szobrászat, egy jó könyv, az ’50-es és ’60-as évek divatja, valamint a helyek, ahol korábban éltem, és a nők, akikkel eddig találkoztam. A terveimet mindig a minimalizmus és a nőies esztétika jellemzi. Emellett próbálom megtalálni az egyensúlyt az önkifejezés és a nők stílusát, személyiségét és kultúráját tükröző, praktikus ruhák tervezése között. A könnyed hatás kedvéért ezeket az ötleteket kombinálni szoktam a színek iránti szeretetemmel, ami a Venezuelai gyökereimből fakad.

Hogyan alkotod meg a kollekciód „lassú” darabjait?

Az idő múlásával megváltozott az alkotói folyamatom. Régebben évente két kollekciót állítottam össze. Most már nem tervezek ennyi kollekciót, ehelyett inkább minden szezonban kibővítem őket néhány új darabbal vagy színnel. Szóval természetesebbé vált a folyamat. Az év folyamán ihletet szerzek, és megvizsgálom, hogy mely darabok hiányoznak a kollekcióból, és milyen színekkel lehet még kiegészíteni. A ráfordított idő az adott ruhadarabtól függ, de általában néhány hét alatt tervezek meg egy teljesen új darabot.

A Daniela Salazar által tervezett gyönyörű, fenntartható divatcikkek egy példája

Honnan szerzed be az anyagot?

Nemcsak az a fontos a számomra, hogy megtaláljam a nekem tetsző anyagot, hanem hogy olyan vállalatot találjak, amely megfelel a legszigorúbb környezetvédelmi és társadalmi előírásoknak. Helyi európai beszállítókkal dolgozom, amelyek főleg Németország területén, valamint Romániában, Spanyolországban, Hollandiában és Franciaországban működnek. A kender és a pamut már az első kollekciók óta a kedvenceim közé tartozik. Újabban elhatároztam, hogy kifutott anyagokat is fogok használni – olyan textíliákat, amelyeket nem használtak fel a gyártáshoz. Így nemcsak egyedi színű és textúrájú, exkluzív anyagokkal dolgozhatok, hanem azt is megakadályozhatom, hogy az anyag a hulladéklerakóba kerüljön, és adhatok neki egy második esélyt.

Tudom, hogy nem könnyű kedvencet választani... de van kedvenced?

Mindig nehéz a választás, mivel minden egyes darabba rengeteg munkát fektetek. Talán a „Paloma” felső az egyik kedvencem. Tökéletesen képviseli a személyes stílusomat, nagyon egyszerűnek tűnik, de titokban mégis bonyolult a szerkezete. A „Park” pulóverek azok a tökéletes alapdarabok, amelyeknek mindig volt helye a ruhatáramban. Egyszerű az alakjuk, és gyönyörűek a színeik. Emellett azt is szeretem bennük, hogy kenderből készülnek, így vegán alternatívát kínálnak a kötött ruhadarabokra.

Vannak mosási tippjeid a lassúdivat-cikkekhez?

Mindenképpen érdemes hideg vízben mosni a lassúdivat-cikkeket, és szárítókötélen szárítani őket. Ezzel nemcsak a környezetet kíméljük jobban, hanem a ruhadarabok élettartamát is meghosszabbíthatjuk. A javítás is fontos része a ruhadarabok életének. Minél jobban szeretjük és ápoljuk a ruháinkat, annál tovább fognak tartani. Éppen ezért kezdtem el anyagmintákat mellékelni a megvásárolt darabokhoz, hogy arra ösztönözzem az új tulajdonost, hogy viselje gondját a ruhának, és szükség esetén javítsa meg.

„Nem elég csak a megvásárolni kívánt termék minőségére figyelni, arról is gondoskodnunk kell, hogy a terméket elkészítő emberek élete is megfelelő minőségű legyen.”

Image credits
All images: Courtesy of Daniela Salazar

Kapcsolódó cikkek

  • A vintage divat fejlődése

    Három divatcikk, amelyek többször újultak meg, mint Madonna.

  • Mi van benne?

    A Perwollal folyamatosan arra törekszünk, hogy a legjobb ápoló formulánkat juttassuk el hozzád annak érdekében, hogy ruháid hosszabb ideig szépek maradjanak.

  • Perwoll Color

    Őrizd meg színes ruháid ragyogását, és előzd meg a kifakulást.