Skip to Content
Portrait einer Schwarzen Frau mit Blättern im Hintergrund

Kathleen Elie a fenntartható divatról mesél

A New York-i székhelyű Kathleen Elie divatblogger, stílusikon és a fenntartható életmód egyik fő népszerűsítője. Ő a Conscious N Chic blog szerzője, amely a fenntartható életmódot népszerűsíti és mutatja be a divat, a szépségápolás, az ételek, az utazás és a technológia témakörein belül. Kathleen Elie a divatforradalom egyik vezéralakja, aki volt olyan kedves, hogy mesélt nekünk a stílusról, az etikáról, valamint arról, hogy mi inspirálta arra, hogy gyakrabban vásároljon fenntartható divatcikkeket.

Miért döntöttél úgy, hogy divatblogger leszel, és melyik eredményedre vagy a leginkább büszke?

Akkor jött az ötlet, amikor New Yorkban dolgoztam a divatiparban. Miközben aktívan kivettem a részem a divatból alkotóként és fogyasztóként, észrevettem néhány igazságtalan gyakorlatot az iparágban, amelytől összeszorult a szívem. Ahelyett, hogy farkast kiáltottam volna, elkezdtem utánanézni az iparágunkban jelen lévő gyakorlatoknak, az azok hátterében húzódó okoknak, valamint annak, hogy hogyan tudnánk javítani a helyzeten. Változtattam a saját szokásaimon, és felhívtam a figyelmet az előállítás területén tapasztalható kizsákmányoló és rabszolgamunkára. Szerettem volna a probléma helyett a megoldás része lenni. Így született meg a blogom. Mióta elindítottam a Conscious N Chic blogot, számos remek pillanatot éltem át, legyenek azok nyilvános beszédek, workshopok vezetése, vagy az egészen új, vagy épp befutott márkákkal való közös munka. Az egyik legpozitívabb visszacsatolás az volt, hogy végignézhettem, ahogyan az emberek megváltoztatják az életstílusukat, és igyekeznek megfelelni a fenntartható divat és az etikus életmód alapelveinek. Sok más izgalmas együttműködésben is részt veszek majd a közeljövőben. Alig várom, hogy beszámolhassak ezekről, úgyhogy mindenképp olvassátok a blogot! 

Kathleen Elie az egyik fenntartható divatról szóló beszédében megmutatja, hogy miért ő a divatforradalom egyik vezéralakja

Miért fontos a slow fashion?

Imádom a divatot, és a ruhakészítés művészete iránti szeretetem ösztönöz arra, hogy a fenntartható divat révén jobb életet éljek. Jobb minőségű anyagokat és szaktudást, valamint megfelelőbb munkakörülményeket kívánok nyújtani azok számára, akik előállítják az általam viselt ruhákat. Fontos nekem, hogy jó legyen a közérzete a varrónőknek, illetve azoknak, akik elkészítik a ruháim mintáit és levágják azokat. Úgy gondolom, fontos, hogy a slow fashion támogatásával kiálljunk azok mellett, akik nem tudják hallatni a hangjukat. Mivel a divatszakmában dolgozók többsége nő, a kérdés egyben a nők jogaihoz is kötődik.

Kathleen Elie felbecsülhetetlen értékű tanácsokat ad azzal kapcsolatban, hogy hogyan vessük bele magunkat a fenntartható divat világába

Miért kellene megfontoltabb döntéseket hoznunk ruhatárunk összeválogatásakor?

Nem tudom eléggé hangsúlyozni azt az alapelvet, hogy ruhatárunk minden egyes darabját szeretnünk kell. Mindnek örömünkre kell szolgálnia és meg kell felelnie a céljának. Amikor összeállítod a ruhatárad, készíts listát a ruháidról, és töltsd ki a hézagokat olyan darabokkal, amelyekről úgy érzed, még évekig kedved lesz viselni őket. Legyen szó egy minőségi vintage darabról vagy egy slow fashion dizájner munkájáról, a lényeg, hogy szeresd a ruhát.

Kathleen Elie elégedetten pózol fenntartható divatcikkekben

Mi az első számú tipped a fenntartható divatot illetően?

Légy tájékozott. Szerezz annyi ismeretet, amennyit csak tudsz, és alkalmazd azokat a saját életedben. A teljes mellőzés céljával csökkentek bizonyos dolgokat az életemben. Például próbálom eltávolítani a mindennapjaimból a műanyagokat a szívószálak, bevásárlószatyrok és műanyag ásványvizes üvegek kiiktatásával. A ruha- és kiegészítővásárlás során is nagyon célirányosan járok el. Minden egyes ruhámat szeretni akarom, így gyakran a stílusomhoz illő és valamilyen formában időtlennek tűnő klasszikus darabokhoz húz a szívem. Nem vásárolok fast fashion cikkeket. Használt és etikus darabokat veszek helyettük. Nagyra becsülöm az olyan darabokat, amelyeknek van háttértörténetük és jobb hellyé teszik a világot. 

Katherine Elie 5 etikus divattippet oszt meg tájékoztató YouTube-videójában

Image credits

Header image: Kathleen Elie (PR)
Image of Kathleen Elie demonstrating how she’s a leader in the fashion revolution: Kathleen Elie (PR)
Image of Kathleen Elie embracing her sustainable fashion outfit: Kathleen Elie (PR)

Kapcsolódó cikkek

  • Fenntartható divatmárka?

    Hogyan állapíthatjuk meg, hogy az adott fenntartható márka megfelel-e slow fashion céljainknak?

  • Perwoll Black

    Őrizd meg sötét ruháid ragyogását, és előzd meg a kifakulást.

  • A lassú divat arcai: Pharrell Williams

    Hogyan állított össze a zenész egy óceáni műanyagból készült farmerkollekciót?