Skip to Content

Átalakítás: Hogyan találja meg a stílusát 3 egyszerű lépésben

A gardrób fenntarthatóvá tételének egyik legegyszerűbb módja az, ha olyan ruhákkal tölti fel, amelyeket imád. Nyilvánvalóan le kell mondania az olyan dolgok megvásárlásáról, amelyek nem egészen jók Önre, ahogy a tisztán szezonális és rossz minőségű darabokról is. Azonban a sikeres fenntartható átalakítás valódi kulcsa annak ismerete, hogy melyik darab tükrözi az Ön egyéniségét. Ha megvan, ezeknek a megtalálására összpontosítson.

Egyeseknek könnyen megy a saját stílus kialakítása. Másoknak nem annyira. A spektrum bármelyik részén helyezkedik is el, ezzel a három lépéssel megtalálhatja a saját stílusát és átformálhatja az önmagáról és a divatról kialakult képét, hogy megszilárdíthassa az egyedi megjelenését.

1. lépés: a gondolkodás átformálása

A saját stílus megtalálásának látszólag legegyszerűbb lépése egyben a legnehezebb is lehet. A női ruhákat sokszor a figyelő szempárok, nem pedig a viselőjük számára tervezik. A nők arra vannak szoktatva, hogy azon gondolkozzanak, vajon mások mit szólnak a ruhaválasztásukhoz, saját ízlésük és kényelmük fölé helyezve a megjelenést és mások preferenciáit. Ennek azonnal véget kell vetni! 

Ahelyett, hogy a „szakértők” stílustanácsaira hagyatkozna, és azon törné a fejét, hogy vajon mások mit gondolnak majd az öltözetéről, azt gondolja át, hogy Ön miben érzi jól magát. Kezdje a kedvenc lustálkodós szerelésével. Talán nem tűnik szalonképesnek, de miért is szereti olyan nagyon? A szín, az anyag vagy a szabás miatt? Boldog emlékeket idéz, vagy egyszerűen csak nosztalgiából kötődik hozzá? Jegyezzen meg minden olyan vonást, amelytől kényelmesen érzi magát az adott ruhában, majd használja fel ezeket, amikor „magabiztos megjelenésre” vált. Talán a megbízható kis fekete, talán a kedvenc farmer és csinos felső kombinációja vagy a komolyságot árasztó üzleti kosztümje az. A női ruhák, amelyekben a nők valóban jól érzik magukat, nagy hatalommal bírnak. Jegyezze meg tehát azokat a dolgokat, amelyektől jól érzi magát, amikor egy bizonyos stílust visel.

Amikor a már meglévő ruhák vonásait összeveti, elkezd kirajzolódni egy mintázat. Talán a laza, leomló szabást, a meleg színeket és az élénk mintákat kedveli legjobban? Vagy talán a letisztult, egységes színek, a borotvaéles vágások és az időtlen klasszikusok tetszenek Önnek? Akármit is fedezzen fel, az csak a kezdetét jelenti a saját stílusa kialakításához vezető útnak.

Tudatosan és jól összeválogatott női ruhák

2. lépés: más nők ruhái

Két nő csodálja az átalakított ruháikat

Bár épp most szokott le mások divattanácsairól, most mégis visszatérünk ezekhez. De ahelyett, hogy olyan nőket keresne, akiknek csodálja a stílusát, azokat keresse, akik valóban hasonlítanak Önre, és találja meg azokat a vonásokat, amelyek tetszenek Önnek az ő stílusukban. Nincs értelme Audrey Hepburn stílusát utánozni, ha Ön magas, aktív személyiség, aki imádja a természetet és az edzőcipőket. Valószínűleg sosem lesz Önből Gwen Stefani sem, ha introvertált, irodai munkát végez, és gyűlöl a figyelem középpontjában lenni. Nem kell, hogy sztárok legyenek a stílusikonjai. Nézze csak meg a családja nőtagjait, a barátnőit, a kolléganőit és mindazon nőket, akik az elmúlt évtizedek során az Ön szakterületén dolgoztak – és stílusosan néztek ki tevékenységük közben.

A gyakorlat célja, hogy ne fogadja meg szolgai módon akárki stílustanácsát, hanem vegye észre más nők öltözetének előnyös vonásait, és találja ki, hogyan tudná hozzáigazítani azokat a személyiségéhez, fizikumához és életmódjához.

3. lépés: stílustanácsok a saját gardrób kialakításához

Tartson észben mindent, amit a stíluspreferenciáiról tanult, és tudjon meg többet a divat történetéről. Hasznos divattanácsokat találhat az olyan könyvekben, mint Christian Dior „The Little Dictionary of Fashion: A Guide to Dress Sense for Every Woman” (A divat kéziszótára: útmutató minden nőnek a divatérzék kialakításához) című könyve vagy Nina García „Women in Clothes or The Little Black Book of Style” (Nők ruhában, avagy a stílus kis fekete notesze) című esszégyűjteménye.

Ha már megtalálta stílusának típusát, és tudja, mivel jár együtt, elkezdheti kialakítani a kapszulagardróbját. Szabaduljon meg minden olyan régi ruhától, amelyről úgy gondolja, nem illik a saját stílusához, tartsa meg azokat, amelyeket büszkén visel, és fektessen le szabályokat az új vásárlásokra vonatkozóan. Ez az Ön gardróbja, szóval Ön hozza a szabályokat (lásd az első lépést), csak tartsa is be azokat az idő múlásával is. Tudjon meg többet a kapszulagardrób nélkülözhetetlen darabjairól itt.

Image credits
Header image: Getty Images
Image of  woman looking through a rack of curated clothes: Stocksy
Image of two women in front of a roller-door wearing trendy outfits: Stocksy

Amíg Ön átalakítja a gardróbját, addig mi átalakítjuk a fenntarthatósági törekvéseinket. Szeretne többet megtudna arról, hogy mit tesz, illetve mit tervez tenni a Perwoll? Itt minden további részletet megtalál.

Kapcsolódó cikkek

  • Légy része a mozgalomnak

    A mosószerek által felhasznált energiának és CO2-lábnyomának közel 80% -a a használati szakaszban termelődik, vagyis a tényleges mosási folyamat során.

  • 5 perces interjú: Daniela Salazar

    A fenntartható divatot képviselő tervező véleménye a lassú és tudatos folyamatokról

  • Perwoll Color

    Őrizd meg színes ruháid ragyogását, és előzd meg a kifakulást.