Skip to Content

Hogyan viseljük gondját ruháinknak? – 15 tipp kedvenceink megmentéséhez

Mindenkinek vannak kedvenc darabjai. Legyen az egy szerencsés farmer vagy épp egy gyapjúpulóver – egyértelmű, hogy feltétel nélkül szeretni fogjuk azt. Az idő vasfoga azonban még az imádott darabokon is nyomot hagy – a térdek kikopnak, a cipzárak elromlanak. Ha szeretnéd tudni, hogyan viselhetnéd eredményesebben gondját a ruháidnak, pillants bele a ruhaápolási útmutatónkba:

1. Olvasd el a ruhaápolási címkéket

Térjünk vissza az alapokhoz: ha szereted a ruháidat, akkor olvasd el a rajtuk található ruhaápolási címkét. Ez az apró szövetdarabka létfontosságú információkat tartalmaz, úgyhogy ne vedd félvállról, ha azt írja, hogy „hideg vízben mosható” vagy csak „szárazon tisztítható”.

2. Válogasd szét a szennyest szövet és szín alapján

Szortírozd szét a szennyesed szövettípus és szín alapján – mosd külön a pamutot és a gyapjút, illetve a sötét és a fehér darabokat. Mindegyik más hőfokon és programmal mosható eredményesen – és nincsenek egymásra jó hatással a mosógépben.

3. Ne rakd tele a mosógépet

Ne engedj a csábításnak, hogy mindent egy körben passzírozz bele a mosógépbe. A ruháid nem lesznek kellően tiszták, ráadásul súrlódnak egymással, így megrövidül az élettartamuk.

Egy túlságosan teletöltött mosógép

4. Megfelelő mennyiségű mosószert használj

Gondolkodtál már rajta, hogyan őrizhető meg a ruhák minősége? Ne használj a kelleténél több mosószert. A ruhák nem lesznek tisztábbak tőle, csak fakóbbak és merevebbek.

5. Moss alacsony hőfokon

Bizonyos szövetek összemennek, ha magas hőmérsékleten mossák őket. A gyapjúból készült darabok különösen érzékenyek erre. Nézd meg a címkét, és állítsd be a megfelelő hófokot. Ne aggódj: mosószered alacsony hőfokon is megfelelően tisztít.

6. Gombold be a ruhákat és húzd fel a cipzárakat

Húzd fel a ruháid cipzárját és gombold be őket, így nem tesznek kárt a mosógépben más darabokban. Ha nem húzod fel a cipzárat valamelyik ruhán, akár szét is szakíthatja a kedvenc blúzod. 

Közeli felvétel egy farmer gombjáról – a ruhák begombolása fontos ápolási tipp

7. Kifordítva mosd a ruhákat

Őrizd meg kedvenc ruháid színét és textúráját azáltal, hogy kifordítod őket. A farmer nem kopik ki annyira, a pulóvered kevésbé bolyhosodik, és a pólókra nyomott minták kevésbé lesznek kopottak vagy töredezettek.

8. Használj mosóhálót

Egy mosóháló segítségével további védelmet nyújthatsz kedvenceid számára. Ez általában a fehérneműkhöz hasonló kényes darabokat védi meg a centrifuga okozta zötykölődéstől, de más darabokhoz is bevetheted.

9. Ha lehet, levegőn szárítsd a ruhákat

A szárítógépek használata kényelmes, de a hő hatására a ruhák helyrehozhatatlanul összemehetnek és kinyúlhatnak. Ha csak teheted, akaszd ki a ruhákat a szabad levegőn. Ruháid tartósabbak lesznek, ráadásul az áramszámlád is kevesebb lesz.

Kint száradó ruhák – jó példa a ruhák megfelelő ápolására

10. Vásárolj minőségi vállfákat

Az olcsó drótvállfák a ruhák főellenségei. Kinyújtják a ruhák vállát, és megereszkedettnek tűnik tőlük a szövet. Vásárolj rendes favállfákat, hogy kedvenceid megőrizhessék a formájukat.

11. Szorgoskodj tűvel és cérnával

Ajaj! Kedvenc nadrágod kilyukadt. Ne hajítsd rögtön a kukába. Keress tűt és cérnát, és nézd meg, mit hozhatsz ki a helyzetből. Javítása egyszerűbb lehet, mint gondolnád!

12. Hajtsd össze a kötött árukat

A súlyosabb darabokat – például a gyapjúpulóvereket – egyáltalán nem ajánlott vállfára akasztani. Idővel megereszkednek és kinyúlnak. Helyette hajtogasd őket össze szépen.

Összehajtott kötöttáru – a ruhaápolás a tárolásra is kiterjed

13. Hűvös, száraz helyen tárold a ruhákat

A szekrénynek hűvösnek, száraznak és szellősnek kell lennie. Hagyj elég helyet a ruháknak, különben gyűröttek és kopottak lesznek. Ha igazi heringparti van a szekrényedben, itt az ideje egy fenntartható „ráncfelvarrásnak” ?

14. Moss ritkábban

Természetesen az alaphigiénia része, hogy minden nap tiszta fehérneműt viseljünk, a nadrágokat és a kabátokat azonban elég kiszellőztetni éjszakára, és két-három alkalommal simán viselheted őket.

15. Használj levendulát

Tegyél pár csokor levendulát egy légáteresztő muszlinzsákocskába a ruháid mellé. Kellemes az illata, ráadásul elűzi a szekrényedből a pimasz molyokat, akik a ruháidból lakmároznának.

Egy apró csokor levendula egy fürdőköntösön – okos ruhaápolási tipp a molyok távoltartására

Image credits

Header image: Shutterstock
Image of overloaded washing machine: Shutterstock
Image of a close-up of jeans button: Shutterstock
Image of clothes air-drying: Stocksy
Image of a stack of folded knitwear: Stocksy
Image of a small bouquet of lavender: Shutterstock

Kapcsolódó cikkek

  • A pulóverek megjavításának 3 módja

    Pulóverjavítás – lyukak, kikandikáló cérnák és társaik

  • Farmerjavítás kincugival saját kezűleg

    Hogyan javíthatjuk meg a szakadt farmert egy ősi japán filozófia segítségével?

  • Perwoll White