Skip to Content

DIY-ruhaötletek kincugival: gyapjúpulóver javítása

A japán művészi technika, a kincugi által ihletett DIY-ruhaötletekről szóló sorozatunk első cikkében elmagyaráztuk, hogyan illeszkedik a vabi-szabi filozófia – amely meglátja a szépséget a sérült dolgokban – a lassú divat életstílusába. A kincugi hátteréről itt olvashat többet, továbbá megtudhatja, hogyan javíthat meg egy szakadt farmert kincugi stílusban.

Sorra vesszük kedvenc alapvető ruhadarabjainkat, és a sorozat minden cikkében megvizsgáljuk, hogyan lehet ugyanazt az ötletet különböző technikákkal ötvözve alkalmazni, hogy kiemeljük a ruhadarabok apró tökéletlenségeiben rejlő szépséget.

DIY-ruhaötlet: Kincugi javítási technika gyapjúpulóverekhez

A kincugi által ihletett második videónk és részletes útmutatónk bemutatja, mennyire egyszerű felújítani a régi ruhákat akár varrás nélkül is.

A gyapjú értékes természeti erőforrás, és csodálatos, sokoldalú szövet. Hajlamos a kopásra, valamint kihúzott szálaknak és molyrágta lyukaknak eshet áldozatul, azonban javítani is meglehetősen könnyű. A hagyományos gyapjújavítási technikák, mint a stoppolás, a „láthatatlan” végeredményre törekednek, de a javítás nyomai általában felfedezhetőek maradnak. A tökéletes stoppoláshoz ráadásul nagyfokú hozzáértés és türelem szükséges. Ha valaki nem ért a varráshoz, az eredmény általában elég elnagyolt lesz. A foltok nyers gyapjúval történő nemezelése a stoppolás szórakoztató, könnyű alternatívája. Egyszerű DIY-videónk utasításait követve az össze-vissza foltok a kincugi szellemének jegyében hiba helyett előnyére válnak a ruháknak.

Kincugi alkalmazása gyapjúpulóveren – videó és részletes útmutató

You need to accept cookies to play this video

Amire szüksége lesz:

 • lyukas gyapjúpulóver (a miénket azok a fránya molyok rágták ki)
 • egy Woolfiller nyersgyapjú-javítókészlet
 • nemezelőtű (a készlet tartalmazza)
 • szivacstömb (a készlet tartalmazza)

Teendők:

1. Válasszon ki egy vagy többféle, elütő színű gyapjút. Ne feledje, hogy nem a ruhadarab tökéletlenségeinek elrejtése a cél. Ehelyett gyönyörű és merész divatcikket teremtünk a felhasználásukkal. 

1. lépés: Egy nő, aki kék árnyalatú gyapjút választ a régi ruhái felújításához

2. Helyezze a szivacstömböt a lyuk alá.

3. Tépjen le egy kis darab gyapjút – kezdetnek kevesebbet, mint amennyire belátása szerint szükség lesz. Később bármikor hozzáadhat még.

3. lépés: DIY-ruhaötletéhez kis gyapjúdarabokat letépő nő

4. Tartsa a helyén a nyers gyapjút közvetlenül a lyuk fölött, és kis tűszúrásokkal kezdje el átnyomkodni a pulóver gyapjúján. Vigyázzon az ujjaira!

4. lépés: Házi varrási technika segítségével a régi pulóverébe gyapjút fűző nő

5. A nyers gyapjú széleit időnként egyenletesen befelé nyomkodva kör alakúvá formálhatja azt, vagy több anyagot adhat hozzá.

6. A következő molyrágta lyukhoz használjon másik színt. (Egy kis szakadást, amelyre nem szerettük volna felhívni a figyelmet, megegyező színnel javítottunk ki a pulóver nyakának hátulján.)

7. Viselje büszkén!

Varrja meg saját kezűleg: más kincugi által ihletett DIY-ötletek gyapjúpulóverekhez

A Woolfillert igénybe vevő módszer természetesen nem az egyetlen a régi ruhák felújítására. Néhány alternatív DIY-ötlet a sérült gyapjúpulóverek javításához: 

 • A molyrágta lyukak gyapjúnemezeléses módszerrel való kijavítása helyett választhatja a stoppolást is, elütő színű fonállal. Mivel nem cél, hogy eltüntesse a javítás nyomát, az öltéseknek nem kell tökéletesnek lenniük.
 • Varrjon mutatós gombot, flittert vagy kis gyöngyöket mindegyik molyrágta lyukra további díszítőelemként. 
 • Ha a pulóver könyökén van a lyuk, foltok rávarrásával klasszikus „könyvtáros” stílust adhat neki. Ide kattintva megtekinthet egy DIY-videót, amely bemutatja, hogyan kell csinálni.

Kapcsolódó cikkek

 • A fenntarthatóság a kulcs

  Nagy gondot fordítunk arra, hogy csomagolásaink a funkcionalitás és az újrahasznosíthatóság terén is megállják helyüket.

 • Foltos ruhák javítása kincugival saját kezűleg

  Hogyan javíthatjuk meg a foltos ruhát egy ősi japán filozófia segítségével?

 • Perwoll Black

  Őrizd meg sötét ruháid ragyogását, és előzd meg a kifakulást.