Skip to Content

Fránya lyukak: 3 házi ruhajavítási tipp hibás ruhákhoz

Feslés, szakadások és szétjött szegélyek – ez a három leggyakoribb probléma, amely felmerülhet egy alkalmi ruhánál. Ahelyett, hogy eldobnád a hibás egyberuhádat, fedezd fel, mekkora szabadsággal jár, ha saját magad javíthatod meg azt, megelőzve ezzel, hogy a ruha az enyészet rabja legyen. Utólag nem érted majd, miért nem tanultad meg mindezt hamarabb.

Ruhajavítás – egyszerű, varrás nélküli házi ruhapraktikák

You need to accept cookies to play this video

Ezekre lesz szükséged:

 • Egy hibás ruha
 • Vasalható szegélyragasztó
 • Bőr- vagy szövetdarabok
 • Textilragasztó
 • Ragasztószalag
 • Dekoratív szalagok 

Ezeket kell tenned: 
1. Az egyberuhák szegélyét csak lazán varrják meg, hogy ne látszódjon kívülről a varrás. A végeredmény szép ugyan, de jóval kevésbé tartós, mint például a nadrágok szélei. Ha nem tudsz varrni, akkor is hamar rájössz majd, hogy nehéz ügyesen megjavítani egy szétjött szegélyt. Bajlódás helyett inkább javítsd meg a ruha szegélyét vasalható ragasztóval.

1 lépés: Egy nő vasalható ragasztóval hajt fel egy ruhát

2. Egy további gyakori probléma: a varrás mentén szétszakadt ruhák, különösen a szűk szabású szoknyák és egyberuhák esetében. Elég egy nagyot lépned vagy sietős mozdulatot tenned, és a ruhád máris szétszakad a varrás mentén. Ha ez már egynél többször előfordult, vedd fontolóra, hogy egy bőrből vagy szövetből kivágott kis háromszöggel erősítsd meg a szegélyt (használd a többi házi projektedből megmaradt anyagdarabkákat). Ragaszd fel textilragasztóval.

2. lépés: Egy nő egy bőrből kivágott kis háromszöggel és ragasztóval javítja meg ruhája szegélyét

3. Legyen szó akár makacs foltról, kilógó cérnáról vagy hibás szövésről, az aprócska szépséghiba tönkreteheti kedvenc alkalmi ruhádat. Javítsd meg a ruhádat kétoldalú öntapadós ragasztóval, amellyel minden csúnya tökéletlenséget elfedhetsz. Megalkottunk egy mutatós mintát néhány egyszerű, dekoratív szalaggal, amellyel egy estére elrejtheted a kikandikáló fonalat. Ha állandóbb megoldásra vágysz, használj vasalható ragasztót, vagy varrd fel a szalagokat varrógéppel.

3. lépés: Közeli felvétel egy nőről, aki szalagok segítségével rejt el egy kikandikáló fonalat

Kapcsolódó cikkek

 • Örök kedvenc

  Hogyan viseljük a gondját a ruháinknak, hogy egész életünkben velünk maradhassanak?

 • Mosószer gyapjúhoz: gyapjú és kényes anyagok kímélő mosása

  Miért fontos a gyapjú és finom anyagoknál a mosószer választása?