Skip to Content

Átalakítás: Hogyan találd meg a stílusodat 3 egyszerű lépésben

A gardrób fenntarthatóvá tételének egyik legegyszerűbb módja az, ha olyan ruhákkal töltöd fel, amelyeket imádsz. Nyilvánvalóan le kell mondanod az olyan dolgok megvásárlásáról, amelyek nem egészen jók rád, ahogy a tisztán szezonális és rossz minőségű darabokról is. Azonban a sikeres fenntartható átalakítás valódi kulcsa annak ismerete, hogy melyik darab tükrözi az egyéniségedet. Ha megvan, ezeknek a megtalálására összpontosíts.

Egyeseknek könnyen megy a saját stílus kialakítása. Másoknak nem annyira. A spektrum bármelyik részén helyezkedsz is el, ezzel a három lépéssel megtalálhatod a saját stílusodat és átformálhatod az önmagadról és a divatról kialakult képed, hogy megszilárdíthasd az egyedi megjelenésedet.

1. lépés: a gondolkodás átformálása

A saját stílus megtalálásának látszólag legegyszerűbb lépése egyben a legnehezebb is lehet. A női ruhákat sokszor a figyelő szempárok, nem pedig a viselőjük számára tervezik. A nők arra vannak szoktatva, hogy azon gondolkozzanak, vajon mások mit szólnak a ruhaválasztásukhoz, saját ízlésük és kényelmük fölé helyezve a megjelenést és mások preferenciáit. Ennek azonnal véget kell vetni!

Ahelyett, hogy a „szakértők” stílustanácsaira hagyatkoznál, és azon törnéd a fejed, hogy vajon mások mit gondolnak majd a viseletedről, azt gondold át, hogy Te miben érzed jól magad.  Kezdd a kedvenc lustálkodós szereléseddel. Talán nem tűnik szalonképesnek, de miért is szereted olyan nagyon? A szín, az anyag vagy a szabás miatt? Boldog emlékeket idéz, vagy egyszerűen csak nosztalgiából kötődsz hozzá? Jegyezz meg minden olyan vonást, amelytől kényelmesen érzed magad az adott ruhában, majd használd fel ezeket, amikor „magabiztos megjelenésre” váltasz. Talán a megbízható kis fekete, talán a kedvenc farmer és csinos felső kombinációja vagy a komolyságot árasztó üzleti kosztümöd az. A női ruhák, amelyekben a nők valóban jól érzik magukat, nagy hatalommal bírnak. Jegyezd meg tehát azokat a dolgokat, amelyektől jól érzed magad, amikor egy bizonyos stílust viselsz.

Amikor a már meglévő ruhák vonásait összeveted, elkezd kirajzolódni egy mintázat. Talán a laza, leomló szabást, a meleg színeket és az élénk mintákat kedveled legjobban? Vagy talán a letisztult, egységes színek, a borotvaéles vágások és az időtlen klasszikusok tetszenek? Akármit is fedezel fel, az csak a kezdetét jelenti a saját stílusod kialakításához vezető útnak.

Tudatosan és jól összeválogatott női ruhák

2. lépés: más nők ruhái

Két nő csodálja az átalakított ruháikat

Bár épp most szoktál le mások divattanácsairól, most mégis visszatérünk ezekhez. De ahelyett, hogy olyan nőket keresel, akiknek csodálod a stílusát, azokat keresd, akik valóban hasonlítanak rád, és találd meg azokat a vonásokat, amelyek tetszenek az ő stílusukban. Nincs értelme Audrey Hepburn stílusát utánozni, ha magas vagy,  egy aktív személyiség, aki imádja a természetet és az edzőcipőket. Valószínűleg sosem lesz belőled Gwen Stefani sem, ha introvertált vagy, irodai munkát végzel, és gyűlölsz a figyelem középpontjában lenni. Nem kell, hogy sztárok legyenek a stílusikonjaid. Nézd csak meg a családod nőtagjait, a barátnőidet, a kolléganőidet és mindazon nőket, akik az elmúlt évtizedek során a szakterületeden dolgoztak – és stílusosan néztek ki tevékenységük közben.

A gyakorlat célja, hogy ne fogadd meg szolgai módon akárki stílustanácsát, hanem vedd észre más nők öltözetének előnyös vonásait, és találd ki, hogyan tudnád hozzáigazítani azokat a személyiségedhez, fizikumodhoz és életmódodhoz.

3. lépés: stílustanácsok a saját gardrób kialakításához

Tarts észben mindent, amit a stíluspreferenciáidról tanultál, és tudj meg többet a divat történetéről. Hasznos divattanácsokat találhatsz az olyan könyvekben, mint Christian Dior „The Little Dictionary of Fashion: A Guide to Dress Sense for Every Woman” (A divat kéziszótára: útmutató minden nőnek a divatérzék kialakításához) című könyve vagy Nina García „Women in Clothes or The Little Black Book of Style” (Nők ruhában, avagy a stílus kis fekete notesze) című esszégyűjteménye.

Ha már megtaláltad stílusod típusát, és tudod mivel jár együtt, elkezdheted kialakítani a kapszulagardróbodat. Szabadulj meg minden olyan régi ruhától, amelyről úgy gondolod, nem illik a saját stílusodhoz, tartsd meg azokat, amelyeket büszkén viselsz, és fektess le szabályokat az új vásárlásokra vonatkozóan. Ez az Te gardróbod, szóval Te hozod a szabályokat (lásd az első lépést), csak tartsd is be azokat az idő múlásával is. Tudj meg többet a kapszulagardrób nélkülözhetetlen darabjairól itt.

Image credits
Header image: Getty Images
Image of  woman looking through a rack of curated clothes: Stocksy
Image of two women in front of a roller-door wearing trendy outfits: Stocksy

Amíg átalakítod a gardróbodat, addig mi átalakítjuk a fenntarthatósági törekvéseinket. Szeretnél többet megtudni arról, hogy mit tesz, illetve mit tervez tenni a Perwoll? Itt minden további részletet megtalálsz.

Kapcsolódó cikkek

  • Légy része a mozgalomnak

    A mosószerek által felhasznált energiának és CO2-lábnyomának közel 80% -a a használati szakaszban termelődik, vagyis a tényleges mosási folyamat során.

  • 5 perces interjú: Daniela Salazar

    A fenntartható divatot képviselő tervező véleménye a lassú és tudatos folyamatokról

  • Perwoll Color

    Őrizd meg színes ruháid ragyogását, és előzd meg a kifakulást.