Skip to Content

A fekete farmerek helyes mosása

Vajon még mindig fekete, vagy inkább már sötétszürkének mondanánk? Aki szeret fekete farmert viselni, biztosan tapasztalta már, hogy néhány mosás után egyre fakóbb a szín, vagy fehér csíkok jelennek meg az anyagon. Ez akár jól is mutathat, de azért jellemzően azt szeretnénk, ha a fekete szín tartós lenne – különösen új farmer esetében. A Perwoll remek tippjeivel a lehető legtovább lehet ébenfekete a farmerünk.

A fekete farmerek előkészítése a mosáshoz

Néhány mosás után kissé használt hatást kelt a fekete farmerünk. Nincs ezzel semmi gond, sőt akár vagány is lehet a végeredmény. Ha azonban minél tovább meg akarjuk őrizni a farmerünk fekete színét, érdemes mosás előtt gondoskodni a megfelelő ápolásról. A fekete textileknél alapszabály a zsebek ellenőrzése. Előfordulhat, hogy papírzsebkendőket rejtenek, amelyek a mosás során feloldódnak, és szöszöket hagynak a szöveten. Ez akár azt jelentheti, hogy újra ki kell mosnunk a fekete ruhánkat. A szín azonban így még gyorsabban veszít az intenzitásából.

A zsebek kiürítése után fordítsuk ki a fekete farmert. Ezzel megóvhatjuk a nadrág külsején a festéket. A varrás mentén látható jellegzetes világos csíkokat például gyakran a centrifugázás során kialakuló súrlódás okozza. A fekete ruhákat mindig sötét színű holmikkal érdemes mosni, mivel az anyag óhatatlanul fog egy kicsit. A világos színű textileken szürkés árnyalat jelenik meg, ha sötét ruhákkal együtt mossuk ki őket.

A fekete farmerek helyes mosása a mosógépben

Mielőtt a mosógépbe dobnánk a nadrágunkat, érdemes ellenőrizni az ápolási útmutatót. Ezen látni fogjuk, hogy mi a legmagasabb hőmérséklet, amelyet kibírnak, és van-e valami egyéb tényező, amelyet figyelembe kell vennünk a tisztításukkor. A gép kifejezetten gyengéden bánhat a színekkel, ha kímélő, 30 °C-os mosási programot választunk, és rendkívül alacsony fordulatszámot állítunk be.

A megfelelő mosószer kiválasztása roppant fontos mozzanat. Semmiképp ne válasszunk univerzális mosószert. Ezek több fehérítőszert tartalmaznak, amely kioldja a színt a szövetből. A fekete farmerhez egy olyan, kifejezetten sötét textíliákhoz megalkotott folyékony mosószer a legoptimálisabb, mint a Perwoll Renew & Repair – Black & Fiber. Ez a termék nemcsak a kifakulástól védi meg a fekete ruhákat, hanem a textilek szövetszálait is kisimítja. Ez pedig még intenzívebb hatást kölcsönöz a fekete színnek.

black shoes

A sötét textíliák színintenzitása otthoni praktikákkal fokozható. Néhányan előszeretettel használnak ecetet és sót erre a célra. Ezek azonban nem rendelkeznek olyan szövetápolási tulajdonságokkal vagy tisztító hatással, mint egy kimondottan sötét textilekhez kifejlesztett különleges mosószer. Az ecet emellett kárt tehet a mosógép gumitömítéseiben. Az ideális mosószer a ruhákkal és a géppel egyaránt kíméletesebben bánik.

A fekete farmerek ápolása mosás után

Mosás után az a legjobb, ha hagyjuk a fekete farmerünket a levegőn megszáradni. A szárítógép hője nem tesz jót a színnek és a szövetszálaknak. Az a legideálisabb, ha ki tudjuk akasztani a farmerünket egy szárítókötélre az udvaron egy árnyékos helyen. Semmiképp ne szárítsuk a nadrágot közvetlenül a napon, mivel a napsugarak kifakítják a fekete színt, és előbb-utóbb megszürkül a kedvenc darabunk.

Az évek során kifakult a fekete farmere, de továbbra is olyan tökéletesen áll, hogy semmi esetre sem szeretne búcsút mondani neki? Ez esetben jó ötlet lehet újrafesteni egy textilszínezővel a drogériából. A Perwoll fekete színhez megalkotott profi színápolója segít abban, hogy a szövetszálak minden mosásnál megőrizzék az új színt.

Image credits:
Header image: ©Shutterstock
Image one: ©iStock

Kapcsolódó cikkek

  • Perwoll Black

    Őrizd meg sötét ruháid ragyogását, és előzd meg a kifakulást.

  • Mosási jelek

    Mit jelentenek a jelek a ruhák címkéin

  • Selyem mosása és az anyag védelme

    Selyem mosása egyszerűen.