Skip to Content

Selyem mosása és az anyag védelme

Kevés olyan pompás anyag létezik, mint a selyem. A finoman libbenő, gyönyörűen ragyogó szövet különlegesen jól mutat felsők és sálak esetében. A selyem azonban nem csak nemes hatást kelt: nyáron hűt, télen pedig fűt. A finom természetes szövet egyetlen hátránya az, hogy valamivel nehezebb tisztítani, mint a pamutot vagy a szintetikus anyagokat. Útmutatónkból megismerheti a selyem helyes és kímélő mosásának fortélyait, így a szövetszálak hosszú távon is fényűzően ragyognak majd.

Tudnivalók a selyemszövetekről

A címke felfedi, hogy a ruha tiszta selyem, vagy selyemtartalmú szövetkeverék-e. A jellegzetes selyemszövetek közé tartozik a sifon, az organza, a szatén, a taft és a burettselyem. Az anyagok közül azonban néhány mesterséges selyemből is előállítható. Ennélfogva érdemes gondosan odafigyelni a ruhaszövet összetételére. Minden selyem- vagy selyemtartalmú szövetre igaz a következő: nem szabad túlságosan nagy hőnek kitenni őket. A selyemszálak a selyemhernyó gubójából nyerhetők ki. A hajhoz hasonlóan fehérjéből állnak, ezért az erős hőhatás kárt tesz bennük. Ez a finom természetes szövet emellett nem tolerálja túl jól a parfümöt, az izzadásgátlót, az izzadságot és a közvetlen napfényt.

Felkészülés a tisztításra

Ha vetünk egy pillantást a selyemszövetünk ápolási útmutatójára, látni fogjuk, hogy kimoshatjuk-e a ruhát, vagy vegytisztítóba kell-e vinnünk. Ezenkívül érdemes színtesztet végezni. Mártsunk egy vattapamacsot némi kímélő mosószerrel elkevert vízbe. Ezután érintsük a nedves vattacsomót egy rejtett varráshoz. Ha a vattapamacs elszíneződik, jobb lesz, ha vegytisztítóba visszük a ruhát otthoni mosás helyett.

Selyem mosása: mosógépben vagy kézi mosással

A selyemruhák moshatók mosógépben, csak mindenképp kímélő programot válasszunk. A ruha ápolási útmutatóján fel van tüntetve az engedélyezett mosási hőmérséklet. Semmiképp ne mossuk ki a textilt 30 °C-nál magasabb hőmérsékleten. Ezenkívül fontos kimondottan selyemhez optimális, kímélő mosószert választani. Ilyen például a Perwoll Wool & Delicates. Nemcsak megtisztítja, hanem ápolja is a szövetszálakat. A selyemszövet így hosszabb ideig megőrzi régi fényét.

Kézi mosás esetében a következők az alapszabályok: a világos selymet langyos, a sötét vagy részletgazdag mintájú selymet pedig hideg vízben kell mosni. Ez esetben is elengedhetetlen a megfelelő mosószer kiválasztása. Az áztatás során folyamatosan, de óvatosan mozgatni kell a ruhát, ugyanis a nedves selyem különösen érzékeny. Legfeljebb öt perc után vegyük ki újra a selymet a kádból, majd öblítsük át hideg, tiszta vízzel.

Foltok eltávolítása selyemanyagokból

Amikor foltokat távolítunk el selyemszövetekből, az a legfontosabb, hogy mindig mossuk ki az egész ruhát. Ellenkező esetben a víz nyomot hagyhat az anyagon. Semmiképp ne hagyjuk, hogy a selyemszövet fehérítővel vagy más folttisztítóval érintkezzen, amely kimarhatja az anyagot. Ezenkívül mellőzzük a folt dörzsölését, ugyanis ez kárt tesz a selyemben, és kivilágosíthatja a szövetet a folt területén. Ha nagyon nagy vagy sötét folttal van dolgunk, érdemes vegytisztítóba vinni a ruhát.

A selyem szárítása

A szárítógépben túl magas a hőmérséklet a selyemanyagokhoz, ezért mindenképp szabad levegőn kell szárítani őket. Mosás után jó ötlet lehet egy száraz törölközőre helyezni az anyagot, óvatosan feltekerni, majd finoman megszorítani. Soha ne facsarjuk vagy csavarjuk ki a törölközőt és a selyemszövetet. Az előszárítást követően göngyölítsük fel újra a törölközőt, távolítsuk el az anyagot, majd hagyjuk megszáradni egy másik törölközőn. Ügyeljünk arra, hogy az anyagot ne érje közvetlenül napfény.

A selyem vasalása

Az ápolási útmutató arról is tájékoztatást nyújt, hogy vasalható-e a selyemruha, és ha igen, milyen hőmérsékletű vasalóval. Általában véve a következő szabályokat kell betartani: a selyemszöveteket mindig belülről kell vasalni, és nem szabad vizet spriccelni rájuk, mint a pamut- vagy lenanyagokra.

Kapcsolódó cikkek

  • Perwoll Wool mosószer

  • Mosási jelek

    Mit jelentenek a jelek a ruhák címkéin

  • Sportruházathoz kifejlesztett mosószer: funkcionális és sportruhák megfelelő mosása

    Így mosd megfelelően a sport- és funkcionális ruházatot és ápold helyesen az anyagot.