Skip to Content

A Perwoll ápolja a textilszálakat és segít csökkenteni a bolyhosodást

A bolyhosodás és a fakulás nem kívánatos tulajdonságok a ruhadaraboknál. Hogy megtudd, mit tehetsz annak érdekében, hogy ruháid minél tovább olyan jól nézzenek ki, mint újkorukban, konzultáltunk a Perwoll textilszakértőivel, és megkérdeztük őket:

 • Mi a helyzet a bolyhosodással és a kifakulással?
 • Hogyan segítenek a Perwoll Renew & Repair termékek csökkenteni a bolyhosodást?
 • Mit tehetünk ezenkívül azért, hogy a ruháink minél tovább tartsanak, és hogyan segít a Perwoll a ruhák tartóssá tételénél a mosás során?

Íme a válaszok:

Mi okozza a fakulást és a bolyhosodást?

Az összefüggés elsőre halványnak tűnhet, de valójában a fakulás és a bolyhosodás sok közös vonást mutat. Nézzük meg közelebbről:

Bolyhosodás

Bolyhosodásnak nevezzük azt, amikor a textil felületén csomók képződnek, ami a felületet érdessé teszi.

Különösen gyakran szeretnénk a pulóverek esetében megelőzni a bolyhosodást. De miért alakul ki egyáltalán a szösz? Ennek két fő oka van:

 1. Anyag
  Minden textília szöszöl – van, amelyik jobban, van. amelyik kevésbé. Ezt nagyrészt maguk a textíliák fizikai tulajdonságai határozzák meg. A hosszabb szálú textíliáknak általában kisebb mértékű a szöszképződése. A kötött anyagok, különösen a lazán kötöttek, rövidebb szálakkal rendelkeznek, és a fonalak kereszteződései között hézagok vannak, ami miatt hajlamosabbak a szöszképződésre.
 2. Ápolás
  A második lényeges szempont a ruhadarab ápolása. Egyszerűen fogalmazva: minél több súrlódás éri a ruhadarabokat, annál valószínűbb, hogy csomók, azaz ún. bolyhok képződnek. A bolyhosodás elkerülése érdekében a dörzsölődést el kell kerülni. Ehhez azonban nem is kell sok – minden alkalommal, amikor mozogsz, jársz vagy megérinted a ruháidat, azok dörzsölődésnek vannak kitéve. Ezen kívül a mosógépben és a szárítógépben való forgó mozgás is tovább ronthat a problémán.

Kifakulás

Miután néhányszor viseltél egy ruhadarabot, észreveheted, hogy a ruhadarab színe kevésbé élénknek tűnik, mint korábban. Ennek két fő oka van:

 1. Színfakulás 
  A gyakori mosás, különösen magas hőmérsékleten, a színek fakulását okozhatja. Ezenkívül egyes textíliák különösen nehezen tartják meg a színeket. A természetes szálak, például a pamut általában nem olyan színtartóak, mint szintetikus társaik.
 2. Bolyhosodás
  Fakulás bolyhosodás miatt? Az egész a fizika kérdése! A színes textíliák akkor mutatnak a legjobban, ha a szálak tökéletesen egyenletes felületűek, és a lehető legjobban visszaverik a fényt. A fent említett bolyhosodás nemcsak csomók kialakulását jelenti, hanem azt is, hogy a szálak laza végei kilógnak a textilből. Ezek a szálvégek biztosítják, hogy a beeső fény különböző irányokban szóródjon, megtörjön és visszaverődjön. A szemünk számára ezek a textíliák fakónak tűnnek, vagy olyannak, mintha szürke fátyollal lennének bevonva. Annál is inkább érdemes megelőzni a bolyhosodást, vagy azt teljesen megszüntetni.

Hogyan segít csökkenteni a Perwoll Renew & Repair a bolyhosodást?

Jó kérdés! A Perwoll Renew & Repair innovatív formulája két előnyt kínál a bolyhosodás és a kifakulás ellen: Először is, a Repair Complex segít eltávolítani a laza szálakat és kisimítani a szálak törését – a fényes felületek és az optimális fénytörés érdekében. Így csökkentheted az esélyét a mosás során a bolyhosodás kialakulásának, ugyanakkor élénkebb, intenzívebb színeket biztosíthatsz ruháid számára. Másrészt a formulában található speciális polimerek segítenek megakadályozni a mosás során előforduló elszíneződést, és nemcsak a színek megtartását, hanem a jól ismert Perwoll színfrissítő hatást is biztosítják.

A Perwoll erősítő és ápoló hatása egyébként nemcsak a pulóverek bolyhosodásának megelőzésénél segít, hanem más szövetek és ruhadarabok speciális ápolására is használható – egyszerűen a tökéletes mosás és ápolás párosát kínálja.

A bolyhosodás és a fakulás kialakulásának megakadályozása: Hét kiváló tipp

Természetesen van néhány további dolog, amellyel megelőzheted a bolyhosodást, és biztosíthatod, hogy ruháid sokáig újszerűek maradjanak:

 1. Mindig figyelmesen olvasd el a ruhadarabon található mosási utasításokat és címkéket, és kövesd az instrukciókat.
 2. Mosás előtt fordítsd ki a ruháidat, hogy megvédhesd a szövet felületét a túlzott súrlódástól.
 3. Az elszíneződés elkerülése érdekében hasonló színeket moss együtt.
 4. Használj színfogó kendőket, amelyek felszívják a felesleges festéket.
 5. Ha lehetséges, használj kímélő vagy kézi mosási ciklust. Ez kisebb súrlódást eredményez, ami megakadályozhatja a bolyhosodás kialakulását.
 6. Szárítsd ruháidat árnyékban. Egyes szövetszíneket a napfény UV-sugarai fokozatosan tönkretesznek, és így azok kifakulnak.
 7. A laza kötésű pulóvereket nem szabad felakasztani. Ehelyett gondosan hajtsd össze azokat a tároláshoz. Ez megakadályozza a formavesztést is.

Image credits:
Header image: © Fotalia
Image one: © Stocksy
Image two: © GettyImages
Image three: © Stocksy

Kapcsolódó cikkek

 • Perwoll Color

  Őrizd meg színes ruháid ragyogását, és előzd meg a kifakulást.

 • Mosási jelek

  Mit jelentenek a jelek a ruhák címkéin

 • Mosószer gyapjúhoz: gyapjú és kényes anyagok kímélő mosása

  Miért fontos a gyapjú és finom anyagoknál a mosószer választása?