Skip to Content
Fiatal, fekete bikinit viselő nő egy napozószékben fekszik, és a kamerára mosolyog

Bikinik mosása: ápolási tippek fürdőruhákhoz

A fürdőruhák és törülközők számos ártalmas tényezőnek vannak kitéve: ilyen a nap, a klór, a só vagy az izzadság. Ha nem csak egy szezon erejéig szeretnénk jól mutatni a bikininkben, fürdőruhánkban vagy fürdőnadrágunkban, érdemes megfelelően kimosni és ápolni a fürdőruhákat. A következő tippekkel gyerekjáték lesz!

Mossuk ki a fürdőruhát az első viselés előtt

Mindenképp mossuk ki az újonnan megvásárolt fürdőruhákat az első viselés előtt. A szövetszálakat védő hatóanyagot tartalmazó mosószerek – például a Perwoll Renew & Repair – Color & Fiber termék – különösen ideális a kedvenc színes bikinink kimosásához. A mosási ciklusra nemcsak higiéniai okokból van szükség. Számos gyártó vegyi anyagokat használ a textilgyártás során. Ezekkel egészségügyi okokból csak korlátozottan érintkezhet az emberi bőr. Az olyan anyagokat, mint a poliészter, a spandex vagy a nejlon – amelyeket többek között fürdőruhákban használnak előszeretettel – gyakran kezelnek a penész elleni védekezést szolgáló hatóanyagokkal. Ezenkívül gyakorta vesznek igénybe festéket, valamint rögzítő- és lágyítószereket is, amelyek gyulladást és viszketést válthatnak ki.

A fürdőruhák átöblítése fürdés után

A naptej és a barnítóolajak foltokat hagyhatnak a fürdőruhákon. A homok, a só és a klór pedig hosszú távon károsíthatja az anyagukat. Ennélfogva javasolt közvetlenül fürdés után átöblíteni a bikiniket vagy fürdőruhákat tiszta vízzel. Ezenkívül első körben a zuhanyzás során is kimoshatjuk a bikininket vagy fürdőnadrágunkat némi kímélő samponnal. A fürdőruhákat három-négy használat után rendesen is ki kell mosni. Ehhez a szennyeződések megfelelő eltávolításához a mosógépbe kell rakni őket.

A kényes anyagú fürdőruhatextileket nem szabad nagyon megterhelni: ne mossunk bikinit 60 °C-on. A legjobb, ha 30 °C fokon mossuk, és kímélő programot választunk. Emellett jobb kerülni a centrifugát, és kímélő mosószert leemelni a polcról. A többszínű fürdőruhákhoz a kímélő vagy színes ruhákhoz kifejlesztett mosószer az ideális. A világos színű és fehér fürdőruhákhoz azonban univerzális vagy minden textil mosásához alkalmas mosószert érdemes választani. Tanácsos továbbá kerülni az öblítőt, ugyanis a fürdőruhák hamarabb elkophatnak miatta. Ha meg akarjuk védeni a fürdőruhákat a mosógépen belüli rázkódástól, a fehérneműkhöz hasonlóan mosózsákba tehetjük őket. Így nem fognak elhajolni a kapcsok és a fémvégződések, és a mosógép dobját sem karcolják meg.

Fiatal, kék fürdőnadrágot viselő férfi egy napozószékben fekszik a strandon
Az úszás az egyik legélvezetesebb tevékenység a strandon. Ragyogó színű fürdőruhánkban pedig remekül mutatunk majd, amikor elmerülünk a habokban.

A fürdőruhák megfelelő szárítása

Soha ne szárítsuk a napon a nedves fürdőruhákat. A közvetlen napfény kifakítja a színeket. A legjobb szárítási módszer, ha gyengéden kicsavarjuk a fürdőnadrágot vagy fürdőruhát egy törölközővel, majd a szárítóállványra helyezzük az árnyékba. Ha nedvesen akasztjuk fel a bikininket vagy fürdőruhánkat, az elasztikus szövetek gyorsan vesztenek a rugalmasságukból. Ez, valamint a szárítógépek vagy fűtőtestek hője akár a fürdőruha alakját is megváltoztathatja. A szín szerint szétválogatott törölközőket és fürdőlepedőket 60 °C-on érdemes kimosni a mosógépben. A legjobb, ha akkor szárítjuk meg őket, amikor van egy kis légmozgás a levegőben. Így nem száradnak olyan merevre a szövetek.

Különböző fürdőruhatextilek ápolása

Ha elolvassuk az ápolási útmutatót, helyesen moshatjuk ki a bikininket. A legtöbb fürdőruhatextil poliészterből készül, és spandexet vagy poliamidot is tartalmaz. Manapság a neoprént nem csak szörffelszerelésekhez és búvárruhákhoz használják. Egyre több divatmárka nyúl ehhez az anyaghoz akkor is, ha fürdőruhákat állít elő. A tisztítás nehézkesebb, mert a neoprénben jobban megizzadnak az emberek, ám a ruhákat csak hideg vízben és kézzel lehet kimosni. Ha nagyon piszkosak, érdemes kis időre beáztatni őket egy kis mosószeres vízbe.

A kötött pamutbikinik szintén divatosak. De mégis hogyan kell kimosni őket? Ideális esetben a kímélő mosóprogrammal 30 °C-on, és némi öblítővel. Semmi esetre sem szabad szárítógépbe tenni, vagy erősen kicsavarni őket. A kötött bikini úgy szárad meg a legjobban, ha kisimítjuk egy törölközőn, vagy ráhelyezzük egy szárítóállványra az árnyékban. Ha így járunk el, tovább viselhetjük a kedvenc darabjainkat!

Kapcsolódó cikkek

  • Perwoll Sport mosószer

  • Mosási jelek

    Mit jelentenek a jelek a ruhák címkéin

  • Pehelyhálózsákok és pehelydzsekik mosása és szárítása

    Így sokáig ölelni valóan puha marad