Skip to Content
Egy fiatal nő pehelydzsekiben sétál télen

Pehelyhálózsákok és pehelydzsekik mosása és szárítása

A pehelydzsekik ölelnivalóan melegek és kellemesen könnyűek, és remekül átsegítenek minket a leghidegebb évszakon. Egyszerű és kényelmes kialakításuk miatt a legnépszerűbb téli alapdarabok közé tartoznak. A masszív pehelyhálózsákok szintén jó szolgálatot tesznek a természetrajongóknak még akkor is, ha a hőmérő higanyszála a nulla alá kúszik. Mit tehetünk, ha a kedvenc melengető darabjainkra ráfér egy alapos mosás? Lépésekre bontott útmutatónkban eláruljuk, hogyan lehet megfelelően kimosni a pehelyhálózsákokat és -dzsekiket.

Pehelydzsekik otthoni mosása – lehetséges-e egyáltalán?

A pehelydzsekik népszerűsége légiesen könnyű bélésüknek köszönhetően töretlen a téli hónapokban. Sokáig rendkívül kényes anyagnak gondolták őket. Egy kis magabiztossággal, egy jó minőségű kímélő mosószerrel – például a Perwoll Wool & Delicates termékkel – és a megfelelő technikával azonban a steppelt dzsekik gond nélkül kimoshatók és megszáríthatók otthon. A mosógépen, szárítóállványon és szárítógépen kívül mindössze némi türelemre lesz szükségünk. Nem szeretnénk, ha a finom pihék és tollak szerkezete károsodna, vagy ha összetapadnának, ezért a pehelydzsekiket és -hálózsákokat mosás után ajánlott rendszeres időközönként megrázni kicsit. A következő szakaszban bemutatjuk, mi ennek a legjobb módja.

Hogyan lehet kimosni egy pehelydzsekit? A tökéletes eredményhez vezető lépések:

1. Kedvenc, gyakran viselt dzsekijeinken időről időre megjelenik egy kávéfolt vagy némi piszok, és előbb-utóbb muszáj lesz alaposan kimosnunk őket. Ilyenkor kezdünk el azon tűnődni, hogy vajon mi a legjobb módszer a pehelydzsekik kimosására. Ha a címkén nem láthatók ezzel ellentétes utasítások, könnyedén kimoshatjuk a ruhákat a mosógépben. Ugyanakkor mielőtt a mosógépbe dobnánk a kedvenc meleg ruhánkat, érdemes rendesen felhúzni a cipzárat és begombolni a kabátot. Ezenkívül azzal is óvhatjuk a pehelydzsekit a mosási ciklus alatt, ha kifordítjuk.

2. Ha megfelelően előkészítettük a dzsekit vagy hálózsákot, a következő fontos lépés az optimális mosási program kiválasztása. A pelyhek és a tollak a gyapjúhoz hasonlóan főként keratinból állnak, ezért ajánlott gyapjúhoz és kényes anyagokhoz kialakított programot választani. A mosószer esetében szintén érdemes a speciális, kényes anyagokhoz kifejlesztett mosószerek között nézelődni. A pehelydzsekikhez hasonlóan a pehelyhálózsákok is moshatók gépben.

3. Jobb, ha nem teszünk a mosógépbe más szennyest. Így a pehelydzseki vagy -hálózsák optimálisan elférhet a dobban, és szabadon mozoghat az oldatban. A mosási program alatt még inkább fellazíthatjuk a pehelybélést, ha teniszlabdákat teszünk a dobba.

4. Ha nem a mosógépben szeretnénk kimosni a pehelyhálózsákot, jó alternatíva lehet az óvatos kézi mosás a fürdőkádban. Ez könnyedén kivitelezhető, ha nagyjából 30 °C-osra melegítjük a vizet, megfelelő mennyiségű mosószert használunk, és kerüljük a ruhák erőteljes kicsavarását és összenyomkodását.

Mosás utáni teendők – pehelyhálózsákok és pehelydzsekik szárítása

A következő lépésben meg kell szárítanunk a frissen mosott pehelykabátunkat. Vegyük ki a dzsekit vagy hálózsákot a mosógép dobjából minél óvatosabban. Ha kedvenc darabunkat csak szabad levegőn lehet szárítani, érdemes minél vízszintesebben tartani, miközben eltávolítjuk a mosógépből. Ez megelőzi a pehelybélés elmozdulását és összecsomósodását. Ezt követően optimálisan kiteríthetjük ezt a finom darabot egy szárítóállványra. A csöpögő víz közvetlen felfogásához érdemes a fürdőkádba helyeznünk a szárítóállványt. A pehelydzsekiket szárítógépben is megszáríthatjuk, ha megfelelő programot választunk. Íme a követendő lépések:

Zöld pehelykabátot viselő fiatal nő egy téglafal előtt
A pehelydzsekikkel az anyag finom szerkezete miatt kíméletesen kell bánnunk a mosás során.

1. Először is győződjünk meg arról a címke alapján, hogy a pehelydzsekit lehet szárítógépben szárítani.

2. Ha igen, érdemes fokozatosan behelyezni a frissen mosott dzsekit a szárítógépbe. Így megfelelő tere lesz, és szabadon mozoghat a dobban. A szárítás során olyan teniszlabdákat vagy különleges szárítólabdákat is használhatunk, amelyek nem fognak. Ez segít a pehelybélés összekeverésében és fellazításában.

3. Állítsuk a szárítógépet 30 és 60 °C közötti hőmérsékletre 40–60 percre.

4. Ha a dzseki az első szárítás után továbbra is nedves marad, ismételjük meg a folyamatot, amíg teljesen meg nem szárad.

5. Ezt követően további 24 órán át teljesen megszáríthatjuk a dzsekit egy vállfán a szabad levegőn. Így elkerülhetjük, hogy az anyagnak a nedvesség miatt kellemetlen szaga legyen, vagy penész alakuljon ki rajta.

Pehelydzsekik mosása és egyéb ápolási tippek

Szívesen olvasna további tippeket és praktikákat a textilek és szövetek megfelelő ápolásával kapcsolatban? Blogbejegyzéseinkben hasznos javaslatokat olvashat, amelyek segítenek a szintetikus szövetek mosásában, a ruhák átgondolt otthoni szárításában, és még sok más teendő elvégzésében!

Kapcsolódó cikkek

  • Perwoll Wool mosószer

  • Mosási jelek

    Mit jelentenek a jelek a ruhák címkéin

  • Műszőrmék mosása – a hosszan tartó szépség megőrzése

    Innen megtudhatod, hogy mit érdemes tenni, ha kedvenc műszőrme ruhadarabod tisztításra szorul.