Skip to Content

Fehérneműmosás – útmutató

Finom selyemből készült trikók, organikuspamut-bokszerek és csipkés, bralette stílusú melltartók… A bőrünkkel közvetlenül érintkező daraboknak különösen jó minőségűnek, puhának és jól szellőzőnek kell lenniük. Általában azonban ezek a szövetek a legkényesebbek, és a fehérneműket különösen gyakran mossuk. Eláruljuk, hogyan tűnhetnek újnak még a finom anyagú fehérneműk is néhány mosás után.

Fehérneműmosás: biztos kezet igényel

Ha fehérneműket akarunk mosni, számos kihívással nézünk szembe:

A fehérnemű közvetlenül érintkezik a bőrünkkel, ezért a mosási ciklus alatt az izzadság és a foltok mellett alaposan el kell távolítani a baktériumokat is.

Mindennapi pamut fehérneműk vagy finom csipke alsóruházat – a fehérneműk esetében igen széles a paletta, és nem minden darab egyformán ellenállóképes. Következésképpen nem minden fehérnemű kompatibilis a mosógéppel.

Jellemzően az alsóneműket mossuk a leggyakrabban. Az emberek minden nap új alsónadrágot és bokszert vesznek fel, és a melltartók is a szennyesben végzik négy vagy legfeljebb öt viselés után. Ennélfogva az összes ruha közül a fehérneműk pörögnek a legtöbbet a mosógépben. Ha azt szeretnénk, hogy a ruhák sokáig megőrizzék a minőségüket, az alaposság ellenére minél kíméletesebben kell megtisztítanunk őket.

Fehérneműmosás – az anyag a legfontosabb

A megfelelő kezelés minden esetben főként az anyagon múlik. Ez különösen igaz a bugyikra és a melltartókra. A mosási utasításokat tartalmazó címkék gyakran a kényelem áldozatául esnek, és nemes egyszerűséggel kivágjuk őket. Ha ez a helyzet áll fenn, nagyjából a következő iránymutatást érdemes követni a hőmérséklet és a mosási ciklus szempontjából:

A pamutból készült bokszerek, alsónadrágok és atléták könnyedén kimoshatók a mosógépben. Színes ruhák esetén érdemes 40-60 °C-os hőmérsékletet választani a piszkosság mértékétől függően. Emellett mindenképp megfelelő, színvédelmet biztosító mosószert kell levenni a polcról. A fehér pamut alsóneműket forró vízben is moshatjuk, de általában ez esetben is bőven elég a 40-60 °C-os hőmérséklet.

A viszkózból vagy csipkéből készült, kényesebb textilek már nem ennyire ellenállók. Ezeknél érdemes 40 °C-ra állítani a gépet kímélő programon, és egy megfelelő, gyengéd ápolást biztosító mosószer mellett letenni a voksunkat. Ha gondoskodni akarunk a baktériumok és szagok megbízható kiküszöböléséről, speciális higiéniai kezelést nyújtó hatóanyagokat is bevethetünk. Ezek antibakteriális hatásúak vagy semlegesítik a szagokat. Az ilyen finom darabokat azonban soha nem szabad a szárítógépbe tenni.

A különösen kényes szöveteket – például a tiszta selyemből készült fehérneműt – kézzel érdemes mosni. Áztassuk a ruhát néhány percre langyos vízbe, amelyben némi (antibakteriális) folyékony mosószert oldottunk fel. Ezután öblítsük át tiszta, hideg vízzel, és hagyjuk megszáradni a szabad levegőn – ideális esetben egy törölközőre terítve.

A funkcionális és sportruhák különleges ápolást igényelnek ahhoz, hogy tiszták legyenek, és megőrizzék az izzadságelnyelő és hőkiegyenlítő tulajdonságaikat. Ha alacsony hőmérsékleten és fordulatszámon, és speciális, sportruházathoz kifejlesztett mosószerrel mossuk őket, a sportruhák víztaszító membránja nem sérül.

Sportruhák mosásakor semmi esetre se töltsünk öblítőt a gépbe. Ugyanakkor a normál alsóneműk meghálálják az öblítő használatát, ugyanis még kényelmesebbé válnak tőle, különösen, ha pamutot is tartalmaznak.

Fehérneműmosás – ezekre az apró részletekre érdemes odafigyelni

A melltartók általában moshatók mosógépben – a 30-40 °C-os hőmérséklet tökéletes hozzájuk. Nem érdemes azonban csak úgy bedobni őket a mosógép dobjába: ha speciális mosózsákba tesszük a merevítődrótos melltartókat, a drótok nem lazulnak ki, és nem tesznek kárt a gépben vagy más ruhákban. A mosási ciklus előtt mindig érdemes bekapcsolni a melltartókat. A nyomott mintás vagy hímzett fehérneműket szintén mosózsákba rakhatjuk. Ezeket is javasolt kifordítani, ugyanis így kevésbé roncsolódnak a részletgazdag díszítések.

Kapcsolódó cikkek

  • Perwoll Wool mosószer

  • Mosási jelek

    Mit jelentenek a jelek a ruhák címkéin

  • Viszkózruhák mosása – így maradhat sokáig jó állapotú a kedvenc ruhadarabunk

    Mi az a viszkóz? Mindannyiunknak van legalább egy viszkózból készült ruhadarabja, de mi is tulajdonképpen az a viszkóz?