Skip to Content
Sárga színű, lenge ruhát viselő, fiatal szalmakalapos nő egy levendulamezőn sétál.

Viszkózruhák mosása – így maradhat sokáig jó állapotú a kedvenc ruhadarabunk

A viszkóz kellemes viselet. Ez a remek anyag ragyogó, mint a bársony, és szinte minden divattrendhez jól passzol. Tökéletes lenge ruhákhoz, nadrágokhoz, lágy esésű sálakhoz és színes ingekhez. De vajon hogyan tudjuk úgy kimosni, hogy ne kopjon meg a fénye? Annyira nem egyszerű a dolog, mert igen kényes anyagról beszélünk.

Az anyagok rövid bemutatása – mi teszi olyan különlegessé a viszkózt?

Ha megfelelően akarjuk kimosni a viszkózruhákat, hasznos, ha ismerjük az anyag tulajdonságait. A viszkóz – vagy más néven mesterséges selyem – igazi hibrid: félig természetes, félig vegyi alapú szövet. A viszkóz cellulózból készül, amelyet vegykezelés révén dolgoznak fel.

Hogyan mossuk ki a viszkózszöveteket?

A viszkóz kényes anyag: könnyen gyűrődik, és gyorsan összemegy. Ennélfogva fontos a megfelelő hőmérséklet és mosószer kiválasztása. Néha azonban nem kell ennyire óvatosnak lenni, amikor viszkózból készült szöveteket mosunk. Ha a ruhánk többféle anyagból készült, nem kell ennyire körültekintően eljárnunk.

 • A viszkóz könnyen összemegy, ezért csak az alacsony hőmérsékletet bírja (maximum 40 °C). Ez különösen igaz a viszkózingekre, de bármely más ruhánál is ez a helyzet.
 • Ha nem szeretnénk kockáztatni, jobb alacsonyabb hőmérséklet mellett dönteni, és 30 °C-on mosni a viszkózból készült darabokat. Kétség esetén érdemes megnézni az ápolási útmutatót.
 • Az anyag védelme érdekében jobb, ha legfeljebb a kétharmadáig töltjük meg a mosógép dobját.
 • A cipzárak, flitterek vagy strasszok súrlódást okozhatnak, ami foltokat eredményezhet. Jobb, ha ezeket a ruhadarabokat külön mossuk.
 • A viszkózalapú ruhákat – például a sálakat – néha tanácsos hideg vízben mosni. Az a legideálisabb, ha gyapjú mosásához alkalmas mosószert választunk. Ha meg akarjuk őrizni lágy esésű sálunk alakját és könnyű textúráját, érdemes lehet vízszintesen szárítani, és alacsony hőmérsékleten kivasalni, miközben letakarjuk egy kendővel.
 • A viszkóz megszenvedi, ha nem kapja meg a kellő ápolást. Ha összement a ruhánk, mossuk ki újra 40 °C-on, vagy áztassuk vízbe egy kímélő, gyermekek számára kifejlesztett hajápolási szerrel. Ettől meglazulnak a szövetszálak, így néhány óvatos mozdulattal helyreállíthatjuk a ruha alakját.
Közeli kép egy 100%-ban viszkózból készült ruha ápolási útmutatójáról.
Megfelelő ápolással elérhetjük, hogy kedvenc viszkózdarabjaink sokáig megőrizzék a szépségüket.

A szárítógép használata ki van zárva

A viszkóz szerkezetéből adódóan könnyen gyűrődik, ezért ezeket a ruhákat nem szabad szárítógépbe tenni. Az a legjobb, ha egy vállfára akasztjuk a textileket, és a friss levegőn szárítjuk meg őket. Soha ne terítsük az anyagot a radiátorra: a magas hőmérséklet miatt fennáll a veszély, hogy a ruha összemegy. Mosás után úgy érhetjük el, hogy viszkózból készült ruhánk újra szép és sima legyen, ha még azelőtt nekiállunk a vasalásnak, hogy a szövet teljesen megszáradna. Vasaljunk második fokozaton, és helyezzünk az anyagra egy nedves ruhát. A gőzvasaló szintén jó szolgálatot tehet.

Miért ment össze a pólóm?

Sokakkal előfordult már, hogy viszkózanyagú ruhájuk furcsán festett, amikor kivették a mosógépből az első mosás után. Az anyag közel kartonkeménységűnek érződhet. Csak semmi pánik: nem kell rögtön újrahasznosítanunk a ruhánkat. Vasalás közben arra lehetünk figyelmesek, hogy az anyag újra puha lesz, utána pedig teljesen visszanyeri az eredeti textúráját.

Milyen mosószert érdemes választani a viszkózanyagú ruhákhoz?

Ügyeljünk arra, hogy a mosószer alacsony hőmérsékleten is hatékony legyen, és valóban képes legyen tisztává varázsolni a viszkózból készült darabokat. A kényes anyagokhoz a kímélő mosószerek a legideálisabbak. A legjobb választás egy folyékony mosószer lehet, amely megőrzi a színek intenzitását. Ilyen például a Perwoll Wool & Delicates nevű terméke.

Mosható-e a viszkóz 60 °C-on?

Ez a viszkóz típusától függ. A modál például kizárólag bükkfaszálakból áll, és másképp is szövik. Előnyös tulajdonságai közé tartozik, hogy az anyag gyorsabban szárad, és ellenáll a hőnek. Ennélfogva az ágyneműk, a lakástextíliák és a lepedők gyakran modálból készülnek, amely akár forró vízben is mosható. Ugyanez a Lyocellről is elmondható. Az anyagot eukaliptuszfákból állítják elő, és közkedvelt szövet nyári ruhákhoz és alsóneműkhöz.

Kapcsolódó cikkek

 • Perwoll Color

  Őrizd meg színes ruháid ragyogását, és előzd meg a kifakulást.

 • Mosási jelek

  Mit jelentenek a jelek a ruhák címkéin

 • A Perwoll ápolja a textilszálakat és segít csökkenteni a bolyhosodást

  Tartós és ragyogó szépség: Tudd meg, hogyan akadályozhatod meg a bolyhosodás kialakulását, és hogyan őrizheted meg hosszú ideig ruháid szépségét a Perwoll Renew & Repair segítségével.