Skip to Content

Sportruházathoz kifejlesztett mosószer: funkcionális és sportruhák megfelelő mosása

Aki szeret sportolni, tudja, hogy a sportruházattal szemben alapkövetelmény, hogy az anyagok könnyűek, elasztikusak és légáteresztők legyenek. Kültéri sportok esetében a vízzel és széllel szembeni ellenálló képesség is sokat nyom a latban. Ha azt szeretnénk, hogy jó minőségű sportruházatunk sokáig betölthesse a funkcióját, eredményesen kell megtisztítanunk, és egyúttal óvnunk kell az érzékeny szövetszálakat. A megoldás: különleges, sportruházathoz megalkotott mosószerek – például a Perwoll termékei. Ezek hatásosan megtisztítják az izzadt sportruhákat, és nem tesznek kárt az anyagban.

Milyen eredményeket mutatnak fel a sportruházathoz megalkotott mosószerek?

A kimondottan sportolóknak és aktív életet élőknek tervezett ruhák egyre kifinomultabbak. A mesterséges funkcionális szövetszálak rég kiszorították a tiszta pamutot a könnyű és gyorsan száradó sportruházatok kategóriájából. A futáshoz vagy kültéri sportokhoz kialakított ruhák például gyakran részben vagy teljesen poliészterből készülnek. Ez spandexszel kombinálva lehetővé teszi a szabad mozgást, és nem utolsósorban gyorsan meg is szárad. A Perwoll Sport Activecare Advanced termékéhez hasonló, sportruházathoz kifejlesztett speciális mosószerek alaposan megtisztítják a ruhákat, kiküszöbölik az izzadságszagot, és egyúttal hatásos védelmet nyújtanak az öltözékeknek. Más termékek – például az univerzális mosószerek – esetében fennáll a veszély, hogy a sportruházatok kárt szenvednek, és kevésbé lesznek érezhetők az előnyeik. Idetartozhat például a nedvesség és a szél elleni védelem, a szabad mozgás és rugalmasság, valamint a jó légáteresztő képesség.

Sportruhák mosása: a mosószerek megfelelő használata

Az optimális, sportruházathoz vagy funkcionális öltözékekhez megalkotott mosószer kiválasztása mellett egyéb tényezők is döntők lehetnek a sportruhák anyagának ápolása során. A következő tippekkel a lehető legtovább örömünket lelhetjük a sportruháinkban:

A mosás gyakorisága: mossuk ki a sportruhákat minden viselés után. Ez nem minden esetben jelenti a mosógép mosási programját. Ha a közelmúltban alaposan kimostuk a ruhákat, egy gyors kézi mosás is bőven elég. Öblítsük át a ruhákat körültekintően mosószeres vízzel, hogy semlegesítsük a sportruhák izzadságszagát. Három-négy kézi mosást követően érdemes újra használatba venni a mosógépet. Ehhez javasolt rövid, alacsony hőmérsékletű és fordulatszámú mosási programot választani, amely biztosan nem tesz kárt a szövetszálakban. Néhány modern mosógépen speciális programok is igénybe vehetők kimondottan sportruházathoz.

Mosási hőmérséklet: a legtöbb sport- és funkcionális öltözék nem reagál jól a magas mosási hőmérsékletre. Mindazonáltal a ruhák többsége nyugodtan kimosható 30 °C-on. Kétség esetén érdemes megnézni a ruhába varrt címkét. Ez minden információra kitér, amelyet fontos szem előtt tartani a ruha mosása során. Így elkerülhető annak kockázata, hogy az olykor igen drága sportruhák használhatatlanná váljanak.

Szárítás: ne tegyük a sportruhákat szárítógépbe. A legtöbb esetben a szárítógép hőmérséklete túl magas az érzékeny membránnal ellátott szövetszálak számára. Jobban járunk, ha a levegőn szárítjuk meg a sportruháinkat. Ez jóval kíméletesebb eljárás.

Melyik mosószer a legideálisabb funkcionális ruházathoz?

Funkcionális vagy sportruhák esetében mindig érdemes olyan, sportöltözékekhez megalkotott folyékony mosószert használni, mint a Perwoll Sport Activecare Advanced. Alaposan megtisztítja az izzadt és piszkos sportruhákat, és egyúttal ápolja a kiváló minőségű szövetszálakat. Emellett semlegesíti a kellemetlen szagokat, és csodálatos, friss érzetet kölcsönöz a ruháknak. Kimondottan a sport- és funkcionális öltözékek tulajdonságaihoz álmodtuk meg. A mosószer védi a membrántextilből készült ruhákat, és gondoskodik arról, hogy a funkcionális textilek a lehető legtovább ellenállóak maradjanak a széllel és vízzel szemben. Membrántextil öltözékeink a szövet típusától függően azt is meghálálják, ha a speciális mosószereken túlmutató ápolásban részesítjük őket. Erősítsük meg például az impregnált réteget rendszeresen vízállóságot fokozó hatóanyagokkal. A védelmi funkció a ruhák gyakori viselése és mosása miatt idővel veszíthet az hatékonyságából.

Tipp: a sportruhákon kívül az összes többi öltözékhez is kaphatók optimális mosószerek. A Perwoll Wool & Delicates például jó választás lehet a gyapjúruhákhoz, a Perwoll Care & Refresh pedig kiváló a vegyes vagy szintetikus textilek mosásához.

Kapcsolódó cikkek

  • Perwoll Sport mosószer

  • Mosási jelek

    Mit jelentenek a jelek a ruhák címkéin

  • Fehérneműmosás – útmutató

    Az alábbiakban megtudhatod, hogy hogyan érheted el, hogy még a finom alsónemű is újnak hasson többszöri mosás után!