Skip to Content
Szőrmemellényt viselő fiatal nő a metróállomáson.

Műszőrmék mosása – a hosszan tartó szépség megőrzése

A műszőrme látványos, és néha nehezen megkülönböztető a valódi szőrmétől. Az ebből az anyagból készült ruhák és kiegészítők jelenleg igen divatosak. Egyre több márka mond búcsút a coboly-, nyérc- és csincsillaprémnek. Ruháik ezáltal nemcsak stílusosak, hanem fenntarthatóak és etikai szempontból is kifogástalanok lesznek. Mi a teendő azonban, ha ideje kimosni a kedvenc darabunkat? Ha szeretnénk, hogy a puha anyagból készült új összeállításunk vagy otthoni dekorációnk sokáig mutatós maradjon, fontos tudni, hogyan kell kimosni a műszőrmét.

Mégis miből készül a műszőrme?

Ahogyan a névből is kiderül, az anyagot mesterségesen állítják elő. A kordbársonyhoz és bársonyhoz hasonlóan a bolyhos szövetek közé tartozik. Ami különlegessé teszi: a háromdimenziós szerkezet megalkotása érdekében egy harmadik fonalrendszert is beépítenek a szövet előállítása során. Ez alakítja ki a szálbundát a megfelelő oldalon. Az alapszövet általában pamutból készül, a szálbundás hatást pedig egy szintetikus szálasanyag, például poliészter segítségével érik el. Ezt úgy szövik bele az alapszövetbe, hogy a tartóoldalon hurkok jöjjenek létre. A gyártás következő lépésében ezeket szétvágják, felfelé fésülik, és szükség esetén megnyírják. A szálbunda hullásának elkerülése érdekében elasztikus ragasztóanyagot visznek fel a textil hátoldalára. A műszőrmék ennek köszönhetően határtalan tervezési lehetőségeket tartogatnak. A műszőrme olykor puha lehet, mint a vatta, máskor pedig akár olyan plüss-szerű, mint egy játékmackó. Ha nem akarjuk, hogy a műszőrme veszítsen a puhaságából, fontos betartani néhány szabályt a mosásakor.

A műszőrme tisztítása – bevált tippek

A műszőrmét számos módon tisztíthatjuk: betehetjük a mosógépbe, de akár kézzel is moshatjuk. Mindig érdemes elolvasni a gyártó ajánlásait az ápolási útmutatóban.

 • Fordítsuk ki a textilt, mielőtt elindítanánk a mosási ciklust. Így megvédhetjük a plüssös anyagot.
 • Ha úgy döntünk, hogy a mosógépbe tesszük a műszőrmét, érdemes maximum 30 °C-os kímélő programot választani. Fontos tudni, hogy akár a 60 °C-os hőmérséklet is helyrehozhatatlanul eltorzíthatja a szövetet.
 • Csökkentsük a fordulatszámot, és mellőzzük a centrifugát. Ez a finom anyag meghálálja, ha jól bánunk vele.
 • Amikor kivesszük a ruhánkat vagy műszőrme kiegészítőnket a mosógépből az öblítési ciklus után, érdemes vastag törölközőbe csavarni, majd többször felgöngyölni, majd kisimítani. Ezzel elérhetjük, hogy a törölköző magába szívja a folyadékot.
 • Rázzuk meg a műszőrme darabot, hogy ne csomósodjon össze a műszőr, és húzogassuk meg, hogy megfelelő alakot vegyen fel.

Meglehet, hogy a gyártó kifejezetten kézi mosást ír elő. Ebben az esetben használjunk mosdókagylót vagy egy hideg vagy langyos vízzel megtöltött műanyag lavórt az eljáráshoz.

 • Adjunk a vízhez mosószert, és várjuk meg, hogy felhabozzon.
 • Áztassuk be a műszőrmét 15-20 percre, majd öblítsük át alaposan többször hideg vízzel.
 • Az utolsó öblítés alkalmával öblítőt – például Silant – adhatunk a vízhez.

A műszőrme szárítása – fontos szabályok

A műszőrme kabát és az elektromos szárító nem a világ legszerencsésebb kombinációja! Akkor sincsenek egymásra jó hatással, ha a szárítót hűvös helyen tartjuk. A szárítógép hőt termel és súrlódást eredményez, amely tönkreteszi a bunda finom szálait. A legrosszabb esetben pedig akár a készülék is elromolhat. Ha nem akarjuk, hogy a műszőrme a végtelenségig száradjon, csavarjuk egy száraz törölközőbe mosás után a fentiek szerint. Ezután az a legjobb, ha egy vállfára akasztjuk a ruhákat, majd kivisszük őket a friss levegőre, vagy egy jól szellőző szobában helyezzük el őket. Egy kutyáknak és macskáknak tervezett kefével pedig még bársonyosabbá tehetjük a kedvenc darabunkat.

Kellemetlen szagú műszőrme? Könnyen orvosolható

Étteremben jártunk, és erős ételszag árad a műszőrme kabátunkból? Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy mosógépbe kell dobni a műszőrme kabátot. Elég felakasztani valahova a fürdőben a műszőrme ruhát, amíg zuhanyzunk, és máris megszabadulhatunk a nemkívánatos aromáktól. A gőz finoman eltávolítja a szagokat.

Melyik mosószer ideális kötött szőrmékhez?

Az érzékeny műszőrme tisztításához a lehető legkímélőbb mosószer használata javasolt. A Perwoll Wool & Delicates egy modern szövetápoló termék, amely gondoskodik a műszőrmék puhaságáról. Ha az öblítési ciklus elején egy kis öblítőt adunk a vízhez, még szebb lesz a végeredmény.

Kapcsolódó cikkek

 • Perwoll Wool mosószer

 • Mosási jelek

  Mit jelentenek a jelek a ruhák címkéin

 • A fekete farmerek helyes mosása

  Így a fekete tartósan fekete marad.