Skip to Content
Sicht von hinten auf eine Frau,die auf einer Wiese liegt, links und rechts stehen kleine Bäume in Reihe

A divat leginkább fenntartható szövetei

Először is felmerülhet a kérdés, hogy mégis mitől lesz egy divatszövet fenntartható. Az alapgondolat az, hogy a divatban használt fenntartható szövetek természetes vagy környezetbarát forrásokból származzanak, például fenntarthatóan termesztett terményekből. 

Ugyanakkor nem határozhatjuk meg a fenntartható divatszövet fogalmát pusztán a nyersanyagból, amelyből áll; vannak más kitételek is, amelyeknek teljesülniük kell. Ez magában foglalja azt is, hogy hogyan készítenek abból ruhát, azaz a festési, nyomási és befejező folyamatot. Az is fontos, hogy mi történik az adott ruhadarabbal életciklusa végén, azaz biológiailag lebontható vagy újrahasznosítható-e. Még többet szeretnél megtudni? Bemutatjuk a fenntartható szövetek leginkább elterjedt piaci példáit, így legközelebb tudni fogod, mire figyelj, amikor valamilyen divatcikket szeretnél vásárolni.

Újrahasznosított vagy elfekvő áruból készített szövet

Az elfekvő árukból származó szövettekercsek csupán egyetlen példáját képviselik a fenntartható szöveteknek

Az újrahasznosított és elfekvő áruból készített szövetek részben azért ennyire remek fenntartható ruhaanyagok, mert nem kell őket előállítani. Az újrahasznosított anyagokból készült slow fashion ruhadarabok olyan szöveteket képviselnek, amelyek új lehetőséget kaptak ahelyett, hogy a hulladéklerakóban végezték volna. Ami pedig az elfekvő anyagokat illeti: ezek már létező, használaton kívüli anyagok, amelyek arra várnak az üzemekben, hogy kidobják őket. Szerencsére egyre több olyan fenntartható divattervező van, mint Daniela Salazar, akik elfekvő áruk anyagából készítenek egyedi darabokat, hogy azok ne vesszenek kárba. 

Bevált tipp: Az újrahasznosított és elfekvő áruk anyagából készült slow fashion darabok címkéjén nagy valószínűséggel feltüntetik majd, hogy a ruha ilyen anyagokból készült. 

Lenvászon

A lenvászon a fenntartható divatszövetek között két komoly előnnyel rendelkezik. Először is rendkívül jó a légáteresztése. Ez azt jelenti, hogy télen fűt, nyáron pedig hűt bennünket. Másodsorban pedig ez az egyik leginkább biológiailag lebontható szövet, ugyanis a lennövény szárából készül. A gyapotnövénynél jóval szívósabb, és sokkal kevesebb vízre van szüksége a növekedéshez. 

Bevált tipp: Amikor lenből készült slow fashion ruhadarabokat vásárolunk, igyekezzünk elkerülni a fehér lenvásznat, ugyanis annak intenzív vegyi fehérítésen kell átesnie. Helyette keressük a sárgásbarna, a csontszín és a szürke természetes árnyalatait. 

Lenvászon kosztümöt viselő nő

Kender

A kender a fenntartható szövetek egy nagyszerű példája, ugyanis annyira erős, hogy akár táskákat és cipőket is lehet készíteni belőle. Bár mókásnak találhatjuk a tényt, hogy a kendert kannabiszból állítják elő, ideje túltenni magunkat a fűhöz fűződő kapcsolatán, ugyanis ez az anyag az egyik leginkább fenntartható szövet, amely a rendelkezésünkre áll. A kender hihetetlenül gyorsan nő, nem meríti ki a talajt, és nem igényel növényvédőszereket. Ráadásul több szálat termel, mint a len vagy a gyapot. A kender hasonló a lenvászonhoz abban, hogy remek téli viselet, és mivel ellenálló az UV-fénnyel szemben, a nyári hónapokban is megfelelő társunk lehet.

Bennfentes tipp: fontos, hogy visszafogott színárnyalatokban keressük, ugyanis az élénk színek arra utalnak, hogy erőteljes kémiai színezékekkel kezelték az anyagot.

A mutatós kendertekercsek a szép fenntartható divatszövetek egyik példáját képviselik

Különdíj: két fenntartható divatszövet

Bár az újrahasznosított anyagok, az elfekvő szövetek, a lenvászon és a kender kitűnő példa a fenntartható szövetekre, van két további fenntartható divatszövet, amelyet érdemes kiemelni:

 • Tencel
  A más néven lyocell néven ismert tencelt eukaliptuszfából állítják elő. Az előállításához használt technológia biztosítja, hogy ne tegyenek kárt a meglévő erdőkben, ne alkalmazzanak növényvédőszert, és ne használjanak sok vizet, ugyanis az eukaliptusz nem igényel túl sok erőforrást.
 • Parafa
  A parafa fokozatosan egyre nagyobb mennyiségben áll rendelkezésünkre. Ennek megvan az oka: nemcsak a bőr helyettesítésére alkalmas, de egyben vízálló és teljes mértékben újrahasznosítható anyag. 

Image credits:
Header image: Getty Images
Image of rolls of deadstock fabric: Stocksy
Image of a woman wearing a linen suit: Getty Images
Image of pretty rolls of hemp: Shutterstock

Kapcsolódó cikkek

 • A leginkább fenntartható szövetek

  Ismerkedj meg a divatban használt fenntartható szövetek krémjével.

 • Saját stílus három lépésben!

  Stílustanácsok a saját stílus és egyedi megjelenés kialakításához.

 • A lassú divat arcai: Kate Fletcher

  Bemutatjuk a nőt, aki megalkotta a kifejezést és elnevezett egy mozgalmat