Skip to Content

A lassú divat ismertetése

Az a személyes döntésünk, hogy kevesebb új ruhát vásárolunk és jobban gondoskodunk a már meglévőkről, apró cseppnek tűnhet a gyorsdivat óceánjában, de ezzel mindannyian hozzájárulhatunk a lassú divat mozgalmának sikeréhez. Elérkezett az ideje, hogy csökkentsük a ruhacikkek túlzott fogyasztását, és ne csak arra figyeljünk, hogy mit hordunk, hanem arra is, hogyan hordjuk a ruháinkat. 

Jelenleg számos lassúdivat-mozgalom hódít teret magának a divat világában. Megvizsgáljuk, miben különböznek, illetve ugyanakkor hogyan kötődnek egymáshoz. A fenntartható divat megértésének első lépése a legfontosabb kulcsszavak és a mögöttük rejlő filozófia megismerése.

Mi az a fenntartható divat?

A fenntartható divatot gyakran az öko- vagy természetes divat szinonimájának tartják. Ez részben igaz is, azonban a fenntartható divat nem feltétlenül korlátozódik a természetbarát szövetekre, gyakran találhatunk például ezen termékek között „vegán” és „állatbarát” címkékkel ellátott darabokat is. Néha újrahasznosított szálakból vagy kisebb-nagyobb átalakítással régi ruhadarabokból készülnek, azonban az új darabok gyártására meghatározott1 szabályok vonatkoznak, amelyek korlátozzák a rovarirtók, gyomirtók és mérgező festékek használatát. Azonban önmagában az, hogy egy ruhadarab ökocímkével rendelkezik, nem jelenti azt, hogy egyértelműen óvja a környezetet. A legtöbben tisztában vagyunk vele, hogy a gyorsdivat ártalmas iparág2, azonban az ökodivat is hozzájárulhat a tengereink szennyezéséhez. Mivel a szintetikus szálakból származó mikroműanyagok elérik a tengereinket, jó esélyünk van rá, hogy az ételeinkkel megesszük őket3. A GUPPYFRIEND mosózsákokkal környezet- és tengerbaráttá tehetjük a ruhákat a gyártól egészen a mosásig. 

Egy nő a divat valódi árát szemlélteti egy ruha „100%-ban természetes” feliratú címkéjét nézve

A fenntartható divat kiemelt kérdésköre: A divat környezetre gyakorolt hatása. Olyan problémákat igyekszik megelőzni, mint a gyártásából eredő környezetszennyezés, a mosásból származó vízszennyezés, illetve az eldobott ruhákból termelődő hulladék. 

Mi az a méltányos divat?

Egy nő a méltányos divat elveinek megfelelő, krémszínű szövetdarabot tart

A méltányos divat vagy fair fashion célja, hogy nagyobb egyensúlyt teremtsen az öltözködés iránti vágyunk és a gyártás mikéntje között. Felöleli azon törekvéseinket, hogy megszüntessük a termelési lánc által okozott emberi szenvedést és kizsákmányolást4. A méltányos kereskedelmi (fair trade) mozgalom a fejlődő országok termelőit pártfogolja, tisztességes munkabéreket, illetve a munkavállalói jogok védelmét biztosítva. Rendszerszintű változásokért is küzdenek, amelyek nagyobb függetlenséget adnak a munkavállalóknak, illetve a környezeti hatást minimalizáló termelési módokat is támogatják, így kapcsolódva a fenntartható divathoz. A környezetkímélő módon készített ruhadarabok óvják a bolygónkat, pontosabban csökkentik a divat környezetre gyakorolt káros hatását azokban az országokban, ahol gyapotot termesztenek, farmeranyagokat festenek, illetve ahol a dolgozók a textilgyártás során használt vegyi anyagokkal érintkeznek.

A méltányos divat kiemelt kérdésköre: A divat hatása a ruhadarabok készítőire. A méltányos divat a kizsákmányoló munkabérekhez, veszélyes munkakörülményekhez, illetve a termelő és fogyasztó országok közötti társadalmi egyenlőtlenségekhez hasonló problémák ellen küzd.

Mi az a lassú divat?

A lassú divat vagy slow fashion egy átfogó kifejezés mindezen mozgalmakra. Fenntarthatóságot követel a divatiparban, ugyanakkor bárki részt vehet benne. Csupán össze kell kötnünk a pontokat.

A lassú divat célja, hogy növelje a társadalmi tudatosságot a divatipari lánc mentén, a tervezőktől egészen a fogyasztókig, és felhívja a figyelmet a textilipari gyártás valódi árára5, amelyet a dolgozóknak, a közösségeknek és a környezetnek kell megfizetnie. 

A ruházati cikkek fogyasztásában részt vevők is nagyon sokat tehetnek a helyzet javításáért. Ahelyett, hogy tömeggyártott ruhákat vásárolunk, mért ne adnánk egy esélyt a régi daraboknak az újjászületésre? A mennyiség helyett a minőségre koncentráljunk: a jobb minőségű ruhák tovább tartanak. Emellett csak olyan ruhákat vegyünk meg, amelyekbe beleszerettünk (és amelyekre szükségünk is van!). Végül pedig bánjunk kedvesen a meglévő ruhadarabjainkkal, és azok hosszú élettartamukkal hálálják meg a törődést.

Egy nő varrással támogatja a lassú divat mozgalmát

„Körülbelül 8 millió tonna műanyag kerül az óceánokba minden évben, ami a világ tengerpartjai mentén méterenként 15 műanyaggal teli bevásárlószatyornak felel meg.” – Bernard Merkx, a Waste Free Oceans társalapítója

5 tipp a hosszabb életű ruhákért (és a mikroműanyag-szennyezés ellen)

 1. Hideg vizes mosáskor kisebb eséllyel szakadnak le műanyag szálak.
 2. Perwoll-termékek gyengéden bánnak a ruhákkal. 
 3. Töltse tele a mosógépet, és alacsonyabb sebességen centrifugázzon.
 4. Gépi szárítás helyett levegőn szárítsa a ruhákat.
 5. A gyapjúanyagokat kifordítva vagy erre a célra készült mosózsákban mossa. 

Mennyire felelnek meg a döntései a lassú divat elveinek?

Döntési ábra, amelynek segítségével megtudhatja, hogy Ön mennyire támogatja a gyorsdivatot, illetve hogyan követheti a lassú divat mozgalmát

Image credits
Header image: Getty Images
Image of clothes rack with 100% Organic tag: Fotolia
Image of woman holding elegent piece of fabric: Stocksy
Image of woman pinning fabric: Stocksy

Források:
1. Sustainable clothing: A practical guide to enhancing clothing durability and quality
(Fenntartható öltözködés: Gyakorlati útmutató a ruhadarabok tartósságának és minőségének javításához)
2. A New Textiles Economy: Redesigning Fashion’s Future Report
(Új textilipar: Jelentés a divat jövőjének újratervezéséről)
3. More than ever, our clothes are made of plastic
(Ruháink minden eddiginél több műanyagot tartalmaznak)
4. Fair Fashion: Sustainable Dictionary
(Méltányos divat: Fenntarthatósági szótár)
5. The True Cost of Fast Fashion
(A gyorsdivat valódi ára)

Kapcsolódó cikkek

 • Fenntartható divatmárka?

  Hogyan állapíthatjuk meg, hogy az adott fenntartható márka megfelel-e slow fashion céljainknak?

 • Ruhák határok nélkül:

  Három lassúdivat-projekt, amit meg kell ismernie.

 • 5 perces interjú: Daniela Salazar

  A fenntartható divatot képviselő tervező véleménye a lassú és tudatos folyamatokról