Skip to Content

Mosási útmutató: vintage kombinéruhák

A vintage kombinéruhák újra divatba jöttek. Nem csoda, hiszen talán nem is létezik ennél csábítóbb és nőiesebb ruhadarab. Ahogy a divatipar lassan, de biztosan egyre elkötelezettebbé válik a fenntarthatóbb, társadalmi szempontból tudatosabb vásárlás iránt, soha nem kínálkozott még jobb alkalom arra, hogy az eldobható gyorsdivat helyett a csúcsminőségű vintage darabokat válasszuk.

Amikor azonban Ön is rábukkan az új kedvenc vintage kombinéruhájára, felmerülhet a kérdés: „hogy a csudába fogom én ezt kimosni?” Különösen akkor okoz ez problémát, ha finom anyagról, például selyemről vagy bársonyról van szó, címke pedig sehol sem található a ruhán. A következőkben javasolunk néhány megoldást a vintage ruhák tisztításával és kezelésével kapcsolatban. 

Mielőtt kimosná kiváló vintage szerzeményeit

Még a legjobb minőségű vintage ruha is... régi. Ez azt jelenti, hogy az Ön által talált ruha sérülékeny, és valószínűleg van egy-két apróbb hibája is. A másik kihívást az jelenti, ha hiányzik a címke, amely segíthetne az anyagösszetétel azonosításában. Ha bizonytalan, válassza a kímélő tisztítást. 

A vintage anyagok esetében általában még nem használtak olyan vegyszereket, mint amilyenekkel a modern anyagokat védik és erősítik meg. Régen a ruhák gyakran selyemből vagy brokátból készültek, finoman varrt szegélyekkel, a festésük pedig nem mindig volt színtartó. 

Az első eldöntendő kérdés az, hogy az adott ruhadarab selyemből készült-e. Ha bizonytalan, végezzen érintéspróbát: dörzsölje meg kézzel az anyagot. Dörzsöléskor az igazi selyem nagyon puha és meleg tapintású. Következő lépésként húzza át a szövetet egy gyűrűn: a műselyem felgyűrődik, az igazi viszont átsiklik rajta. Mintás anyag esetében nézze meg a visszáját. Ha igazi selyemmel van dolga, az egyik oldalon a minta, a másikon pedig annak körvonala látszódik. Ha a minta csak az egyik oldalon látható, az anyag visszája pedig egyszínű, akkor műselymet tart a kezében.

Vintage kombinéruhát viselő nő – ha Önnek is van ilyen, érdemes megfogadnia mosási tippjeinket

Felejtse el az eldobható gyorsdivatot, és inkább tanulja meg, hogyan kell kezelni a kiváló vintage ruhákat

A károkozás nélküli mosás alapszabálya: kézzel kell mosni

Mi a legjobb módszer annak a vintage ruhadarabnak a megtisztítására, amely évekig egy szekrény mélyén penészedett? Íme három egyszerű lépés, amely elvezet a vintage ruha régi dicsőségéhez: 

A megfelelő mosószer: A legtöbb vintage anyag esetében a kímélő kézi mosás elegendő. A biztonság kedvéért azonban először próbálja ki a kímélő mosószert egy nem látható szegélyen, hogy lássa a hatást. Ha az anyag összeráncolódik vagy kifakul, vigye tisztítóba a ruhát. 

Tipp: Mosás előtt minden foltot kezelni kell a megfelelő folteltávolítóval, különben a folt mélyen beivódhat a szövetbe. 

Kímélő kézi mosás: Különösen kényes vagy finom női ruhák esetében jobb elkerülni a mosógépet. Inkább öntsön néhány csepp kímélő mosószert a mosdókagylóba, öntse fel hideg vízzel, majd lassan nyomkodja a vintage kombinéruhát a víz alá. Öblítse ki legalább kétszer, majd finoman nyomkodja ki belőle a felesleges vizet. Figyelem: soha ne csavarja meg az anyagot. 

Szárítás fektetve: Ha a ruha szárításra kész, fektesse le vízszintesen a ruhát (különösen a nehezebb darabok esetében), és óvatosan igazítsa az eredeti formájára, hogy megelőzze a ráncok kialakulását.

Mosási tippek olyan vintage ruhákhoz, amelyek nem kényes anyagból készültek

Mi a teendő akkor, ha a kiváló vintage szerzemény nem selyemből, és nem is valamilyen különösen kényes anyagból készült? A pamutot, poliésztert, nejlont és a legtöbb műszálas anyagot moshatja gépben. Használjon kényes ruhákhoz való mosószert, és állítsa a mosógépet kézi mosási ciklusra. Azonban a kreppből, kötött szövetből vagy vászonkötésű műselyemből készült kombinéruhák esetében professzionális tisztítás szükséges. Emellett a finom nyersselyem tisztítását is bízza inkább szakemberre.

 

„Az elegancia az egyetlen szépség, mely soha nem fakul.” – Audrey Hepburn

Image credits
Header image: Getty Images
Image of woman wearing a slip dress over a shirt: Nabile Quenum/Blaublut-Edition.com
Graphic of a handwash  symbol: Shutterstock

Kapcsolódó cikkek

  • Hogyan viseljünk vintage ruhákat?

    Útmutató vintage ruhák kereséséhez és stílusos viseléséhez

  • A farmerek megjavításának 3 módja

    Hogyan javíthatjuk meg a nadrágunk cipzárját – és egyéb hasznos házi praktikák

  • Az egyberuhák megjavításának 3 módja

    Ruhajavítás – feslés, szakadások és szétjött szegélyek