Skip to Content
Eine Frau arbeitet an einem Tisch mit Stoffen und ein kleines Mädchen schaut dabei zu

A slow fashion arcai: Iryna Avetisyan

Iryna Avetisyan slow fashion divattervezőnek saját etikus divatmárkája van kisbabák és gyermekek számára: az OMOLOKO. Fenntartható dizájnjai időtlen darabok, amelyek nemzedékről nemzedékre szállhatnak a családban. Elbeszélgettünk Irynával arról, hogy miért hozta létre az OMOLOKO-t, mi inspirálja a dizájnjait, és miért támogatja és próbálja előmozdítani a slow fashiont.

Miért hoztad létre az OMOLOKO-t?

Az OMOLOKO akkor indult el, amikor a kislányom megkért, hogy készítsek kabátkát a kedvenc játékának. Megkérdeztem, hogy csináljak-e neki is egy hozzá illő ruhát. Úgy felragyogott a szeme az örömtől és az izgatottságtól, hogy azonnal kezdetét vette slow fashion dizájner pályafutásom. Ugyanakkor tudtam, hogy olyan eredeti és fenntartható divatcikkeket szeretnék gyártani gyermekek számára, amely különbözik az átlagos kereskedelmi termékektől. Feltűnt, hogy a gyerekek ruhafogasai telis-tele vannak élénk színű, csillogó és flitteres termékekkel. Így hát úgy döntöttem, hogy a lenvászon és a természetes színek felé fordulok, hogy gondoskodjak arról, hogy a ruhadarabok organikus és fenntartható anyagokból kerüljenek előállításra.

Iryna Avetisyan a kamerába néz édesanyja varrógépén keresztül

Milyen megfontolásokat követsz a munkád során?

A slow fashion nagyon fontos nekem és a csapatomnak, így ruhacikkeink előállításának minden lépésénél tudatos döntéseket hozunk mind a gyártó, mind a fogyasztó érdekeit szem előtt tartva. Munkánk egyik legfontosabb aspektusa annak biztosítása, hogy a teljes gyártás egy helyen történjen. Ez pedig nem más, mint ukrán szülővárosunk. Mindent itt csinálunk, legyen az a dizájnok megalkotása vagy egy rendelés feladása valamelyik vásárló részére. Így meg tudunk felelni a zéró hulladékkal járó gyártás elvének, ugyanis az általunk beszerzett anyagok mind organikus, biológiailag lebontható szövetekből állnak. Egy másik fontos megfontolás, hogy nem cseréljük le a kollekciónkat minden évszakban; az a célunk, hogy a minőséget előbbre helyezzük a mennyiségnél. Így megtarthatjuk a legsikeresebb darabokat, és nem termelünk hulladékot. Bár fontos hozzátenni, hogy minden ruhadarabunk biológiailag lebomló.

Iryna Avetisyan, az OMOLOKO nevű fenntartható márka megálmodója, felfedi, mi inspirálja divatcikkeit

Érdemes a szülőknek slow fashion termékeket vásárolniuk a gyerekeik számára?

A gyerekek számára készült slow fashion ruhadarabok nagy valószínűséggel drágábbak, mint a fast fashion márkák által gyártottak. Ennek azonban megvan az oka. Viszont minden bizonnyal tovább élvezhetjük és értékelhetjük őket. Arra szeretnénk buzdítani vásárlóinkat, hogy miután a kisgyerekek kinövik a ruháikat, ajándékozzák azokat egy új tulajdonosnak, vagy tegyék őket félre a jövő nemzedéke számára. Nagyon különleges érzés látni, ha a lányunk, majd az ő lánya ugyanazokat a ruhákat viseli a baba- vagy gyermekkori fotóin. Úgy érezzük, hogy a slow fashion ezen példája azt is megtanítja a gyerekek (és a felnőttek) számára, hogy a szükséges vásárlás csökkentése révén törődjenek a környezettel. És mivel az általunk készített darabok időtlenek, biztosak vagyunk benne, hogy a te lányod, majd az ő lánya, vagy te fiad és az ő fia is ugyanúgy fogja szeretni őket, mint a családod, a barátaid és a vásárlóink.

Két gyönyörű, fenntartható anyagokból készült OMOLOKO kezeslábas

Megosztanád velünk a kedvenc darabjaid történetét?

Mivel vidéken élünk, gyakran gyűjtünk leveleket és ágakat csodás, hosszú sétáink során. A kislányom úgy döntött, hogy lerajzolja az egyik levelet, amelyet talált. Amikor láttam, hogy mit rajzol, elöntött a vágy, hogy ugyanezt megcsináljam lenvászonból. Azóta több száz lenvászonszív jutott el a világ különböző otthonaiba. Büszke vagyok rá, hogy a kislányom inspirálja a gyermekek számára készített fenntartható divatdizájnjaim nagy részét. Kíváncsi és kalandvágyó gondolatvilága szinte minden munkámban visszaköszön. 

A levélpárna Iryna Avetisyan kollekciójának egyik jellegzetes fair fashion darabja

Image credits:
Header image: Omoloko (PR)
Image of a child peering through her mother’s sewing machine: Omoloko (PR)
Image of two beautiful OMOLOKO rompers: Omoloko (PR)
Image of leaf cushion: Omoloko (PR)

Kapcsolódó cikkek

  • Farmerjavítás kincugival saját kezűleg

    Hogyan javíthatjuk meg a szakadt farmert egy ősi japán filozófia segítségével?

  • Pulóverek pingvineknek

    Amit tudni érdemes a világ legcukibb értéknövelő újrahasznosítási kezdeményezéséről.

  • Hogyan diktálhatunk lassabb tempót a divatnak?

    Gyorskalauz a lassúdivat-mozgalom megismeréséhez.