Skip to Content
Eine Frau mit einem violetten Overall steht vor einer gelben Wand

Öt perc: Nicole Salgadóval

Nicole Salgado a Donna Colori létrehozója és megalapítója. Ez a platform azt szemlélteti, hogy milyen játékos, színes és izgalmas lehet a fenntartható divat. Ez egy olyan hely, ahol az emberek feltérképezhetik a különböző színkombinációkat és tudatos inspirációt meríthetnek stílusukat illetően.

Miért indítottad el a blogodat, és hogyan döntötted el, hogy az a színekről szól majd?

Mivel mindig is szerettem a divatot és erős kötelék fűz a környezethez, úgy döntöttem, létrehozom a blogom, és megtanítom az embereknek, hogyan lehetnek stílusosak, miközben mind környezetvédelmi, mind etikai szempontból szem előtt tartják a fenntarthatóságot. A fast fashion és a versenyképes árak mindig is rossz hírét keltették a divatiparnak. Ahelyett, hogy bűntudatot ébresztenék az emberekben a ruhaválasztásaik miatt, inkább azt szeretném a fenntarthatóság pozitív és élvezetes megközelítése révén megmutatni, hogy rengeteg szuper alternatíva áll rendelkezésünkre.

Számomra a divat teljes mértékben a dizájnon és a színeken át szemlélt kreativitásról szól. Észrevettem, hogy az emberek azért hajlamosak a túlzott fogyasztói magatartásra, mert anélkül vásárolnak, hogy átgondolnák, mi tetszik nekik igazán. Közönségem a különböző színkombinációk feltérképezése által és a személyes stílustippek segítségével tudatosabb döntéseket hozhat a ruhavásárlás során. Így hát a blogom szempontjából jó ötletnek tűnt a színekre összpontosítani, valamint arról beszélni, hogy azok hogyan változtathatják meg személyes stílusunkat.

Nicole egyik gyönyörű színkombinációja: pasztell-narancssárga és sárgásbarna

Világviszonylatban a ruhák többsége tömeggyártott és szó szerint eldobható. A slow fashion a hosszabb élettartammal rendelkező ruhákat részesíti előnyben, és ennek érdekében jó minőségű anyagokat, valamint időtlen dizájnokat használ, és ráébreszt bennünket, hogy új ruhák vásárlása helyett esetleg megjavíttathatjuk a régieket is. A slow fashion tehát azért fontos, mert a segítségével megőrizhetjük erőforrásainkat ahelyett, hogy hulladékot termelnénk.

Nicole Salgado bölcsessége – egy idézet, amely megtestesíti a fenntartható divatválasztásokkal kapcsolatos álláspontját

Miért kellene mindenkinek megfontoltabb döntéseket hoznia ruhatára összeválogatásakor?

Minél gondosabban válogatják össze az emberek a ruhatárukat, annál kevesebb ruhadarabra lesz szükségük. Így hát sokkal jobb, ha olyan ruhadarabokba fektetünk be, amelyeket szeretünk, és amelyekre vigyázni fogunk. Ha úgy látja, hogy impulzívan vásárol, az nem jó jel. Ezek azok a vásárlások, amelyek miatt ruhásszekrényünk tele van olyan ruhákkal, amelyeket alig használunk, és végül úgy érezzük, hogy nincs egyetlen göncünk sem. Ha alaposan átgondoljuk, hogy mit is szeretnénk vásárolni és mi is tetszik nekünk igazán, ruhatárunk összhangot alkot majd életstílusunkkal és személyes ízlésünkkel.

A semleges árnyalatok hangsúlyos szerepet kapnak Nicole gondosan összeválogatott ruhatárában. Itt az erdőzöld, a réz és a csontszín kombinációját viseli

Melyek a legjobb fenntartható divattippek?

Van néhány tippem, amely mind magában foglalja a körültekintést a ruhavásárlás és -viselés szempontjából. Így hát beletelhet egy kis időbe, mire átültetjük ezeket a gyakorlatba:

 1. Fektessünk be minőségi és időtlen dizájnokba – ez azt jelenti, hogy amikor a legközelebb szükségünk lesz valamire, csak minőségi szövetekből készült ruhát vásároljunk. Ezzel biztosíthatjuk, hogy ruhánk tartósabb legyen és ne menjen ki olyan hamar a divatból.
 2. Hozzunk létre egy koherens színpalettát a ruhatárunkon belül – ez minden nap megkönnyíti majd a ruhák párosítását.
 3. Ügyeljünk ruháink ápolási instrukcióira – a megfelelő ápolás tartóssá teszi a ruhákat. Még mindig hordok olyan vintage ruhákat, amelyek az anyukámé vagy a testvéreimé voltak, mivel szépen gondjukat viselték azoknak.

Melyik a blogod révén elért eredményre vagy büszke a leginkább?

A blogom által elért legfőbb eredmény, ha láthatom, hogy az általam készített tartalmak anélkül segítenek az embereknek az önkifejezésben, hogy közben fel kellene áldozniuk az etikusságot a szépség oltárán. Büszke vagyok rá, hogy a közönségem és a környezetem arról kérdez, hogy melyek a minőségi szövetek, hol vásárolhatnak etikus forrásból származó ruhákat, és hová mehetnek használt ruhákat beszerezni. 

Emellett szeretem arra ösztönözni az embereket, hogy vigyázzanak a ruháikra és viseljék őket minél gyakrabban. Ez a leginkább fenntartható dolog, amit a bolygónkért tehetünk. Próbáld új módokon viselni a meglévő ruháidat, add fel magadnak a leckét, és igyekezz három különböző módon viselni ugyanazt a ruhát egy hét leforgása alatt, less el apróbb javító praktikákat és olvass a ruhaápolásról. Rengeteg módon hozzájárulhatunk a fenntartható divathoz.  

Image credits:
Header image: Nicole Salgado (PR)
Image of one of Nicole’s many beautiful colour combinations: pastel orange and tan: Nicole Salgado (PR)
Image of neutral tones that are majour feature in Nicole’s curated wardrobe. Here she wears a combination of forest green, copper and ivory: Nicole Salgado (PR)

Kapcsolódó cikkek

 • Fenntartható divatmárka?

  Hogyan állapíthatjuk meg, hogy az adott fenntartható márka megfelel-e slow fashion céljainknak?

 • Ruhák határok nélkül:

  Három lassúdivat-projekt, amit meg kell ismernie.

 • 5 perc Kathleen Elie-vel

  A slow fashion blogger és stílusikon a fenntarthatóság különböző formáiról beszél