Skip to Content

A kevesebb több: kapszularuhatár 5 egyszerű lépésben

Ruhatárunk 50 darab alá történő csökkentése lehetetlen feladatnak tűnhet, ám valójában nem is olyan nehéz, mint hinnénk. Ami azt illeti, mi öt egyszerű lépésben megoldottuk a dolgot! Ha szeretnéd tudni, hogyan állhatnál neki kapszularuhatárad összeállításának, olvass tovább…

Mi az a kapszularuhatár?

A kapszularuhatár ötlete először 1970-ben pattant ki Susie Faux dizájner fejéből. Az ő elgondolásában a koncepció felcserélhető alapdarabok összepárosított gyűjteményét jelenti. Más szóval egy minimalista ruhatár, amely 50-nél kevesebb, egymással párosítható darabból áll, különböző kombinációkat kínálva a viselőjük számára. Jól hangzik? Olvasd el a kapszularuhatár összeállítására szolgáló ötlépéses útmutatónkat, és alakítsd át a ruhagyűjteményed.

1. lépés: Határozd meg a stílusod

Mivel a kapszularuhatárnak te vagy az alfája és az ómegája, határozd meg tömören, hogy milyen jellegű ruhákra van szükséged. Irodában dolgozol? Otthonról végzed a munkád? Formális eseményeken is részt veszel? Írj össze egy listát a különböző kategóriákról. Például: 

 • Iroda 
 • Hétvége/park
 • Vacsora/iszogatás

Ezután az összepárosított stílusok meghatározásához kövesd a kategóriákat tartalmazó döntési fánkat (alább).

Egy döntési fa, amely segít meghatározni a stílusod a kapszularuhatárad megfelelő megtervezéséhezEgy döntési fa, amely segít meghatározni a stílusod a kapszularuhatárad megfelelő megtervezéséhezEgy döntési fa, amely segít meghatározni a stílusod a kapszularuhatárad megfelelő megtervezéséhez

A stílusmodulok megalkotásához kombináld a kettőt egymással. Például: 

 • Iroda – klasszikus és elegáns
 • Hétvége/park – klasszikus és elegáns
 • Vacsora/iszogatás – merész és trendi

Ezek az új minimalista kapszularuhatárad építőelemei.

2. lépés – Csökkentsd a ruhadarabok számát

Mielőtt kialakítanád a kapszularuhatárad stílusát, fel kell mérned, mi van a szekrényedben. Íme, hogyan:

Mérd fel a terepet

Pakold ki a szekrény teljes tartalmát az ágyadra, ahol szemrevételezheted a ruhákat.

Kategorizálj

Sorolj be mindent öt kategóriába: 

 • Felsők
 • Alsók
 • Külső rétegek
 • Cipők
 • Táskák/kiegészítők
alt="Közeli felvétel egy nőről, aki farmereket pakol egymásra – a ruhák számának csökkentése fontos lépés a kapszularuhatár kialakításábanKözeli felvétel egy nőről, aki farmereket pakol egymásra – a ruhák számának csökkentése fontos lépés a kapszularuhatár kialakításábanKözeli felvétel egy nőről, aki farmereket pakol egymásra – a ruhák számának csökkentése fontos lépés a kapszularuhatár kialakításában"

Csökkentsd a számukat

Adományozz el mindent, ami nem tesz boldoggá! Ha vannak olyan darabok, amelyekről nem tudsz dönteni, tedd őket félre hat hónapra. Ha nem jutnak eszedbe ez alatt az idő alatt, adományozd el őket.

Szortírozás és tárolás

Oszd szét a maradék ruhákat évszakok szerint, és pakold el a nem szezonális ruhadarabokat – ezeknek a kiválogatására majd később sort kerítesz.

3. lépés: Találd meg a kedvenced

Szortírozd szét a megmaradt ruhákat az 1. lépésben szereplő modulok szerint. Kezdd a legfontosabb modullal, majd keresd meg a kedvenc darabodat, amely köré a kapszularuhatárat szervezed majd. Ne szorítsd korlátok közé magad – az élénk mintájú blúzok ugyanolyan jó szolgálatot tehetnek, mint egy visszafogott nadrág. 

Egy nő blúzokat szemlél egy minimalista ruhatárbanEgy nő blúzokat szemlél egy minimalista ruhatárban

4. lépés – Oszd meg és uralkodj

A kedvenc darabból kiindulva állítsd össze az első modult hat kapszularuhatár-alapdarab kiválasztásával: 

 • Egy külső réteg
 • Három felső 
 • Két alsó

Van egy csavar a dologban: minden darabot (beleértve a kedvencet is) össze kell tudnod párosítani egymással. Ha sikerrel jársz, a hatdarabos modulból 12 lehetséges összeállítást hozhatsz ki. 

Ismételd meg a lépéseket a többi modullal, és gondoskodj róla, hogy az egyes darabok ne csak egymással, hanem a többi modullal is harmonizáljanak. Minél több modulokon átívelő párosítást alkotsz meg, annál nagyobb választék áll a rendelkezésedre az összeállítások terén. Ha például sikerül összepárosítanod egymással három modul összes ruhadarabját, 216 lehetséges ruhakombinációt hoztál létre mindössze 18 darabból!

Összehangolt kapszularuhatár-alapdarabokról készült kép felülnézetbőlÖsszehangolt kapszularuhatár-alapdarabokról készült kép felülnézetből
Bevált tipp!
Általánosságban kijelenthető, hogy érdemes semleges alapdarabokat válogatnod a kapszularuhatáradba. Ilyen lehet egy fehér felső, egy farmernadrág, egy farmerdzseki, egy egyszerű fekete póló stb.

5. lépés – Pótold a hézagokat és játszadozz

Nézd át azokat a ruhákat – egyberuhákat, sálakat, sapkákat, táskákat és cipőket – amelyeket még sehova nem soroltál be, és válaszd ki azokat, amelyek kiegészítik a kapszularuhatárad. Próbáld fel őket együtt, és válaszd ki a legjobb megjelenéseket. Látsz valamilyen hézagot? Írj össze egy listát és menj el vásárolni! Tartsd szem előtt a fenntarthatóságot és a minőséget – keresd a slow fashion márkákat és nézelődj használtruha-boltokban.

Kapszularuhatár-tippek kezdőknek

1. Csinálj egy kapszulakatalógust: Fotózd le az általad viselt ruhaösszeállításokat, és másold őket egy erre a célra létrehozott albumba a telefonodon, hogy ihletet gyűjthess a kapszularuhatáradhoz.

2. Fogadd el, hogy a tökéletesség eléréséhez vezető út magában foglal néhány hibát. Ne legyen bűntudatod amiatt, hogy olyan ruhákat adományozol el, amelyeket sosem hordtál – a segítségükkel levonhattad a tanulságot és finomíthattad a stílusod.

3. Minden évszakban ismételd meg a kapszularuhatár összeállítási folyamatát. Idővel és gyakorlással sokkal kiforrottabbá válik a stílusod.

Egy nő azon tűnődik, hogy a kapszularuhatára mely darabjai mutatnak jól együttEgy nő azon tűnődik, hogy a kapszularuhatára mely darabjai mutatnak jól együtt

Image credits
Header image: Shutterstock
Image of a close-up of a woman stacking a pile of jeans: Stocksy
Image of a woman examining blouses in a minimalist wardrobe: Stocksy
Image of a flat-lay of coordinating capsule wardrobe basics: Shutterstock
Image of a woman determining which items work well together in her capsule wardrobe: Stocksy

Kapcsolódó cikkek

 • A Perwoll és a fenntarthatóság

 • Légy része a mozgalomnak

  A mosószerek által felhasznált energiának és CO2-lábnyomának közel 80% -a a használati szakaszban termelődik, vagyis a tényleges mosási folyamat során.

 • 5 perces interjú: Daniela Salazar

  A fenntartható divatot képviselő tervező véleménye a lassú és tudatos folyamatokról