Skip to Content

DIY-ruhaötlet: Foltok díszítése kincugival

A lassú divathoz kötődő DIY-videósorozatunk negyedik részében egy olyan kincugi technikát mutatunk be, amelyet akkor is alkalmazhat, ha nem tud varrni, és egyáltalán nem jártas a DIY terén. Ha többet szeretne megtudni a kincugi japán művészetéről és az alapját képező vabi-szabi filozófiáról, tekintse meg ezt a cikket, ahol bemutattuk, hogyan lehet kincugi stílusban megjavítani a szakadt farmernadrágokat (ehhez minimális varrástudás szükséges). A sorozat második részében bemutattunk egy varrást nem igénylő módszert a gyapjún keletkezett lyukak kijavítására a kincugi segítségével. A harmadik rész a textilen keletkezett szakadások kincugi által ihletett, aranyszínű festékkel való díszítését mutatta be, amely nem igényel varrást, csak biztos kezet és kreatív látásmódot.

A következő útmutató a legegyszerűbb mind közül, és a segítségével megmentheti kedvenc estélyi ruháját, még akkor is, ha nem tud varrni.

Varrást nem igénylő DIY-ötlet kincugival: foltos ruha díszítése

You need to accept cookies to play this video

Amire szüksége lesz:

 • egy ruha, amelyen makacs folt található (a miénk kávéval lett lecsepegtetve)
 • rávasalható díszítések
 • vasaló
 • sima, négyzet alakú pamut anyagdarab, amellyel megvédheti a ruhát a hőtől

Teendők:

1. Válasszon ki egy díszítést, amelyik kicsivel nagyobb, mint a foltok, de nem fedi el teljesen őket. Mi csillagokat választottunk, de a virágok is megfelelnének. 

2. Helyezze a rávasalható díszítéseket a foltokra, anélkül, hogy elfedné őket. Tartsa szem előtt, hogy nem elrejteni szeretnénk ezeket a tökéletlenségeket (ez nem felelne meg a kincugi szellemiségének). 

2. lépés: Egy nő, aki rávasalható díszítéseket helyez a ruháján lévő foltokra, hogy felújítsa a régi ruhát

3. Először a jobb, majd a bal oldalon vasaljon, hogy megkössön a ragasztó. A pamutdarab használatával gátolja meg, hogy a vasaló kárt tegyen a ruhában, illetve hogy a díszítések megrongálják a vasalót.

4. Viselje büszkén!

3. lépés: Egy nő, aki a ragasztó rávasalásával készíti el a lassú divatnak megfelelő DIY-ruhadarabját

Még több, kincugi ihlette módszer a foltok díszítésére

A fent bemutatott DIY-eljárás természetesen nem az egyetlen módja annak, hogy a kincugi módszernek megfelelően egy régi, foltos ruhát új és gyönyörű műalkotássá varázsoljunk. Íme néhány alternatíva, bár némelyikükhöz varrástudás is szükséges.

 • A kisebb pecsétek, mint a videóban látható kávéfoltok esetében kísérletezhet hogy önálló „szirmokat” vasal vagy varr a „pecsétvirág” köré.
 • Ha van művészi vénája, festhet is a foltok köré. Lehet, hogy a foltnak érdekes formája van, és ez megihletheti.
 • A nagyobb, fakó foltok akvarellhatású, színátmenetes minták alapjai lehetnek. Egyszerűen vigyen fel újabb rétegnyi „foltokat” hígított textilfesték segítségével, utánozva a folt méretét vagy formáját, vagy akár a színét. A több több!

Kapcsolódó cikkek

 • A Perwoll és a fenntarthatóság

 • 5 perc Kathleen Elie-vel

  A slow fashion blogger és stílusikon a fenntarthatóság különböző formáiról beszél

 • Perwoll Black

  Őrizd meg sötét ruháid ragyogását, és előzd meg a kifakulást.