Skip to Content

Hogyan viseljünk vintage ruhákat anélkül, hogy egy bohócra hasonlítanánk?

Tetszik a gondolat, hogy vintage ruhákat viselj, de attól tartasz, hogy úgy festesz majd, mint aki most szökött meg a cirkuszból? Megértjük a problémádat – a vintage divatcikkek kiválasztása és stílusos viselése kezdetben ijesztő kihívásnak tűnhet. Ne aggódj, mi összeállítottunk számodra egy hasznos útmutatót.

Stílustippek – az alapok

Sosem lehet tudni, mit találunk egy vintage üzletben, de pont ettől olyan izgalmas a dolog – újrafazonírozható és átalakítható ruhák felfedezése. Ha egy darab azonnal megragadja a figyelmed, hallgass az ösztöneidre. Ugyanakkor ha elfog a bizonytalanság, amikor eléd tárulnak a színes ruhákkal megtömött állványok, és nem tudod, mi alapján keresgélj, a testalkatod jó kiindulási pontként szolgálhat:

Hogyan viseljünk vintage ruhákat, ha igazi gazellák vagyunk?

Magas vagy és karcsú? Keresd a következő három kötelező vintage darabot:

 1. Egy remek hosszú-, vagy háromnegyedes nadrág. Kihangsúlyozzák a hosszú lábakat, a vintage fajták pedig vagány, merész bársonyból, hímzett szövetekből és élénk lenvászonból készülnek. Stílustipp: Őrizd meg az egyensúlyt egy egyszerű fehér, szürke vagy fekete fölső segítségével.
 2. Maxiszoknyák és bohém egyberuhák. Ezeket magas lányoknak találták ki, csak figyelj oda, hogy az alakod kihangsúlyozása érdekében karcsúsítottak legyenek.
 3. Egy túlméretezett motoros bőrdzseki. Ez a legütősebb vintage alapdarab, amely bármivel fantasztikusan néz ki, legyen az egy egyszerű farmer vagy egy virágmintás ruha.

Kerüld a következőket…

 • Túlzottan bő ruhák. Ha egy nagyobb méretű ruhadarabba szeretsz bele, inkább vetesd be, hogy ne tűnjön úgy, mintha egy sátrat viselnél.
Egy nő színes, csíkos nadrágot és élénkkék kabátot visel – stílustipp: a hosszú lábakon jól mutat a trapéznadrág

Hogyan viseljünk vintage ruhákat, ha filigránok vagyunk?

Egy filigrán nő fekete karcsúsított blézert visel brossal

Kicsi a bors, de erős? A következő három minőségi vintage darab remekül áll majd:

 

 1. Az 1960-as évek egyenes szabású, ujjatlan ruhája valamilyen egyszerű vagy kétszínű szövetből. Ez nagyszerű választás a testalkatodhoz. Stílustipp: Vedd fel a legnagyobb, legélénkebb fülbevalót, amit csak találsz, és hagyd, hogy a kettő kiegészítse egymást. 
 2. Az 1940-es évek testhezálló, karcsúsított blézerei visszafogott hajtókával. Ez tagolja majd karcsú alakodat, és farmerrel vagy nadrággal is kombinálható. Stílustipp: Válassz kockásat, és tűzz rá egy (vagy három) brosst a teljes vintage hatás érdekében.
 3. Selyemkendők. Akár a nyakunkban, a fejünkön, netán karkötőként vagy táskánk kiegészítőjeként viseljük a selyemkendőket, mindig garantáltan elegáns vintage stílust kölcsönöznek megjelenésünknek.  

 

Kerüld a következőket…

 • Az 1950-es évek szoknyái, az 1970-es évek trapéznadrágjai, az 1980-as évek válltömései, vagy bármi más darab, ahol a túl sok textil eltereli rólad a figyelmet.

Hogyan viseljünk vintage ruhákat, ha nőies domborulatokkal vagyunk megáldva?

Gyönyörű vagy, nőies, és nem félsz megmutatni a bájaidat? Csapj le erre a három minőségi, kötelező vintage darabra:

 1. Az 1960-as évek stílusára hajazó egyberuhák és blúzok. Gondolkodj virágmintában, röpködő sifonmasnikban és V-kivágásban olyan szabásokban és színekben, amelyek kihangsúlyozzák a domborulataidat.
 2. Az 1950-es évek harangszoknyái. Körülfogja a derekad, és a megfelelő helyekre tereli a figyelmet. 
 3. Egy jó szabású ceruzaszoknya. Válaszd a térdig érő fazonokat, és gondoskodj róla, hogy azok kihangsúlyozzák gyönyörű homokóraalkatod. 

 

Kerüld a következőket…

 • Egyenes szabású maxiruhák, amelyek inkább eltakarják, semmint kihangsúlyozzák a domborulataid. A listán a következő szerepel még: bármi, ami túl szorosan tapad a testedhez. 
Egy nő piros ruhát visel boater szalmakalappal, és zöld kabáttal

Az egyensúly megtalálása a vintage megjelenésekben

Nem mindenki elég bátor hozzá, hogy tetőtől talpig vintage ruhákba öltözzön. A merész retrómintákat, a brokátdzsekiket vagy a szokatlan formákat – például a nagy, fodros szoknyákat vagy puffos ujjakat – csodásan kiegészíthetik más, visszafogottabb vagy klasszikusabb darabok. A titok nyitja az egyensúly: a merész ruhacikkeket kombináljuk diszkrét részletekkel, az élénk színűeket visszafogott darabokkal, míg a strukturált ruhákat finom megoldásokkal. Ha kiemeled az alakod előnyeit, nem nézhetsz ki rosszul.

Bevált tipp: Miután hazavitted vintage ruhádat, mindenképp viseld megfelelően gondját, hogy még sokáig hordhasd.

Image credits
Header image: Blaublut
Image of a woman wearing colourful striped trousers and a bright blue coat: Getty Images
Image of a petite woman wearing a black fitted blazer: Blaublut
Image of a woman wearing a red dress with a matching boater: Shutterstock

Kapcsolódó cikkek

 • Az ökodivat jövője

  Készen állsz rá, hogy megismerd a világ leginnovatívabb fenntartható szöveteit?

 • Hogyan viseljünk vintage ruhákat?

  Útmutató vintage ruhák kereséséhez és stílusos viseléséhez

 • A fenntartható ruhatár alapjai

  Hogyan adj a ruhatáradnak izgalmas, fenntartható „ráncfelvarrást”?