Perwoll Perwoll Perwoll

A tollpárnák mosása és a pihentető alvás

Mi sem pihentetőbb, mint frissen mosott ágyneműben álomra hajtani a fejünket. A friss illat és a puha párnába süppedés kellemes érzése elfelejteti a mindennapi stresszt. Ahhoz azonban, hogy teljesen jól érezhesse magát az ágyában, az ágyneműhuzat mellett a párnákat és a paplanokat is rendszeresen ki kell mosni. A tollpárnák mosása viszont némileg időigényesebb, mint a szintetikus anyagokkal töltött változatoké. Mivel az utóbbiak közel sem olyan kényelmesek, mint a csodálatosan puha tollal töltött párnák, megéri a tollpárnák és -takarók megfelelő tisztítására fordított extra erőfeszítés.

A tollal töltött ágynemű megfelelő ápolása

A tollpárnák szerelmesei pontosan tudják, mi olyan nagyszerű bennük: tökéletesen igazodnak minden mozdulathoz és a test alakjához, jól alátámasztanak, szabályozzák a hőmérsékletet, puhák, és gyengéden körülölelik a fejet. A két legfontosabb teendő a rendszeres kirázás és szellőztetés. Mindkettő azt biztosítja, hogy a tollpárnák hosszú ideig gondoskodjanak a kellemes alvásról. Egy idő után azonban már nem feltétlenül elegendőek: a párnán észrevehetővé válik a folyamatos használat. Az emberi fej megközelítőleg hat kilogrammot nyom – hat kilogrammos tömeg nehezedik tehát a tollakra éjszakáról éjszakára. Emellett izzadunk is éjjel, és ez a nedvesség is igénybe veszi a puha tollakat.

A toll kiváló tulajdonságokkal rendelkező természetes anyag: ezek megőrzése érdekében nem szabad túl gyakran kimosni a tollal töltött ágyneműt. A legnagyobb kihívás a tollpárnák mosásánál az, hogy megakadályozzuk a tollak összecsomósodását. A tolltöltetnek mosás után is szellősnek, lazának, valamint könnyűnek kell lennie. Ennek eléréséhez a mosás utáni szárítás döntő jelentőségű.

A tollpárnák mosása: így oldhatja meg otthon

A tollpárnák tisztításához egy legalább öt kilogramm kapacitású mosógépre és egy szárítógépre van szükség. Ezenkívül javasolt finom mosószert használni, például a Perwoll Wool & Delicates Fiber Care terméket vagy egy speciális, tolltöltethez alkalmas mosószert – ne használjon azonban lágyítót, mert az összetapasztja a tollakat.

Előkészületek: sérülésmentesség ellenőrzése

Mielőtt betölti a tollpárnát a mosógépbe, ellenőrizze, nincsenek-e sérülések rajta. Különösen akkor, ha a párna már hosszú évek óta gondoskodik a jó alvásról, kisebb lyukak lehetnek a huzaton, vagy a varrat foszlásnak indulhat. Ilyen esetben ne helyezze a párnát a mosógépbe, a sérülések esetén ugyanis fennáll a veszély, hogy felszakad a huzat, és a tollak szétszóródnak a mosógépben. Ennek eredménye pedig egy szakadt párna és egy tönkrement gép lenne.

A tollpárnák mosása: kímélő program választása

Kímélő mosási programot válasszon, legjobb esetben 60 fokon, hogy a tollak alaposan megtisztuljanak. A párna mellé egy vagy két teniszlabdát is helyezhet a gépbe – ezek már a mosás közben meggátolják a tollak összecsomósodását. Nagy méretű párnák esetében érdemes lehet már nedvesen betölteni őket a gépbe, hogy az egész párna alaposan átnedvesedjen. A mosás végén kiegészítő öblítőprogrammal pedig eltávolíthatja a visszamaradt mosószert.

Szárítás: jó alaposan

Ha végzett a tollpárna mosásával, helyezze közvetlenül a szárítógépbe 30-40 fokos szárítási hőmérsékleten – ugyanúgy egy vagy két teniszlabdával kiegészítve. Ideális esetben rázza ki a párnát többször a szárítás során, és több rövid szakaszban futtassa a szárítógépet. Nagyon fontos, hogy a tollak maradéktalanul megszáradjanak, mielőtt újra használatba veszi a párnát: egyrészről a puha tollak nedvesen összecsomósodhatnak, másrészről fennáll a penészedés veszélye.

Ez az oka annak is, hogy a levegőn szárítás nem javasolt: egyszerűen túl hosszú ideig tartana, hogy teljesen eltűnjön a nedvesség a tollakból, és ez dohos szagot vagy akár penészedést is okozhat. Ha viszont a tollpárnát szárítógépben szárítja meg jó alaposan, olyan lesz, mint új korában.

A tollpárnák mosása és a frissesség érzése

A tollpárnák mosását nyugodtan végezze el otthon. Professzionális tisztításra lehet azonban szükség akkor, ha az egész család párnáit és paplanjait szeretné egyszerre kitisztíttatni. Vagy akkor, ha a gépe nem elég nagy – különösen tollpaplanoknál gyorsan szűkössé válhat a helyzet. A megfelelő mosószerrel és szárítógéppel azonban semmi sem sülhet el balul, ha fel szeretné frissíteni a tollpárnáit. Így csak még élvezetesebb elmerülni a puha tollak között és belélegezni a frissen mosott párnák illatát.