Skip to Content
Zwei junge Frauen posieren vor einer beigen Wand

Ökodivat: A jövő szöveteinek innovációja – a holnap ökodivatja

A ruhák nem a fákon vagy a tudományos laboratóriumokban nőnek – vagy mégis? Ideje felzárkózni: ez itt a 21. század, a ruhagyártás pedig egyértelműen elindult ebbe az irányba. Ananászbőr, narancshéjból készült szövet, laboratóriumban termesztett biotechnológiai selyem... Bemutatjuk a leginnovatívabb új divatanyagokat és azokat a személyeket, akik amellett kampányolnak, hogy ezek váljanak a legkedveltebb fenntartható szövetekké.

Ananászdivat?

Hajdanán az ananász szokatlan felhasználási módjai a pizzafeltéttel kapcsolatos vitákra korlátozódtak. Az ananászból készült ruhák még a legvadabb álmainkban sem szerepeltek. Mostanra azonban új idők járnak, és bár az ananász pizzafeltétként továbbra is vitatott, izgalmas szereplőjévé vált az ökodivatnak.

Carmen Hijosa etikus vállalkozót és a Piñatex alapítóját annyira sokkolta a bőr tömeggyártásának mérgező környezeti hatása, hogy úgy döntött, megalkot egy innovatív fenntartható szövetet, amely helyettesítheti azt. Carmennek hét év alatt – rengeteg kudarcba fulladt próbálkozás után – sikerült találnia egy szövetet, amely kereskedelmileg előállítható, pozitív társadalmi és gazdasági hatással jár, és egész élettartama alatt kicsi a környezeti lábnyoma.

A Piñatex – egy természetes és innovatív fenntartható szövet – az ananászlevél rostjaiból készül. Az ananász leveleit hosszú és szálas rostjaira szedik. A megmaradt darabok tápanyagban gazdag trágyává alakíthatók, így a Piñatex előállítási folyamata során semmi sem vész kárba. A folyamat lezárulását követően a szövetből különféle divatcikkek, például ruhák, kiegészítők, cipők, sőt gépjárműkárpit és lakberendezési cikkek készíthetők.

Carmen Hijosa saját ökodivat-erőforrását, azaz egy ananászt tart egy tálcán

Mi a következő állomás? Ételmaradékokból előállított ökodivatcikkek?

Az ökodivat világának egy másik inspiráló fejleménye, hogy – nos, nincs jobb szó rá – ételmaradékokból is lehet divatcikkeket előállítani. Nem csak az ananászlevél számít úttörőnek a fenntartható szövetek evolúciójában: a citrusfélékből származó hulladékanyagok szintén kiemelendők.

Adriana Santanocito és Enrica Arena alapította meg az Orange Fibert, a világ első márkáját, amely citrusfélék hulladékanyagaiból állít elő fenntartható szöveteket. Az olaszországi székhelyű Orange Fiber szövetei a citrusfélék megmaradt hulladékanyagaiból állítanak elő szöveteket ipari préselést követően:

 • Először is szabadalmazott technológia segítségével nyerik ki a citrusfélékből a „pastazzót”, azaz a fehér és gyakran igen rostos héjat.
 • Ezt követően a citrusokból származó cellulózból kiemelkedő minőségű, innovatív és fenntartható szövetet sodornak, amely kiváló alapanyagul szolgál az ökodivat számára.
Carmen Hijosa megosztja az innovatív fenntartható szövetekkel kapcsolatos gondolatait

A technológiában óriási potenciál rejlik. Csak Olaszországban több mint 700 000 tonna citrus-hulladékanyag termelődik évente. Ebből jól látható, mennyi természetes erőforrás áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy fenntartható anyagokat gyártsunk belőlük. Az Orange Fiber megalapítása óta számos szövetet állított elő, többek közt zsávolyt, amely 68,9%-ban narancsból képzett cellulózból, és 31,1%-ban selyemből áll; valamint dzsörzét, amely 94%-ban narancsból képzett cellulózból, és 6%-ban spandexből áll. A 100%-ban citrusból készült textilek esetében a szövetnek rendkívül puha, selymes a tapintása.

A jövő innovatív szövetei közül a legmeglepőbb talán a következő…

Az ökodivat nem minden esetben felel meg a hippisztereotípiának, ugyanis néha valódi csúcstechnológiára támaszkodik. A Bolt Threads egy kaliforniai startup, amely Microsilkből – egy eltéphetetlen anyagból – állít elő fenntartható szöveteket. 

Miután a Bolt Threads elemezte a természetes selyem tulajdonságait, sikeresen előállított egy olyan fehérjét, amely hasonlít a hagyományos szövetben találhatóhoz. Egy fermentálási eljárás segítségével – amelynek során mindössze élesztőt, cukrot is vizet használnak – nagy mennyiségben képesek voltak előállítani ezt az innovatív szövetet. Az emberi kéz által előállított selyemfehérjéből ezt követően Microsilket állítottak elő, amelyből fonal sodorható. Mióta a felfedezés napvilágot látott, a Bolt Threads olyan innovatív márkákkal működött szorosan együtt, mint a Patagonia és Stella McCartney, hogy élvonalbeli tudományos technológiák segítségével közösen előállítsák az ökodivat kínálta alternatívákat a világ számára.

A kaliforniai Bolt Threads két tudományos munkatársa az innovatív fenntartható szövetük előállításával kapcsolatos eljárásaik egyikén dolgozik

Image credits

Header image: Bolt Threads (PR)
Image of Carmen Hijosa: ©David Stewart (Ananas Anam (PR))
Image of two scientists at Bolt Threads in California: Bold Threads (PR)

Kapcsolódó cikkek

 • Mi van benne?

  A Perwollal folyamatosan arra törekszünk, hogy a legjobb ápoló formulánkat juttassuk el hozzád annak érdekében, hogy ruháid hosszabb ideig szépek maradjanak.

 • Saját stílus három lépésben!

  Stílustanácsok a saját stílus és egyedi megjelenés kialakításához.

 • A fenntarthatóság a kulcs

  Nagy gondot fordítunk arra, hogy csomagolásaink a funkcionalitás és az újrahasznosíthatóság terén is megállják helyüket.