Skip to Content

Ideje felkészülni: hogyan vásároljunk vintage ruhákat

Kevés dolog okoz akkora elégedettséget, mint a hosszas keresgélés után rábukkanni a drágakőre: egy csodás vintage ruhadarabra. Ez azonban nem mindig egyszerű. Olykor a bársony, brokát és selyem női ruhák végtelen sorának eredménytelen böngészésével eltöltött órák után az ember elgondolkodik, hogy vajon jó helyen jár-e.

Vintage ruhák lelőhelyei

Kézenfekvő megoldás körülnézni a válogatott, népszerű internetes vintage butikokban, amelyek tömve vannak neves és független márkák darabjaival, valamint egyedi kincsekkel is. Aki azonban nem szeretné kihagyni a vadászat élményét, szerencsét próbálhat a régi holmikra szakosodott üzletekben vagy a női ruházatot is árusító jótékonysági boltokban. Ezzel együtt indulás előtt érdemes megfogadni egy jó tanácsot: nem vágjon bele felkészületlenül. Derítse ki, melyik korszakból találhat Önhöz illő darabokat, és ismerje meg a választott stílust. Lapozzon fel divatmagazinokat, és tájékozódjon a jelenleg felkapott vintage stílusirányzatokról: végül is semmi értelme pénz költeni egy ’50-es évekbeli koktélruhára és gyöngyös kardigánra, ha a világ többi része már továbblépett a hatvanas évekre.

A következő lépés a megfelelő helyszín kiválasztása. A felkapottabb környékeken található használtruha-üzletek drágább, eredeti darabokat kínálnak. Itt olyan ruhadarabok is fellelhetők az eredeti ár töredékéért, amelyekről az átlagos vásárló egyébként csak álmodozhatna. A város kevésbé drága részeiben működő jótékonysági és adományboltok szintén árusítanak régi női ruhákat. Kellő türelemmel igazi kincsekre lehet itt bukkanni.

Ketten vintage ruhákat vásárolnak egy használtruha-boltban

Egyszerű DIY javítási praktikák és stílustippek

Befűzött vintage fűző – a vintage ruhák vásárlására vonatkozó tippjeinkkel a használt holmikból igazi kincset varázsolhat

Ha talált valamit, ami megtetszik, vizsgálja meg alaposan. A kisebb hibák csak egyedibbé teszik a ruhát, a nagyobb foltok vagy szakadások azonban kizáró oknak számítanak. Nézze át a szegélyt, a varrást és az egész ruhadarabot, hogy található-e rajta valahol feslés, szakadás vagy lyuk. Ezek közül a legtöbb házilag megjavítható, ha azonban az anyag már elvékonyodott vagy feslik, akkor nem érdemes pénzt kiadni érte. 

Az elveszett gomb, kapocs vagy a rossz cipzár pótolható, a kifeslett szegélyt meg lehet varrni. Ha a varrás nem az erőssége, vagy igazítani kell a ruhán, vigye el bátran egy szabóhoz. Végül is alkalmi áron juthat hozzá jó minőségű női ruhadarabokhoz, így ha a végeredmény olyasmi lesz, amit szívesen visel, máris megérte a befektetést.

Két utolsó tipp a használt ruhák vásárlásához:

  • Ne feledje, hogy az Ön által kedvelt korszak körvonalait részben fűző vagy egyéb alakformáló alsónemű viselése révén érték el. Az igazán tökéletes összhatás érdekében ezeket is érdemes beszerezni
  • Ha beleszeretett egy ruhába, de nincs felkészülve a fűző, a csípőszorító vagy a hegyes melltartó viselésére, gondolja meg, hogy át tudja-e alakíttatni az adott darabot egy szakemberrel.

Csak vintage, semmi szag

Hogyan lehet megszabadulni a vintage holmik jellegzetes molyirtó- és dohszagától? A friss levegő és a napfény a legjobb természetes szagtalanító. Egy kisebb permetezőpalack segítségével finoman permetezze be a ruhát ecettel. Az ecetben található sav kiegyenlíti a pH-értéket, és semlegesíti a szagot. A felfrissítési folyamat felgyorsítása érdekében akassza ki a ruhadarabot a nyitott ablakba. Ha mindez nem válik be, próbálja meg kézzel kimosni a ruhát a megfelelő mosószerrel, amelyet először egy kis darab anyagon kell kipróbálni.

Néhány vintage női ruhán már évtizedek óta rajta vannak a foltok, így valószínűleg mélyen beivódtak a szövetbe. Ilyenek például a dezodorfoltok a ruha hónaljában. A folteltávolítók sok esetben nem tudnak megbirkózni az ilyen mély szennyeződésekkel, ezért ezeket csak fodrokkal, felvarrással vagy más díszítéssel lehet álcázni vagy eltakarni.

A penészfoltot általában nem lehet eltávolítani. Ezzel együtt meg lehet próbálni víz és citromlé, szódabikarbóna vagy ecet keverékével bespriccelni az érintett területet, majd a friss levegőn és a napon megszárítani a ruhát. A kevésbé makacs foltok eltávolításának legegyszerűbb módja, ha közvetlenül a folton alkalmazza a megfelelő folteltávolítót, és hagyja beivódni a mosás előtt. Enyhén foltos vagy szennyezett gallér esetén tegyen kímélő tisztítószert közvetlenül a foltra, hagyja rajta néhány percig, majd alaposan öblítse ki.

Image credits
Header image: Getty Images
Image of two people decorating  a shop-window: Getty Images
Close-up image of vintage bodice: Getty images

 

A vintage ruházat nemcsak szép, de fenntarthatósági szempontból is remek választás. A Perwoll számára a fenntarthatóság fontos kérdés. Szeretne még többet megtudni? Itt minden további részletet megtalál.

Kapcsolódó cikkek

  • Hogyan viseljünk vintage ruhákat?

    Útmutató vintage ruhák kereséséhez és stílusos viseléséhez

  • Perwoll Blossom

  • Antiboltkóros – ne vegyen újat, alakítsa át a régit

    Kipróbálva, tesztelve & fantasztikus – bombabiztos technikák, hogyan álljunk ellen a fast fashion